Cele mai citite
 


Spania: primul bebeluş născut fără mutaţia genei care duce la cancerul la sân
vineri, 18 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Sant Pau şi Fundaţia Puigvert din Barcelona au anunţat joi prima naştere din Spania, a unui bebeluş care nu suferă de mutaţia genetică ereditară din cauza căreia ar fi putut suferi, cu o probabilitate de 60%, de cancer de sân sau ovare, înainte de vârsta de 70 de ani.
Potrivit postului public de televiziune, directorul Programului spaniol pentru reproducţia asistată, Joaquim Calaf, a precizat că bebeluşul s-a născut în decembrie, în urma unei fecundări in vitro, în cadrul unui proces de diagnosticare înainte de implantare - care a permis alegerea embrionilor care au evoluat fără mutaţia genei BRCA1, prezentă la mamă. Aceasta avea antecedente în familie, de moarte în urma cancerului la ovare - două surori - şi de apariţia precoce a unei tumori la sân la o altă soră.

Oncologul Teresa Ramon y Cajal a explicat că exista o probabilitate de 50% ca mama să transmită gena mutată la bebeluş, care ar fi putut dezvolta tumori canceroase la sâni. Tehnica diagnosticului de preimplantare, folosită în acest caz, are o rată de succes de 40%, şi costă de două ori mai mult decât cea a reproducerii asistate convenţionale - până la 4.000 de euro, fără medicamente, potrivit datelor Institut Marqus.

Legislaţia spaniolă prevede din 2006 că selecţia genetică a embrionilor este permisă pentru a evita boli ereditare, în cazuri foarte concrete şi justificate strict. Potrivit directorului Institutului Borja de bioteică, N?ria Terribas, 'nu oricine care are antecedente de familie poate cere această tehnică. Trebuie să aibă antecedente de patologie gravă, la vârste tinere, şi fără tratament curativ'. Ea a făcut un apel la prudenţă şi responsabilitate atunci când este aplicată această tehnică.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prima naştere după fertilizarea in vitro, la Iaşi Primul copil conceput prin fertilizare in vitro într-o clinică din Iaşi - o fetiţă - a fost născută la începutul acestei săptămâni la Spitalul de Obstretică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi.
VIRUSUL ZIKA Canada: Primul bebeluş născut cu microcefalie asociată Zika O femeie purtătoare a virusului Zika a dat naştere primului bebeluş din Canada afectat de microcefalie asociată acestei boli transmisă mai ales de ţânţari, au informat vineri surse medicale citate de AFP.
O femeie a refuzat să facă chimioterapie şi a murit la 23 de zile după naştere Ca să poată trăi, Stacie Crimm trebuia să facă chimioterapie, tratament care ar fi obligat-o să renunţe la sarcină. Însă americanca de 41 de ani a hotărât să se sacrifice pentru a da naştere singurului ei copil, scrie 7sur7.be.
Vaslui: Verificări la Spitalul Judeţean de Urgenţă, după ce un bebeluş a murit la două ore de la naştere Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a dispus efectuarea unor verificări privind cazul unui bebeluş care a decedat la două ore după naştere.
Botoşani: Protest împotriva cadrelor medicale din Maternitate, după decesul unui bebeluş la două zile de la naştere Aproximativ 100 de persoane au participat, joi după-amiază, la o acţiune de protest în semn de solidaritate cu o familie al cărei copil a murit, zilele trecute, la doar două zile după naştere.
Vaslui: Direcţia pentru Protecţia Copilului anchetează cazul unui bebeluş născut cu malformaţii Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Vaslui a deschis joi o anchetă în cazul unui bebeluş care s-a născut cu malformaţii şi pe care familia refuză să îl ia acasă din spital.