Cele mai citite
 


Adolescenţii italieni au descoperit pilulele Dr. House: analgezicul ce dă dependenţă
marţi, 30 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Dependenta si toxicologie
 

Tinerii italieni au început să folosească un analgezic popularizat de serialul american Dr. House /House MD/. Se numeşte Vicodin, are efectul unui drog şi dă dependenţă. Este acelaşi care a fost găsit şi în corpul lui Michael Jackson.

Vicodin este unul dintre cele trei medicamente analgezice /din opt/ pe care Michael Jackson le lua zilnic într-un cocktail care probabil că i-a oprit inima. Sunt şi pilulele luate în cantitate mare de Dr. House, protagonistul serialulului TV omonim pentru a-şi alina durerea din piciorul drept, survenită ca urmare a unei ischemii diagnosticate cu întârziere. Este un remediu puternic împotriva durerii cronice, dar care se poate transforma într-un drog dacă este luat dincolo de necesităţile terapeutice. Totodată, creează dependenţă, aşa cum recunoaşte însuşi Dr. House.

Este vorba de stupefiante legale, de halucinogene dar fără riscul de înfierare. Fenomenul, cunoscut de mult timp în SUA a început acum să se răspândească şi în Italia, informează ziarul italian La Stampa. Adolescenţii italieni au descoperit pilulele Dr. House, dar pentru a se droga.

Descoperirea a fost făcută de un mic laborator de provincie, ''Studio Lab 2000'' din Castelfranco Emilia /Modena, nordul Italiei/. În urmă cu şase luni, biologii Milena Dondi şi Roberta Mazza au introdus ancheta privind folosirea şi abuzul de substanţe stupefiante prin analiza firelor de păr. ''De atunci, am analizat circa 400 de şuviţe de păr. Ne vin din întreaga Italie. Este vorba preponderent de părinţi care au suspiciuni legat de copiii lor. Ne contactează prin telefon, noi dăm un cod alfanumeric iar apoi totul are loc prin poştă. Garantăm anonimatul, spre deosebire de structurile publice. Descoperirea a fost întâmplătoare. La un moment dat făcând analize de rutină asupra opiaceelor, ne-am dat seama de prezenţa unor substanţe diferite de cele clasice, în cantităţi anormale. Acest lucru ne-a dat de bănuit dar nu eram în măsură să aprofundăm. Astfel, ne-am adresat unui laborator american'', a relatat Milena Dondi.

Cei doi biologi din Modena ştiau că în SUA este deja o practică în rândul adolescenţilor să consume analgezice ca Vicodin. Despre acest lucru vorbeşte şi ultimul raport al Direcţiei antidrog din cadrul poliţiei italiene, analizând piaţa americană: ''Suscită îngrijorare răspândirea aşa-numitei 'cheese heroin', un amestec de heroină caramelizată mexicană şi de analgezice vândute fără prescriere medicală''.

Şuviţele de păr din Italia au fost trimise la un laborator din California, unde misterul a fost dezvăluit: ''Unele dintre rezultatele pozitive la opiacee au detectat urme de substanţe care se află în compoziţia unor medicamente folosite în tratarea durerii''. Printre acestea şi Vicodin, analgezicul pe care Dr. House îl înghite în fiecare seria, dar şi Dilaudid, un alt analgezic puternic din clasa opioidelor. Ambele au fost prezente în corpul lui Michael Jackson. Potrivit analizelor laboratorului italian, din 100 de teste pozitive trei derivă din abuzul de analgezice. Aceste date au fost furnizate Serviciului de dependenţe Patologice, SERT din Modena. ''Cantitatea constatată face să se excludă faptul că ar fi vorba de un consum normal. Am fost uimită că fenomenul este pe cale să se răspândească şi în Italia, deşi este subevaluat'', a explicat biologul italian.

Aceste medicamente sunt interzise în Italia, dar sunt uşor de procurat pe Internet. Este suficient să ai un card de credit preplătit: pachetul ajunge acasă sub formă anonimă, fără niciun risc. Pe Internet adolescenţii fac chiar schimb de mărturii şi sfaturi. ''Fenomenul există, chiar dacă nu în forma de masă, dar mai ales nu se poate merge pe urmele lui'', a explicat medicul şi profesorul universitar Riccardo Gatti, directorul Departamentului de dependenţe din cadrul Agenţiei de sănătate ASL din Milano, care însă a invitat la prudenţă privind analizele de laborator.

În opinia lui Giovanni Serpelloni, şeful Departamentului naţional pentru politici antidrog, ''abuzul de medicamente creşte, alimentat de consumul pe web. Analgezicele se numără printre medicamentele de care se face cel mai mare abuz iar fenomenul este imposibil de blocat. Cei care abuzează nu sunt cei bolnavi ci cei sănătoşi. Cumpără medicamente produse în ţări unde nu există un control. Nu ştiu nici măcar ce se află în ele, iar efectele colaterale se înmulţesc. Aceasta pentru că la medicamente 1+1 nu fac 2, ci 3, 4, 5'', citează în final La Stampa. AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În SUA au crescut vânzările de Vicodin, medicamentul preferat de dr.House În ultimii cinci ani, vânzările de Vicodin - un analgezic capabil să creeze dependenţă, la care recurge frecvent Gregory House, medicul cinic din popularul serial televizat 'Dr. House' interpretat magistral de Hugh Laurie - au crescut cu peste 19 milioane de reţete. Doar anul trecut, americanii au consumat...
Primăria din New York introduce restricţii la analgezice în metropolă Unele din cele mai puternice analgezice de pe piaţa americană vor fi disponibile doar în unităţile de urgenţă ale celor 11 spitale publice din New York, a anunţat joi primarul Michael Bloomberg, informează cotidianul New York Times. Primarul metropolei americane a luat această decizie în efortul de a...
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Fentanyl, un analgezic puternic folosit ca drog, face ravagii în Canada Fentanyl, un analgezic puternic vândut pe bază de reţetă şi utilizat ca drog, face ravagii în Canada, unde este din ce în ce mai răspândit şi care a provocat deja mai multe decese, potrivit unor avertismente difuzate de mai mulţi experţi, relatează vineri canalul internaţional de televiziune France 24...
Agenţia pentru medicamente a SUA va întări controlul asupra anumitor analgezice Agenţia pentru medicamente a SUA (FDA) a anunţat joi că va întări controlul asupra analgezicelor opioide ce conţin hidrocodon, cum este medicamentul Vicodin, pentru a combate consumul abuziv de aceste substanţe, relatează AFP.
SUA: Directive naţionale pentru reducerea numărului de reţete care prescriu analgezice opiacee Autorităţile americane, care se confruntă cu un număr tot mai mare de supradoze de opiacee, au prezentat marţi primele linii directoare naţionale cu privire la prescrierea acestor analgezice puternice, mult timp supra-prescrise de unii medici, informează agenţia France Presse.