Cele mai citite
 


Boala Alzheimer, subiectul unei dezbateri organizate de Primăria Sectorului 2
joi, 24 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

În România există aproximativ 200.000 de cazuri cu boala Alzheimer, din care diagnosticate şi tratate sunt 10-15%, comparativ cu 50-60% în alte ţări, a fost una dintre concluziile dezbaterii având ca temă această afecţiune, organizate de Primăria Sectorului 2, marţi, la Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională din Capitală.

 

În cadrul dezbaterii interactive au fost abordate aspecte privind modalităţile de tratare şi de prevenire ale acestei maladii, precum şi tratamentele care pot fi urmate în asemenea cazuri.
Cu prilejul dezbaterii, dr. Eugenia Grosu Popescu, reprezentând organizaţia neguvernamentală "Mesagerii sănătăţii", a abordat cauza spirituală a bolilor.


Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă.


"În România, spre deosebire de ţările europene, boala Alzheimer nu beneficiază de niciun fel de servicii de îngrijire comunitară, rămânând 'încremenită' în aceeaşi situaţie ca în secolul trecut", declara, recent, conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer.
Potrivit acesteia, explicaţiile acestui fenomen se pot găsi în stigma legată de boala psihică şi demenţă, de mentalităţile greşite conform cărora demenţa este un proces firesc al îmbătrânirii şi "nici nu se poate face nimic".


''Sunt, din păcate, şi medici, în număr destul de mare, cu rezerve în a începe un tratament pentru o persoană vârstnică cu tulburări de memorie, medicii de familie fiind încă în mică măsură specializaţi atât în procesul de diagnostic, cât şi în îngrijirea pe termen lung. Drept consecinţă, în România, diagnosticarea bolii se face tardiv, perioada de supravieţuire de la momentul punerii diagnosticului fiind de aproximativ trei ani şi jumătate, comparativ cu durata obişnuită a bolii de 8-12 ani'', afirma dr. Tudose. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf.dr. Cătălina Tudose: Se impune un plan naţional pentru Alzheimer În România, spre deosebire de ţările europene, boala Alzheimer nu beneficiază de niciun fel de servicii de îngrijire comunitară, rămânând 'încremenită' în aceeaşi situaţie ca în secolul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, presedinta Societăţii Române Alzheimer...
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.
Dementa: intre criza demografica si cea economica reprezinta tema prin care Societatea Romana Alzheimer isi propune, prin Conferinta Nationala Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul National de Statistica, Bucuresti), sa puna pe primul plan noutatile in domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.