Cele mai citite
 


Companiile româneşti de medicamente, mai scumpe la Bursă decât cele sud-europene
miercuri, 23 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Companiile din sectorul farmaceutic s-au dovedit în ultimii doi ani o alegere foarte bună pentru investitorii orientaţi către plasamente pe termen mediu şi lung.
Având rezultate financiare bune pentru 2010, analiştii recomandă acţiunile producătorilor autohtoni de medicamente, pentru care văd o creştere potenţiala de maximum 16% în următorul an. Cu toate acestea, indicatorii de evaluare pentru producătorii români sunt mai slabi decât pentru companii similare tranzacţionate la Bursa din Varşovia sau la cea din Budapesta, scrie ziarul Financiarul (ww.financiarul.com).

Dintre cele trei companii producătoare de medicamente tranzacţionate în prim-planul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) - Zentiva Bucureşti (SCD), Antibiotice Iaşi (ATB) şi Biofarm Bucureşti (BIO) - cea mai bună alegere prin prisma variaţiei cursului din ultimii doi ani a fost Zentiva, cu o crestere de 46% în 2010 şi de aproape 14% în acest an. În cazul Biofarm, cotaţia s-a menţinut relativ la acelaşi nivel, în timp ce pentru Antibiotice s-a remarcat o scădere cu 1,6% în 2010 şi cu 10,81% pentru acest an.
În 2010 piaţa farmaceutică din România a crescut cu 18,7%, până la 9,6 miliarde de lei (cca 2,26 miliarde euro, n.n.), potrivit datelor CEGEDIM. Pe segmentul Retail, creşterea a fost de 20,8%, până la 8,6 miliarde lei, iar pe segmentul Spitale - de doar 3,6% (la 1,02 miliarde lei).
'Trebuie menţionat faptul că piaţa farmaceutică internă a resimţit climatul macroeconomic intern advers, determinat de procesul de consolidare bugetară iniţiat in iulie 2010. Astfel, după nivelul maxim consemnat în T2 (aproximativ 2,5 miliarde de lei), vânzările la nivelul pieţei farmaceutice interne au scăzut în a doua jumătate a anului (în T4 la 2,3 miliarde lei)', a precizat Andrei Rădulescu, analist Target Capital, citat de Financiarul. Cu toate acestea, rezultatele financiare raportate de producătorii autohtoni de medicamente au fost bune.
Raluca Ungureanu, analist Cercetare Piaţa de Capital în cadrul BCR-Erste, spune că farma este unul dintre sectoarele care au performat cel mai bine în recesiune, anul trecut piaţa crescând cu 18% în lei, evoluţie explicabilă prin creşterea preţurilor la medicamente, în condiţiile în care piaţa a scăzut în volum cu 0,2%, notează Financiarul. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Profitul Antibiotice Iaşi a scăzut în 2015 cu 12,71%, la 27,18 milioane lei Antibiotice Iaşi a înregistrat, în 2015, un profit net de 27,18 milioane de lei, cu 12,71% mai mic faţă de cel consemnat în anul anterior, conform informaţiilor financiare ale companiei remise, luni, Bursei de Valori Bucureşti.
Biofarm a devenit cea mai profitabilă companie farma de pe bursă Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO), controlat de SIF-uri, a reusit sa înregistreze profit si în ultimele trei luni ale anului trecut, de 756.000 de lei (cca 174.200 euro la cursul zilei, n.n.), după ce afacerile companiei şi-au majorat ritmul de creştere la 16,4% în aceeaşi perioadă...
Antibiotice Iaşi a decis înfiinţarea unei reprezentanţe în Vietnam pentru dezvoltarea afacerilor în Asia de Sud-Est Compania ieşeană Antibiotice a decis înfiinţarea unei reprezentanţe în Vietnam, în condiţiile în care exporturile sale au atins, anul trecut, 22,98 milioane de dolari, în creştere cu 7% raportat la 2014, iar profitul brut a ajuns la 32 de milioane de lei, mai mare cu 23% comparativ cu profitul estimat...
BVB a inclus în indicele extins BET-XT acţiunile Alro, Oil Terminal, Zentiva şi Concefa Bursa de Valori Bucureşti a inclus în structura indicelui extins BET-XT acţiunile Alro (ALR), Oil Terminal (OIL), Zentiva (SCD) şi Concefa (COFI), care vor înlocui acţiunile Banca Comercială Carpatica (BCC), Teraplast (TRP), Compa (CMP) şi Socep (SOCP), informează BVB.
Un număr de 26 de companii listate la BVB şi-au depăşit, la nouă luni, estimările de profit pentru întregul an (Intercapital) Un număr de 26 de companii din cele 73 de societăţi analizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, care au raportat rezultate conform RAS (standarde româneşti de contabilitate - n.r.), şi-au depăşit, la nouă luni, estimările de profit pentru întregul an, potrivit analizei remise AGERPRES...
DESTINAŢIE: ROMÂNIA/SC Antibiotice SA - una dintre cele mai apreciate fabrici ieşene pe plan naţional şi internaţional Una dintre cele mai prolifice şi mai apreciate întreprinderi ieşene pe plan naţional şi internaţional este fabrica de medicamente SC Antibiotice SA.