Cele mai citite
 


Propunerea de etichetare a produselor alimentare, avizată favorabil de Comisia pentru sănătate
miercuri, 23 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a primit din partea Comisiei pentru sănătate din Senat aviz favorabil, în unanimitate.

Potrivit iniţiativei legislative, fiecare produs alimentar trebuie să aibă înscrisă pe etichetă sau pe ambalaj o bulină verde, portocalie sau roşie - bulina verde pentru produsele alimentare sănătoase, care pot fi consumate zilnic fără să prezinte vreun risc pentru sănătate, bulina portocalie pentru produsele alimentare care trebuie consumate cu moderaţie iar bulina roşie pentru cele care conţin substanţe sau aditivi care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii.
'Asistăm cu toţii la o incidenţă crescută a bolilor cardio-vasculare, a cancerului şi a diverselor tipuri de alergii. Foarte mulţi cercetători pun pe seama aditivilor alimentari acest fenomen. Astăzi etichetarea produselor alimentare se face prin descrierea E-urilor, a componenţei chimice a acestora, dar foarte puţini consumatori cunosc semnificaţia respectivelor E-uri. Se spune că E-urile care se folosesc nu sunt nocive, dar nimeni nu a făcut studii în care să se verifice dacă nu cumva consumul pe termen mediu sau lung, în cantităţi mari, nu este nociv sănătăţii. Prin urmare, eu am considerat necesară o etichetare suplimentară prin care să determin achiziţia unui produs alimentar în cunoştinţă de cauză', a declarat Staicu pentru AGERPRES.


Senatorul PDL a subliniat faptul că o etichetare suplimentară creşte încrederea cumpărătorului în produsul alimentar achiziţionat dacă acesta are o bulină verde.


'Cred că o evaluare suplimentară nu face altceva decât să crească încrederea cumpărătorului în acel produs. În momentul în care nu ai foarte multe informaţii cu privire la un produs, atunci te gândeşti de două ori înainte să îl cumperi. Din moment ce ştii că el a fost evaluat încă o dată prin acest sistem pe care îl propun, atunci încrederea cumpărătorului creşte. (...) Astfel, este posibil ca un produs cu bulina roşie să ajungă să dispară de pe piaţă fiindcă orice cumpărător se gândeşte la sănătatea lui', a spus senatorul.


Potrivit propunerii legislative, criteriile în baza cărora va fi acordată fiecărui produs alimentar câte o bulină vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, care va avea în vedere factori precum gradul de pericol, tipul şi cantitatea de aditivi alimentari din fiecare produs.


Comisia pentru agricultură din Senat a dat aviz negativ propunerii legislative. Comisia economică este cea care va întocmi un raport pentru propunerea legislativă amintită.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES/ (A - Cătălina Barbu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Propunerea de etichetare suplimentară a produselor alimentare, aprobată Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a fost adoptată luni de plenul Senatului.
Senat: Aviz negativ pentru proiectul legislativ privind examinarea psihologică şi psihiatrică a candidaţilor la alegeri Bucureşti, 1 mar /Agerpres/ - Comisia senatorială pentru drepturile omului a avizat marţi negativ propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi senatori independenţi, care prevede examinarea psihologică şi psihiatrică a persoanelor care candidează pentru obţinerea de funcţii de demnitate publică.
Senat: Aviz negativ pentru descentralizarea din domeniul sănătăţii Senatorii din Comisia pentru administraţie publică au dat, miercuri, aviz negativ ordonanţei de urgenţă a Guvernului 48/2010 referitoare la descentralizarea în domeniul sănătăţii.
Senat: Aviz negativ pentru un proiect legislativ al parlamentarilor puterii privind substanţele psihotrope Comisia pentru sănătate a Senatului a avizat, marţi, negativ proiectul legislativ privind reglementarea condiţiilor de punere pe piaţă a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţilor acestora, iniţiat de peste 70 de parlamentari PDL, UDMR şi aparţinând...
Senat: Raport favorabil la propunerea legislativă de etichetare suplimentară a alimentelor Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a primit din partea Comisiei economice din Senat un raport favorabil.
Aditivii alimentari Aditivii alimentari sunt substante adaugate mancarurilor cu diferite scopuri, avand ca principal rezultat schimbarea caracteristicilor alimentelor. Aditivii directi sunt cei adaugati intentionat in mancaruri cu diverse scopuri, iar cei indirecti sunt cei la care sunt expuse alimentele in timpul...