Cele mai citite
 


Efectele dezastrului de la Cernobâl asupra sănătăţii continuă să se facă simţite
vineri, 18 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie, Endocrinologie
 

 Copiii şi tinerii care au consumat lapte şi produse lactate contaminate în perioada imediat următoare exploziei de la Cernobâl pot fi predispuşi la cancer tiroidian la bătrâneţe, relevă un studiu publicat de Institutul Naţional american de Oncologie, relatează NY Times.

Studiul confirmă cercetările anterioare cu privire la riscul presupus de iodul radioactiv, care poate fi absorbit de glanda tiroidă şi provoca mai târziu cancer. Absorbţia de iod radioactiv poate fi inhibată prin administrarea de pastile cu iodură de potasiu, însă autorităţile ruse nu au reuşit la acea vreme să ofere acest supliment tuturor celor aflaţi în pericol.


Timpul de înjumătăţire al iodului radioactiv este de numai opt zile. Autorităţile au fost de părere că norul degajat în atmosferă nu prezintă o concentraţie suficient de ridicată de substanţe radioactive pentru a provoca probleme de sănătate. Însă izotopul a fost absorbit de vaci, iar cei care erau copii la acea vreme şi consumau lapte sau produse lactate sunt astăzi predispuşi la diverse boli.
O echipă internaţională de cercetători de la Institutul Naţional american de Oncologie a monitorizat ani la rândul efectele exploziei de la Cernobâl. În cadrul studiului publicat joi, echipa a examinat 12.500 de persoane, care aveau sub 18 ani la momentul accidentului din 1986 şi trăiau în una dintre cele trei provincii de lângă Cernobâl. La două luni de la accident s-a măsurat, prin radiografii, nivelul radioactivităţii prezent în glandele tiroide ale pacienţilor.


Persoanele care fuseseră expuse cel mai mult timp erau cele mai predispuse la cancer tiroidian la bătrâneţe. Şaizeci şi cinci de pacienţi s-au îmbolnăvit de cancer tiroidian pe parcursul celor zece ani în care li s-au făcut regulat radiografii, ca parte a studiului.


Într-adevăr, riscurile asociate cu expunerea la iodul reactiv sunt grave. Studiile efectuate în Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial au arătat că incidenţa cazurilor de cancer tiroidian a început să scadă de abia la 30 de ani după exploziile atomice de la Hiroshima, deşi a rămas ridicată chiar şi 40 de ani mai târziu.


Unii dintre pacienţi au locuit chiar la 140 de kilometri distanţă de locul accidentului şi au confirmat riscul la care erau expuşi cei care au consumat alimente contaminate chiar dacă nu fuseseră expuşi norului radioactiv degajat de explozie.


'Acest studiu confirmă riscul de cancer tiroidian provocat de iod radioactiv', a explicat Alina V. Brenner, un epidemiolog de la insitutul oncologic care a contribuit la acest studiu. 'Însă de cele mai multe ori cancerul tiroidian nu este letal. Dacă este descoperit şi tratat la timp, totul va merge bine'.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.
Nou studiu: legatura dintre lapte si cancer Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Harvard a aratat ca exista legaturi intre laptele obtinut de la vacile din ferme de crestere intensiva si unele tipuri de cancer dependente de hormoni precum cancerul testicular, mamar sau de prostata. In laptele obtinut astfel, continutul de sulfat...
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina
Doi angajaţi ai TEPCO la Fukushima, contaminaţi cu iod radioactiv Concentraţii mari de iod radioactiv au fost depistate în glanda tiroidă a doi angajaţi ai TEPCO de la Fukushima, a anunţat luni operatorul centralei nucleare din nord-estul Japoniei, informează Kyodo, Xinhua şi AFP.
Cancerul de prostată, favorizat de consumul prea mare de lapte Conform unui studiu realizat la Universitatea din Montreal, ar exista o legătură între consumul ridicat de lapte şi creşterea riscului apariţiei cancerului de prostată. Au fost testate 200 de produse lactate în cadrul unui studiu epidemiologic efectuat de doi profesori din Canada şi Italia. Concluziile...
Fukushima: ONU recunoaşte potenţialul risc de cancer tiroidian în rândul minorilor Incidenţa cancerului nu va creşte, 'probabil', în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima din 2011, semnalează un nou studiu al ONU. Acesta recunoaşte însă posibilitatea unei creşteri a riscului de cancer de tiroidă în rândul copiilor expuşi în mai mare măsură la radiaţii, transmite EFE.