Cele mai citite
 


Ghici ce peşte mâncăm: nu proaspăt ci de crescătorie
marţi, 30 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Alzheimer, Alergologie si Imunologie
 

Morun, somon, păstrăv, crustacee - peste jumătate din aceste alimente provin din crescătorii, multe din Asia. Au oare aceleaşi calităţi nutritive ca şi peştii pescuiţi? Sunt sigure?, se întreabă revista italiană L'Espresso.

 

Peştele din mări şi oceane este pe cale să se sfârşească, dar place tot mai mult. Nutriţioniştii sfătuiesc să îl consumi cel puţin de două sau trei ori pe săptămână, deoarece este singura sursă de acizi graşi cu lanţ lung, aşa-numiţii Omega 3, care ameliorează fluiditatea sângelui şi scad nivelul colesterolului.

 

Lista beneficiilor peştelui merge de la prevenirea maladiilor cardiovasculare la prevenirea patologiilor degenerative precum Parkinson şi Alzheimer. Peştele previne formarea cheagurilor dar protejează şi retina. Este un aliment bogat în proteine nobile, cu alte cuvinte care conţin toţi aminoacizii utili organismului nostru. Este bogat totodată în săruri minerale precum iodul, seleniul şi fierul, care abundă în peştele albastru, şi în vitamine, mai ales A şi D.

 

Problema este însă că în mările şi oceane există tot mai puţin peşte: grosul vine din Orient, face mii de km pentru a ajunge pe mesele europene şi nimeni nu poate garanta cum a fost pescuit şi conservat. De aceea omenirea trebuie să se resemneze că peştele este ca şi carnea, somonii pot fi crescuţi ca puii, tonul ca viţelul. Dacă se are în vedere că omenirea consumă 110 milioane de tone de peşte pe an, circa 17 kg de persoană, peste jumătate din peşte provine din crescătorii, aşa cum dezvăluie ultimul raport al ''Food and Agricolture Organization'' privind starea mondială a acvaculturii. Până în 2030 va fi nevoie de 80 de milioane de tone de peşte de crescătorie pe an.

 

Deja acum, un peşte din doi nu a crescut liber în mare. Când este vorba de somon sau păstrăvi, procentul este mai mare. Rafinaţii strâmbă din nas: peştele de crescătorie este diferit şi se simte. Nu are aromă de mare, carnea este prea moale: ''Peştele pescuit are un gust mai ferm. Are miros de alge de mare iar carnea este mai compactă. Gustul peştelui de crescătorie este mai atenuat iar carnea este mai fragedă şi pentru că este adesea mai tânăr'', a confirmat Elena Orban, coordonatoarea zonei de Ştiinţă a alimentaţiei din cadrul Institutului de cercetare pentru alimente şi nutriţie.

 

Oare peştele crescut în bazine şi cu substanţe nutritive este la fel de sănătos precum cel pescuit? Orban nu se îndoieşte: ''Calitatea peştelui de crescătorie şi a celui pescuit sunt echivalente în termeni de bogăţie a proteinelor şi prezenţă a acizilor graşi esenţiali, acei Omega 3 valoroşi pentru sănătatea cardiovasculară. Cu condiţia să fie bine crescuţi''.

Aici încep riscurile. Peştele bine crescut este cel care trăieşte în ape constant reîmprospătate, fără a fi înghesuit şi dacă este tratat cu antibiotice trebuie să se respecte timpul dintre suspendarea medicamentului şi vânzare. Există reguli rigide ale UE care stabilesc calitatea apelor şi a mâncării şi ce antibiotice sunt permise. Când peştii sunt foarte mici şi sunt transferaţi în bazine, de exemplu, antibioticul este întotdeauna folosit pentru a preveni ca stresul cauzat de transfer să nu îi îmbolnăvească. Teoretic, ar trebui să treacă un an cel puţin până ca peştii respectivi să ajungă în farfurii.

 

Aceste reguli nu sunt respectate întotdeauna. Riscurile sunt limitate, deşi nu absente, atât timp cât este vorba de crescătoriile europene, dar devin mai mari când peştele şi crustaceele provin din Asia, în primul rând. Peştele este crescut în bazine sau cuşti în mare, creşte cu alimente ce conţin făină şi uleiuri de peşte. FAO este însă este îngrijorată: aceste alimente costă şi sunt pe sfârşite. ''Pentru a avea un kg de peşte se ucid 22'', a denunţat Silvio Greco, preşedintele Slow Fish. De aceea se studiază o alimentaţie parţial vegetală şi o acvacultură biologică, care să respecte mediul şi animalele, fără dezinfectante sau alimentaţie tratată cu medicamente.

