Cele mai citite
 


CNAS a lansat sistemul informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate
vineri, 18 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 18 mar /Agerpres/ - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat, vineri, proiectul sistemului informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Valoarea totală a proiectului este de 164.307.038,87 lei din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 132.505.677,51 lei, a spus preşedintele CNAS, dr. Lucian Duţă.
El a anunţat că vineri au început procedurile de licitaţie pentru a se vedea cine implementează sistemul, proceduri care se vor derula pe o perioadă de două luni.
'Obiectivul general al proiectului este acela de a asigura trecerea la forma electronică a dosarului de sănătate al pacientului, prin intermediul căruia cetăţenii României vor beneficia de un nivel mai ridicat al calităţii serviciilor medicale', a spus dr. Lucian Duţă.
Potrivit acestuia, obiectivul specific al proiectului îl reprezintă implementarea sistemului naţional al dosarului electronic de sănătate al pacientului şi livrarea lui la cheie. Preşedintele CNAS a explicat că dosarul electronic de sănătate se va constitui într-o ''colecţie de înregistrări electronice'' cumulate din diverse surse şi locuri, datele vizate pentru stocare urmând a fi de tipul istoric medical, alergii, imunizări, rezultatele de la testele de laborator, documente produse în timpul procedurilor medicale etc.
Dosarul va documenta orice diagnostic sau măsură terapeutică într-o manieră standardizată. Dr. Lucian Duţă a precizat că, în acelaşi timp, se vor elabora toate ghidurile terapeutice necesare acestei măsuri.
Preşedintele CNAS a subliniat că majoritatea statelor europene implementează sau intenţionează să implementeze sisteme electronice care să acopere mai mult sau mai puţin din activităţile sistemelor sanitare naţionale, dar este o certitudine faptul că se doreşte integrarea şi interconectarea sistemelor sanitare naţionale ale statelor membre ale UE.
Potrivit lui Lucian Duţă, trecerea la sistemul electronic va aduce un plus de informaţii, concomitent cu o reducere semnificativă a costurilor necesare pentru obţinerea ei. Totodată, noul sistem asigură dreptul cetăţenilor la un serviciu de calitate, eliminând erorile provocate de factorilul uman.
Trecerea la sistemul electronic va permite colaborarea interprofesională şi funcţionarea unui sistem electronic de prescripţie care presupune conlucrarea între mai multe entităţi implicate în realizarea prescripţiei.
Dr. Lucian Duţă a spus că introducerea dosarului electronic al pacientului este, probabil, cel mai dificil şi complex proces, pentru că va presupune şi o relaţionare în timp foarte scurt, în câteva secunde, între toţi furnizorii de sănătate.
Preşedintele CNAS a subliniat că spre sfârşitul acestui an, odată cu finalizarea realizării cardului de sănătate, sistemul va avea o componentă de control foarte importantă a banilor. Potrivit acestuia, spre sfârşitul lui 2011 vor fi distribuite primele carduri, dar procesul de distribuţie va începe efectiv în primul trimestru din 2012. Duţă a menţionat că a fost încheiat procesul de achiziţie publică pentru cipul care va fi folosit pentru card, urmând procedura pentru achiziţia aplicaţiei electronice.
Referindu-se la informatizarea spitalelor, preşedintele CNAS a precizat că ''spitalele judeţene şi cele mari sunt toate informatizate, mai puţin cele mici şi municipale''.
''Proiectul nu va putea fi aplicat pentru 500 de spitale decât în trepte. Primele care vor intra în proiect vor fi spitalele judeţene care sunt deja informatizate. Datele sunt protejate, nu există nicio posibilitate să ajungă la angajatori sau la firmele de asigurări, fiind securizate. Accesul îl are numai medicul, pe baza cardului, pacientul vine cu cadrul la medic, acesta îl introduce în sistem şi recunoaşte datele asiguratului'', a spus dr. Duţă.
El a subliniat că reţeta electronică şi cardul limitează problemele de fraudare a sistemului, însă a admis că niciun sistem de sănătate din lume nu poate fi perfect securizat şi poate fi fraudat. Acesta a exemplificat că în SUA se admite o fraudă în sistem de sub 5%.
Duţă a mai spus că pacientul care primeşte reţeta poate merge la orice farmacie să o ridice, ea putând fi ridicată fracţionat, adică în cazul în care pacientul nu găseşte toate medicamentele prescrise, poate merge la altă farmacie.
Preşedintele CNAS a menţionat însă că este posibil să mai apară probleme în sistem până vor fi toate datele exacte, el spunând că în prezent mai apar probleme deoarece Casa OPSNAJ şi cea a Transporturilor urmează să intre în câteva zile în bazele de date, în cazul Casei OPSNAJ fiind necesar un sistem de securitate specific. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
Adina Geană: CNAS nu are datorii Bucureşti, 12 mai /Agerpres/ - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are nicio datorie faţă de furnizorii de servicii, a declarat, miercuri, directorul CNAS, dr. Adina Geană, adăugând că 'sunt termene scadente, dar nu datorii, şi se vor plăti la timp'.
CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
CNAS asigură că va remedia în timpul cel mai scurt defecţiunea la sistemul informatic Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le garantează clienţilor şi partenerilor săi că va remedia în timpul cel mai scurt disfuncţionalităţile la sistemul informatic, repunând urgent în funcţiune acest sistem 'a cărui performanţă este garantată', se arată într-un comunicat de presă remis vineri AGERPRES...
Radu Ţibichi (CNAS): Se lucrează la o cartografiere a serviciilor medicale Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică, va realiza până la sfârşitul anului o cartografiere a serviciilor de sănătate, a declarat marţi preşedintele CNAS, Radu Ţibichi.