Cele mai citite
 


ASR a prezentat măsurile pentru atenuarea degradării progresive a sistemului de sănătate
miercuri, 16 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 16 mar /Agerpres/ - Alianţa pentru Sănătate din România, în calitate de reprezentant al principalelor categorii de participanţi la sistemul de sănătate, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, măsurile necesare pentru atenuarea degradării progresive a acestuia.
Obiectivele principale ale acestor măsuri sunt creşterea calităţii sistemului sanitar prin garantarea unor servicii de bună calitate şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, implementarea şi dezvoltarea unui sistem sanitar bazat pe prevenţie, transparenţa totală privind alocarea şi cheltuirea banilor publici pentru sănătate, dezvoltarea asistenţei medico-sociale în mediul rural, alocarea a minimum 6% din PIB, reducerea ponderii cheltuielilor cu personalul nemedical, stabilirea unei strategii în domeniul sănătăţii, pe termen mediu şi lung de minim zece ani, asumată de toate forţele politice.
Valentin Barbu, secretar general al Alianţei şi preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a afirmat, în conferinţa de presă, că statul a scăpat de sub control sistemul de sănătate. 'Sănătatea este a nimănui, statul nu se mai implică în garantarea stării de sănătate a populaţiei', a spus Valentin Barbu, arătând că aproximativ 30% dintre pacienţi au renunţat să îşi mai ia reţete din lipsa banilor.
Dr. Daniela Ştefănescu de la Societatea Naţională a Medicilor de Familie a făcut referire la faptul că asupra medicinei primare stresul este din ce în ce mai mare, iar medicii nu îşi pot finaliza serviciile medicale.
Referindu-se la bugetul orientativ pentru medic, pe care Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti doreşte să îl introducă în noul contract-cadru, dr. Daniela Ştefănescu a spus că nu va fi acceptat, pentru că nu el trebuie să fie cel care să împartă banii şi să-şi asume responsabilitatea.
Medicul consideră că actualul sistem informatic trebuie reanalizat pentru că este în detrimentul actului medical, necesitând mult timp din partea specialistului pentru actualizarea datelor şi pentru alte raportări, iar pentru consultaţii rămâne un timp şi mai mic.
La rândul său, dr. Cosmin Alexandru de la Ambulatoriul de specialitate a făcut referire la recorelarea între Ministerul Sănătăţii, Casele de Asigurări de Sănătate şi autorităţile locale. Vorbind despre descentralizare, el a spus că aceasta a dus la haos şi va avea drept consecinţe închiderea multor cabinete. El susţine că au crescut sumele pentru redevenţe pentru cabinetele de familie, astfel că de la un euro pe metrul pătrat pe an s-a ajuns la 50 de euro pe metrul pătrat în medie.
Un cabinet are un venit între 5.000 şi 6.000 de lei pe an pe care ar trebui să-i dea pe redevenţă, dar la care se mai adaugă plata salariilor, a utilităţilor şi diferite alte plăţi.
Potrivit dr. Cosmin Alexandru, 15% dintre cabinetele din Bucureşti au ieşit din contractul cu Casa, lucrând în privat, alte s-au închis de tot.
În cadrul întâlnirii, farmacista Ioana Cacoveanu de la Patronatul Farmaciştilor a atras atenţia că există riscul să apară reacţii adverse la anumite medicamente, achiziţionate de pacienţi pe internet sau din diverse surse, ele nefiind controlate. Ea a precizat că oamenii apelează la aceste alternative din lipsa banilor.
Cât priveşte îngrijirile la domiciliu, directorul general de la Crucea Alb-Galbenă, Măriuca Ivan, a menţionat că sumele alocate pentru acest domeniu au scăzut de la an la an.
Astfel, dacă anul trecut erau alocaţi 100 de lei pe zi pentru îngrijiri la domiciliu, iar la jumătatea anului s-a anunţat că suma a scăzut la 50 de lei pe zi, anul acesta suma alocată este de 75 de lei pe zi şi ea trebuie să aibă neapărat inclusă pentru decontare opt tehnici, altfel nu se decontează.
Specialiştii susţin că, dacă această sumă va scădea la 50%, atunci un pansament va ajunge la 9 lei şi nu se va mai putea desfăşura activitatea. În opinia sa, îngrijirile la domiciliu au fost greşit gestionate de CNAS. În plus, au apărut o serie de instituţii noi pentru îngrijiri la domiciliu cărora li se acordă preferenţial decontarea.
Alianţa pentru Sănătate din România a stabilit o serie de măsuri pe care intenţionează să le propună autorităţilor pentru remedierea situaţiei din sistemul de sănătate.
În zilele următoare 'vom prezenta aceste propuneri la întâlnirile pe care le vom avea cu reprezentanţii autorităţilor', a spus Cristian Hotoboc, preşedintele Alianţei. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Satu Mare: Stomatologii care depind de Casa de Asigurări de Sănătate, puşi în dificultate în urma tăierii finanţării Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Satu Mare, Flaviu Simu, atrage atenţia că stomatologii din judeţ care depind de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) sunt puşi într-o situaţie dificilă după tăierea finanţărilor, ei neprimind bani din luna februarie.
Colegiul Farmaciştilor: Sistemului sanitar nu-i lipseşte doar finanţarea, ci şi implicarea şi responsabilitatea decidenţilor Vicepreşedinta Colegiului Farmaciştilor din România Clara Popescu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că sistemului sanitar din România nu-i lipseşte doar finanţarea, ci şi implicarea şi responsabilitatea decidenţilor, dublată de o luptă între Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti...
Mureş: Cardul de asigurări de sănătate va fi testat pe aproape 220 de beneficiari de servicii de dializă Casa de Asigurări de Sănătate Mureş urmează să demareze procedura de distribuire a cardurilor de asigurări sociale de sănătate, care vor fi testate în cazul a 213 pacienţi care beneficiază de dializă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Rodica Biro, director în cadrul instituţiei.