Peştele de crescătorie este mai gras, deoarece se mişcă puţin şi mănâncă continuu şi nu numai când găseşte hrană. Cei care sunt expuşi riscului cardiovascular sau sunt supraponderali trebuie să ştie acest lucru, deşi comparativ cu carnea nu are grăsimi saturate şi este mai digerabil.

 

Peştele despre care credem că este proaspăt vine de fapt din freezerele marilor nave care străbat Atlanticul şi Pacificul. O contabilitate a fraudelor în creştere este ţinută de UE care a creat un sistem de alertă /http://ec.europa.eu/food/food/rapidalert/index_en.htm/ unde se află semnalări înfricoşătoare: raci umpluţi cu aditivi care să evite înnegrirea lor, ton cu monoxid de carbon, verde de malahit în păstrăvi. ''Tonul este tratat cu monoxid pentru a se pune în evidenţă culoarea roz, mascând astfel faptul că nu este proaspăt.'', spune Elena Orban. Tonul vechi poate conţine histamină şi provoca o intoxicaţie cunoscută drept sindromul scombroid care provoacă greaţă, vomă, diaree şi reacţii.

 

Printre semnalările sistemului de alertă european apar antibiotice precum cloranfenicol sau nitrofuranii, sau dezinfectantul cu verde de malahit, interzişi de UE, deoarece sunt cancerigeni. Falsurile nu privesc numai substanţele interzise. Pangasiul de exemplu, crescut în apele unuia dintre cele mai poluate fluvii din lume, cel vietnamez Mekong, este foarte sărac în substanţe nutritive. Institutul naţional de cercetare pentru alimente şi nutriţie l-a pus sub lupă descoperind că carnea sa este foarte bogată în apă şi grăsimi saturate care, consumate în exces, fac rău inimii. Are puţine proteine, puţin magneziu şi puţini Omega 3.

 

Alte alerte privesc sushi servit înainte de a fi fost congelat, în timp ce congelarea peştelui crud care va fi servit ca sushi este obligatorie. Congelarea ucide parazitul Anisakis care poate provoca alergii sau grave tulburări gastrointestinale. AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de peşte gras creşte şansele de supravieţuire a bolnavilor diagnosticaţi cu cancer intestinal (studiu) Persoanele cu cancer de intestin îşi pot creşte şansele de supravieţuire consumând o cantitate semnificativă de acizi graşi omega 3 care se găsesc în peştele gras, cum ar fi tonul şi somonul, susţine un studiu publicat miercuri în revista britanică 'Gut' specializată în gastroenterologie şi hepatologie...
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.
Consumul prea mare de peşte în timpul sarcinii creşte riscul de obezitate la copii (studiu) Femeile însărcinate care mănâncă peşte de mai mult de trei ori pe săptămână au un risc crescut de a da naştere unor copii cu tulburări endocrine, potrivit unui studiu publicat luni în revista americană 'Journal of the American Medical Association Pediatrics', informează agenţia France Presse.
Peştele ton este important pentru sănătatea publică din zona Pacificului (studiu) În lupta continuă împotriva obezitaţii, a bolilor de inimă şi a diabetului din regiunea Pacificului, alocarea unor cantităţi suficiente de ton pentru consumul local şi menţinerea acestuia la preţuri accesibile ar putea îmbunătăţi în mod semnificativ rezultatele din domeniul sănătăţii, conform organizaţiei...
Consumul frecvent de peşte prăjit, cale spre accidentul vascular cerebral A mai căzut un mit: peştele nu este un aliment chiar atât de sănătos cum se credea. După cum susţin medicii americani, consumul frecvent al acestui produs poate provoca accidente vasculare cerebrale. Ce-i drept, numai în cazul în care peştele este prăjit şi nu gătit la aburi sau fiert, a relatat duminică...
Omega 3 din peşte nu încetineşte boala Alzheimer, susţine un studiu Washington, 2 nov /Agerpres/ - Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marţi Efe.