Cele mai citite
 


Terapia genetică dă rezultate în tratarea bolii Parkinson (studiu)
joi, 17 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 17 mar /Agerpres/ - Tratarea bolii Parkinson prin terapia genetică a dat rezultate pentru prima dată, în cadrul studiilor clinice, susţin cercetătorii americani, potrivit BBC.
Studiul, publicat în jurnalul The Lancet Neurology, a utilizat un virus pentru a anexa gene celulelor din creier, fapt ce a avut ca rezultat reducerea simptomelor pentru jumătate dintre participanţi.

Boala Parkinson afectează 120 de mii de oameni în Marea Britanie, majoritatea în vârstă de peste 50 de ani, cauzând tremurare necontrolată, rigiditate şi mişcări lente pe măsură ce moare o parte din creier. Nu există niciun remediu, deşi unele medicamente şi stimularea în profunzime a creierului s-au dovedit a reduce simptomele.

Pacienţii care suferă de Parkinson au niveluri reduse ale unei substanţe chimice numite 'GABA', într-o parte a creierului lor, cunoscută drept nucleu subtalamic. Cercetătorii au creat un virus care 'infectează' celulele cu o genă pentru a mări producţia acestei substanţe.

În cadrul studiului clinic, virusul a fost injectat în creierul a 22 de pacienţi, în timp ce alţi 23 au fost supuşi unei 'operaţii false', fiind doar făcuţi să creadă că le-a fost injectat respectivul virus. Funcţiile lor motorii au fost apoi urmărite pe o perioadă de şase luni. Pacienţii care au primit terapia genetică au arătat o îmbunătăţire cu 23,1% a funcţiilor motorii, iar cei care au trecut prin 'operaţia falsă', 12,7%.

Autorii cercetării susţin că aceste rezultate 'oferă o nouă alternativă la tratamentul farmacologic sau chirurgical' şi 'exprimă promisiunea terapiei genetice pentru alte boli neurologice'.

Profesorul Nicholas Mazarakis, un specialist în terapia genetică de la universitatea Imperial College London, a declarat, potrivit BBC, că rezultatul pozitiv este 'foarte încurajator', adăugând însă că acesta trebuie privit cu precauţie deoarece îmbunătăţirea medie este destul de redusă, de doar 10,4%, între scorurile obţinute de pacienţii care au primit terapia genetică şi cei care au primit tratamentul placebo.

Există îngrijorări cu privire la siguranţa terapiei genetice. În 1999, Jesse Gelsinger a murit în timpul unui studiu clinic, în SUA, şi au existat cazuri de leucemie în Franţa, după efectuarea unui astfel de tratament, însă autorii studiului susţin că procedura este sigură.

Dr. Michelle Gardner, managerul departamentului de cercetare-dezvoltare din cadrul fundaţiei Parkinson's UK, a afirmat că 'acest studiu exprimă promisiunea unei terapii genetice pentru afecţiunile neurologice precum boala Parkinson, însă cercetarea trebuie să fie continuată', adăugând că nu se ştie cât de mult vor dura beneficiile acestui tratament sau dacă există probleme pe termen lung cauzate de intruducerea de viruşi în creier.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit...
O nouă terapie permite ameliorarea substanţială a motricităţii bolnavilor de Parkinson Noi progrese se prefigurează în tratarea bolii Parkinson, datorită unei terapii experimentale care a permis ameliorarea motricităţii şi calităţii vieţii pentru circa 50 de pacienţi atinşi de o formă evoluată a bolii. Boala Parkinson este afecţiunea neurodegenerativă cea mai frecventă, după boala Alzheimer...
Boala Alzheimer: Un nou studiu dezvăluie mai mulţi factori de susceptibilitate genetică Puţin câte puţin, extrem de complicatul puzzle al bolii Alzheimer începe să fie completat. 'Cartografia' genelor se conturează. Câteva noi piese - unele majore? - au fost inserate de curând cu ajutorul celui mai mare studiu epidemiologic internaţional realizat până acum pe marginea acestei boli, desfăşurat...
Un studiu genetic oferă în premieră perspectiva asupra unei posibile origini biologice a schizofreniei Riscul de schizofrenie al unei persoane este crescut în cazul în care moşteneşte variante specifice ale unei gene având legătură cu "tăierile sinaptice", adică eliminarea conexiunilor dintre neuroni, relevă un studiu bazat pe analiză genetică efectuat de cercetătorii de la Stanley Center for Psychiatric...
Un studiu genetic sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii Londra, 9 mar /Agerpres/ - Un studiu genetic extensiv sugerează că oamenii moderni provin din sudul Africii, informează BBC News.
Noi perspective în studierea originii genetice a obezităţii (studiu) Cercetători americani au identificat gene-cheie în metabolismul care controlează mecanismul de ardere sau stocare a grăsimilor din organism, această descoperire putând duce la o nouă abordare în tratarea obezităţii, informează AFP.