Cele mai citite
 


Prof. dr. C. Dumitrache: România nu este afectată de radiaţiile din Japonia; iodura de potasiu nu trebuie luată
miercuri, 23 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

România nu poate fi afectată de norul radioactiv din Japonia, distanţa faţă de ţara noastră fiind foarte mare, a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, şef de clinică la Institutul Parhon.
În context, acesta a precizat că excesul de iod poate avea efecte nedorite pentru organism.

"Consumul iodului nu este recomandat. Acesta în exces poate duce la afecţiuni nedorite pentru organism. În plus, în România, se consumă şi sare iodată şi excesul nu este recomandat", a adăugat prof. Dumitrache.
Potrivit acestuia, iodura de potasiu este recomandată numai atunci când se produce un accident nuclear şi importantă este viteza cu care se administrează în cazul în care este nevoie.
''Astfel, în cazul unui accident nuclear se administrează la două ore după acesta pentru a bloca tiroida şi a nu absorbi radiaţiile. Această blocare scade la 60% dacă se administrează iodură de potasiu după două ore, iar după o zi scade la 20% posibilitatea blocării tiroidiene'', a subliniat prof. dr. Dumitrache.


El a mai precizat că excesul de iod poate duce la tiroidite cronice.
Prof. dr. Constantin Dumitrache a atras atenţia că sub nicio formă nu trebuie să ia iodură de potasiu bolnavii cu afecţiuni endocrine care iau iod, cei cu tulburări cardiace, care au ca medicaţie aniodarone care conţine iod, care au făcut analize cu substanţe de contrast sau cei care au consumat o cantitate mai mare sau mai mică de iod.


Prof. dr. Dumitrache a accentuat că în România nu există în acest moment nicio indicaţie care să ducă la consumul de iodură de potasiu, iar cei care totuşi au procurat-o să nu o consume.
Specialistul avertizează şi asupra faptului că oamenii trebuie să fie atenţi şi la investigaţiile pe care le fac cu substanţe de contrast şi cu cele care provoacă iradiere.
Astfel, este recomandat să se facă cel mult două computere tomograf pe an şi o singură radiografie pulmonară. Institutul a postat pe site-ul său toate ghidurile şi indicaţiile pentru informarea cetăţenilor în acest sens.


Potrivit medicului, ar trebui blocate importurile de alimente afectate de norul radioactiv din Japonia sau din ţările vecine acesteia. Autorităţile trebuie să fie pregătite pentru astfel de situaţii şi să angreneze în aceste pregătiri autorităţile locale, preoţii, pompierii şi poliţiştii.
În acest moment, în România, nu se pune problema afectării radioactive şi prin urmare populaţia nu trebuie să ia iodură de potasiu, a mai spus acesta. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România nu este afectată de radiaţiile din Japonia România nu poate fi afectată de norul radioactiv din Japonia, distanţa faţă de ţara noastră fiind de o dată şi jumătate ocolul globului, a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache, şef de clinică la Institutul Parhon.
Totul despre tiroida sau cum sa previi bolile tiroidiene Prof. dr. Constantin Dumitrache medic primar endocrinologie, doctor în ştiinţe medicale-Clinica Gral Medical Colentina
România poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piaţa germană România poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piaţa germană, una dintre cele mai mari consumatoare din lume de astfel de produse, au apreciat parlamentarii germani în întâlnirea avută cu reprezentaţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - "Bio România".
Concentraţii nesemnificative de iod radioactiv au ajuns în România, în apa de ploaie şi laptele de oaie (studiu) Concentraţii minore de iod radioactiv provenit din Japonia au ajuns în România, substanţa găsindu-se în apa de ploaie şi laptele de oaie, relevă un studiu realizat de o echipă de cercetători români în cadrul Laboratorului de Cercetări din mina Slănic Prahova.
Comprimate de iod pentru locuitorii de pe raza centralelor nucleare din Franţa în 2016 O nouă campanie de distribuire preventivă de comprimate de iod pentru populaţia care locuieşte în apropierea unei centrale nucleare va fi lansată în luna ianuarie în Franţa, a anunţat autoritatea pentru securitate nucleară (Autorité de sureté nucléaire, ASN) citată de agenţia France Presse.
Japonia: Urme de iod radioactive, în glanda tiroidă a copiilor de la Fukushima Urme de elemente radioactive au fost detectate în glanda tiroidă a 45% din copiii din Fukushima şi împrejurimile centralei nucleare, grav avariată de cutremurul şi tsunami de la 11 martie, au anunţat joi surse oficiale locale, citate de AFP.