Cele mai citite
 


Despre buna folosire a pastilelor de iod
vineri, 18 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

Paris, 18 mar /Agerpres/ - Spre deosebire de Statele Unite, unde farmaciile de pe coasta de vest şi-au epuizat stocurile de iod stabil, un asemenea demers este complet inutil în Franţa, după cum estimează autorităţile sanitar-medicale, scrie Le Figaro în ediţia de joi.

Un accident nuclear eliberează o mare varietate de elemente radioactive, printre care iodul-131, care constituie cel mai mare pericol de contaminare pe termen scurt. El se volatilizează la o temperatură de puţin peste 100?C, sub formă de vapori şi se propagă rapid în atmosferă depunându-se pe sol sau pe plante, de unde este captat de rădăcini, ingerat de animale şi eventual consumat de oameni. În comparaţie cu radioactivitatea sa foarte mare, iodul-131 are o durată de viaţă foarte scurtă.

Iodul-131 se fixează în organismul uman la nivelul glandei tiroide, care produce hormonii de reglare a metabolismului. Ingerarea de pastile de iod stabil împiedică iodul radioactiv să se fixeze în glandă. Acest tip de prevenire este extrem de eficient şi necesar mai ales la copii, deoarece hormonul tiroidian are un rol fundamental în creştere şi dezvoltare.

În Franţa, iodul stabil nu poate fi cumpărat din farmacii de oricine. Pastilele de iod stabil sunt produse de către farmacia centrală a armatei şi sunt distribuite prin Direcţia de pregătire şi răspuns în situaţiile de urgenţă sanitară /EPRUS/. Fiecare departament primeşte un stoc, pe care prefectura îl gestionează în funcţie de riscurile nucleare de pe teritoriul ei. Persoanele care locuiesc pe o rază de 10 km în jurul centralelor nucleare primesc sistematic asemenea comprimate, pe care le iau de la farmaciile autorizate.

În cazul unui accident nuclear major în Japonia, experţii de la Institutul de radioprotecţie şi siguranţă nucleară /IRSN/ consideră că, datorită distanţei dintre această ţară şi Franţa (10.000 km), chiar dacă un val de particule ar ajunge până în Hexagon, nu s-ar înregistra decât o creştere redusă a activităţii radioactive din mediu, ceea ce nu ar justifica consumarea unor pastile de iod.

Stocuri de comprimate de iod stabil au fost totuşi trimise recent în Polinezia franceză, Noua-Caledonie şi Insulele Saint-Pierre şi Miquelon (Oceanul Atlantic de Nord) deoarece aceste teritorii nu aveau deloc rezerve de asemenea pastile.

La Tokio, unde populaţia este expusă riscului de accident nuclear, ambasada Franţei a început să distribuie pastile de iod?francezilor care se află în regiune, 'cu titlu preventiv'.

Comprimatele de iod stabil trebuie luate la recomandarea autorităţilor, nu mai înainte, deoarece eficienţa lor este maximă dacă sunt luate cu două ore înainte de scurgerea de iod radioactiv. Au efect timp de 24 de ore, deci este inutil să fie luate preventiv.

Dacă cineva reuşeşte să-şi procure totuşi iod şi ia peste doza recomandată în caz de criză, riscă să aibă diaree, urticarie, stări de vomă sau chiar să-şi deregleze tiroida.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.
Urme de iod radioactiv, detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone Tokyo, 19 mar /Agerpres/ - Urme de iod radioactiv au fost detectate în apa de la robinet din Tokyo şi din alte zone, a anunţat sâmbătă guvernul nipon, citat de Kyodo.
Primele operaţii de tiroidă efectuate la Centrul de chirurgie laparoscopică de la UVVG Arad Medicii de la Centrul de chirurgie laparoscopică 'Sfântul Gheorghe' din cadrul Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' Arad au realizat, zile trecute, primele operaţii de glandă tiroidă efectuate în judeţ.
Maramureş: UPU-SMURD din cadrul SJU Baia Mare, dotat cu o autospecială destinată medicului de urgenţă Baia Mare, 15 mar /Agerpres/- Fundaţia pentru SMURD a donat, marţi, Spitalului Judeţean Baia Mare o autospecială pentru medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe SMURD (UPU SMURD), precizează un comunicat de presă al SJU, remis AGERPRES.
Comprimate de iod pentru locuitorii de pe raza centralelor nucleare din Franţa în 2016 O nouă campanie de distribuire preventivă de comprimate de iod pentru populaţia care locuieşte în apropierea unei centrale nucleare va fi lansată în luna ianuarie în Franţa, a anunţat autoritatea pentru securitate nucleară (Autorité de sureté nucléaire, ASN) citată de agenţia France Presse.
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina