Cele mai citite
 


Cluj: Ziua Mondială a Somnului marcată sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos'
vineri, 18 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 18 mar /Agerpres/ - Societatea Română de Pneumologie marchează, vineri, Ziua Mondială a Somnului, sub deviza 'Dormi bine, creşti sănătos'.
Medicii reamintesc pacienţilor, cu acest prilej, regulile pe care trebuie să le respecte pentru a preveni tulburările de somn.
'Perturbarea somnului are urmări majore asupra sănătăţii. Persoanele afectate de insomnie sunt mai predispuse la accidente sau la deces, comparativ cu cele care au un somn odihnitor', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Monica Pop, şeful Clinicii de Pneumologie din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie 'Leon Daniello' din Cluj-Napoca.
Prof. dr. Monica Pop a reamintit că în fiecare an sunt depistaţi noi pacienţi cu apnee obstructivă în somn (SAS), care este o afecţiune a aparatului respirator.
Pacientul cu SAS sforăie zgomotos în timpul nopţii, are pauze în respiraţie, senzaţia că se sufocă, iar somnul lui nu este odihnitor. În timpul zilei, are dureri de cap, este somnolent, are tulburări de memorie sau este irascibil. Netratată, SAS duce la hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială, cord pulmonar cronic, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene, accidente de muncă şi rutiere sau la moarte subită în somn.
Cele mai multe dintre tulburările de somn pot fi prevenite sau tratate. Mai puţin de o treime dintre cei suferinzi apelează la un ajutor specializat.
Societatea Română de Pneumologie are, din anul 2000, o secţiune dedicată Somnologiei. La ora actuală, în ţară sunt 49 de laboratoare de somnologie în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa, precum şi în oraşe importante. Primul laborator de somnologie a fost înfiinţat în anul 1996, la Institutul Naţional de Pneumologie 'Prof. Dr. Marius Nasta' din Bucureşti, iar al doilea a fost deschis în 2001, la Timişoara.
Printre regulile pe care este bine să le respectăm pentru a avea un somn sănătos se numără renunţarea la fumat, fixarea orei de culcare şi de trezire, limitarea somnului din timpul zilei la 45 de minute, evitarea consumului de alcool, cafea şi ciocolată cu şase ore înainte de culcare, precum şi a mâncării grele, condimentate, asigurarea unei temperaturi plăcute în cameră şi eliminarea surselor de lumină şi de zgomot.
Ziua Mondială a Somnului (World Sleep Day - WSD) a fost marcată pentru prima dată pe 14 martie 2008.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua porţilor deschise în 14 laboratoare de somnologie din ţară Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, în 14 laboratoare de somnologie din ţară va fi organizată vineri, 18 martie, Ziua porţilor deschise.
Cluj: Tulburările de somn au devenit o patologie frecventă, afirmă prof. univ. dr. Carmen Monica Pop Şeful Clinicii de Pneumologie de la Spitalul de pneumoftiziologie "Leon Daniello'', prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, a declarat, vineri, pentru AGERPRES că tulburările de somn au devenit o patologie frecventă, dar prea puţină lume se gândeşte să apeleze la medic pentru diagnostic şi tratamente menite...
Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop: BPOC face din om un invalid. Renunţaţi la fumat! Prevalenţa bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este în continuă creştere şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial, cu tendinţă să fie a treia cauză, până în 2020, dar această boală teribilă poate fi prevenită prin renunţarea la fumat şi printr-un stil de viaţă sănătos, spune prof...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Insomnia este asociată cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi este semnalată la 75% dintre persoanele cu boli depresive, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului.
Cluj: Specialiştii în somnologie cred că o treime dintre accidentele rutiere sunt provocate de tulburările de somn Specialiştii în somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' din Cluj apreciază că o treime dintre accidentele de maşină ar putea fi provocate de o afecţiune a şoferilor numită apnee obstructivă în somn.
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...