Cele mai citite
 


Gripă porcină: accesul la vaccin în centrul unui summit al OMS în Mexic
joi, 2 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa, Stiri, Gripa porcina
 

Ciudad de Mexico, 2 iul /Agerpres/ - Accesul universal la un viitor vaccin contra gripei porcine este una dintre chestiunile cheie în programul unui summit extraordinar al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/ asupra pandemiei, organizat joi şi vineri în Mexic, focar mondial al virusului A(H1N1).

Dezbaterile se vor purta mai ales asupra aprovizionării ţărilor celor mai sărace, în timp ce primul laborator farmaceutic care a anunţat producţia unui lot de vaccinuri, elveţianul Novartis, s-a declarat singur gata să consimtă reduceri de preţ guvernelor sărăcite.

"Este urgent să se garanteze tuturor ţărilor în dezvoltare un vaccin eficient, când el va fi posibil, şi să se garanteze de asemenea disponibilitatea unui tratament adecvat pentru combaterea acestei maladii", a declarat săptămâna trecută Felipe Calderon.

Preşedintele mexican o va primi pe Margaret Chan, preşedintele OMS, precum şi pe experţi şi miniştri din 50 de ţări în staţiunea balneară Cancun, abandonată de turişti ca urmare a acestei boli.

Obiectivul acestui summit va fi de asemenea să se facă un schimb de experienţă între ţările deja atinse de virus A(H1N1).

Statele Unite sunt acum ţara cea mai afectată de gripa porcină, cu 127 de decese la 27.717 bolnavi, în faţa Mexicului, unde a apărut maladia la sfârşitul lunii aprilie /116 morţi pentru 8.395 de bolnavi/, potrivit OMS, citată de AFP.

La scară mondială, pandemia a făcut 70.893 de bolnavi în 116 ţări şi a ucis 311 persoane, potrivit ultimului bilanţ al organizaţiei, publicat luni. AGERPRES/(Sorin Calciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Australia a început testele clinice pentru un vaccin împotriva gripei porcine Canberra, 22 iul /Agerpres/ - Australia, una dintre ţările cele mai afectate de gripă porcină din zona Asia-Pacific, a început miercuri testele clinice pentru definitivarea unui vaccin împotriva gripei porcine, au anunţat surse guvernamentale, citate de AFP.
Marea Britanie: vaccinarea în masă împotriva gripei porcine este extrem de riscantă /The Times/ Londra, 22 iul /Agerpres/ - Marea Britanie se pregăteşte pentru un program de vaccinare în masă, care, deşi dispune de suficient vaccin pentru întreaga populaţie, începând cu staff-ul medical, se va dovedi o „nebunie” dat fiind că vaccinul împotriva gripei porcine nu a fost încă suficient...
OMS acuză faptul că ţările bogate sunt avantajate în privinţa accesului la vaccinul pentru gripa porcină Geneva, 14 iul /Agerpres/ - Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, a deplâns marţi faptul că accesul la vaccinul împotriva gripei porcine va fi rezervat în primul rând ţărilor celor mai dezvoltate în detrimentul locuitorilor din ţările sărace, relatează AFP.
Kenya anunţă primul caz confirmat de gripă porcină Nairobi, 29 iun /Agerpres/ - Kenya a descoperit prima contaminare cu gripă porcină, la un student britanic de 20 de ani, a declarat luni ministrul sănătăţii, Beth Mugo, citat de Reuters.
Primele victime ale gripei A(H1N1) în Nepal Katmandu, 30 iun /Agerpres/ - Ministerul nepalez al Sănătăţii a anunţat primele cazuri de gripă A(H1N1) din ţara himalayană, notează marţi Associated Press.
OMS îşi menţine recomandarea privind antiviralele împotriva virusului gripei porcine Geneva, 1 iul /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ îşi menţine recomandarea pentru antiviralele utilizate împotriva virusului A (H1N1), apreciind că primul caz de rezistenţă la Tamiflu, observat în Danemarca, este unul izolat, transmite AFP.