Cele mai citite
 


Distribuitorii absorb din pierderile farmaciilor, prin neîncasarea facturilor
joi, 17 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Distribuitorii de medicamente din România nu încasează în fiecare an circa 15-20 de milioane de euro de la farmacii, absorbind astfel pierderile acestora, a declarat directorul general al companiei A&D Pharma, Robert Popescu, la Forumul Comercial al Industriei Farmaceutice din România, organizat de Blue Business Media.
Popescu spune că rata profitului (marja) farmaciilor din România nu este atât de mare pe cât se presupune şi se situează sub jumătate din cele mai scăzute marje ale farmaciilor din Europa. În Germania, marja medie a farmaciilor este triplă faţă de cea a farmaciilor româneşti.

În ultimii ani, în România, farmaciile au apărut la tot pasul, însă şeful de la A&D Pharma afirmă că farmacia nu are în momentul actual cum să reprezinte un business sustenabil economic.

'Dacă nu i se acordă resurse din partea celorlalţi jucători pe lanţul de aprovizionare, farmacia nu poate supravieţui economic. Practic, business-ul este menţinut în viaţă de discount-urile pe care le primesc de la distribuitori, care vin la rândul lor, în mare parte, de la producători. Punctul de intrare al banilor în sistem este contractul cadru dintre farmacii şi Casa de Asigurări de Sănătate, care este total neechilibrat. Probabil este singurul contract de achiziţii publice din România în care statul nu are nicio penalitate dacă nu îşi respectă obligaţiile', a spus Robert Popescu.

El a precizat că plăţile au ajuns să fie efectuate cu întârzieri de 250-300 de zile, iar finanţarea pieţei este susţinută de producători în primul rând şi apoi de distribuitori. La începutul anului 2010, distribuitorii de produse farmaceutice aveau credite de 300 de milioane de euro, iar o parte din aceşti bani au mers şi la finanţarea sistemului de sănătate.

'Farmaciile nu sunt finanţabile pentru că băncile văd contractul cadru cu Casa de Sănătate şi nu acordă creditul. Este posibil ca farmacii aparent sănătoase acum să aibă multe dificultăţi serioase', a spus Popescu.

Directorul general al A&D Pharma a menţionat că în 2010 doi din primii 10 distribuitori de medicamente din România au falimentat, lăsând în urma lor datorii de 200 milioane euro, iar insolvenţele au fost numeroase şi în rândul farmaciilor - câteva sute.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gorj: Casa de Asigurări de Sănătate are datorii de 36 de milioane de lei la farmaciile din judeţ Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, Daniel Bondoc, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o conduce trebuie să achite suma de 36 de milioane de lei către farmaciile din judeţ, reprezentând restanţe din anii 2009 şi 2010.
Comunicat de presă - Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti anunţă că, începând cu data de 4 iulie a.c., demarează procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru anul curent, după următorul calendar:
Suceava: Casa de Asigurări de Sănătate încheie contracte doar cu 55 medici stomatologi dintr-un total de 383 Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava va încheia, de la 1 iulie, contracte cu 55 medici stomatologi din judeţ, dintre care 22 în mediul urban şi 33 în mediul rural, a declarat joi directorul instituţiei, Adela Băişanu.
Teleorman: Casa de Asigurări de Sănătate a acoperit în 2013 cel mai mare buget din istoria sa Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman a avut alocate în 2013 cele mai mari surse bugetare din istoria sa - peste 267,6 milioane de lei, cu 15,62% mai mult decât în anul trecut, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Nicuşor Tiţa.
DNA: Director executiv adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate Olt, trimis în judecată Procurorii DNA Craiova au trimis-o în judecată pe Ortanţa Ciobanu, director executiv adjunct în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
Valentin Popescu (MS): Sancţiunile prevăzute în proiectul Registrului de vaccinare nu sunt de dragul de a amenda medicii Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...