Cele mai citite
 


Maramureş: Pensionare anticipată pentru cei din zonele poluate cu metale neferoase
joi, 24 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Directorul general al Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, Ion Dumitru, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că, în urma votării unui amendament la legea 263/2010 privind pensionarea, persoanele care au locuit în zonele unde s-au exploatat şi prelucrat minereuri neferoase se pot pensiona anticipat.

În conformitate cu prevederile art 65 alin. (5) din Legea nr 263/2010 (anexa nr. 1), persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare şi pe o rază de opt kilometri în jurul acestei localităţi au posibilitatea pensionării anticipate parţiale, cu cel mult doi ani înaintea vârstei standard de pensionare fără penalizare.
De această prevedere a legii vor beneficia pe lângă locuitorii din Baia Mare şi împrejurimi şi cei din oraşele Zlatna şi Copşa Mică.
"Procedeul este o premieră în sistemul de pensii din România şi se adresează în mod special celor care locuiesc în fostele zone miniere puternic poluate din Transilvania. Amendamentul a trecut prin parlament şi urmează ca noua prevedere a legii să-şi facă simţite efectele", a spus Dumitru.
Susţinătorul acestui amendament, deputatul independent de Maramureş Gheorghe Zoicaş a declarat, la rândul său, că iniţiativa sa legislativă s-a lovit de multe obstacole din partea colegilor, inclusiv a parlamentarilor din Maramureş cu excepţia celor din UDMR şi minorităţi care au considerat că locuitorii zonelor poluate n-au nevoie de prevedere specială în legea pensiilor.
" În spatele acestui amendament stă o muncă titanică. De asemenea, m-am convins că nu toţi parlamentarii susţin intereselor comunităţilor despre care au făcut atâta caz în campania electorală. Ştiind în urma unor cercetări medicale că durata de viaţă în aceste zone poluate este cea mai scăzută din România, am considerat că măcar atât merită locuitorii acestor regiunii", a spus deputatul Zoicaş.
Pot beneficia de pensie anticipată persoanele care au depăşit complet stagiul de cotizare cu până la opt ani, au vârsta cu până la doi ani mai mică decât vârsta standard de pensionare şi au locuit cel puţin 30 de ani în localităţile prevăzute în lege şi pe o rază de opt kilometri în jurul municipiului Baia Mare. Amendamentul se aplică până la data de 31 decembrie 2030. AGERPRES/(AS - Leontin Cupar)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Maramureş: SJU Baia Mare, dotat cu un rotablator de Asociaţia "Prietenii Spitalului" Preşedintele Asociaţiei "Prietenii Spitalului", Romana Furtună, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă găzduită de SJU Baia Mare, că Laboratorul de angiografie şi cateterism cardiac a fost dotat cu un rotablator, aparat utilizat de medici la implantul de stent.
Maramureş: PDL Baia Mare critică CJ pentru lipsa banilor de investiţii în infrastructură Liderul PDL Baia Mare i-a criticat, vineri, într-o conferinţă de presă, pe reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş pentru faptul că n-au reuşit să obţină fondurile necesare cofinanţării unor lucrări de infrastructură pe acest an.
Vicepreşentele CNAS: Judeţul Maramureş stă cel mai bine la distribuţia cardurilor de sănătate Baia Mare, 23 ian /Agerpres/- Vicepreşedintele CNAS, Alin Costache Sergiu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că judeţul Maramureş stă cel mai bine la distribuţia cardurilor de sănătate la nivel naţional.
Maramureş: Pacientului căruia i-a fost extirpată o tumoră de 6 kg are o evoluţie pozitivă Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că pacientul care, în urmă cu 24 de ore, a suferit o intervenţie chirurgicală complexă pentru extirparea unei tumori de 6 kilograme, are o evoluţie postoperatorie bună.
Maramureş: Chirurgii SJU Baia Mare au efectuat anul trecut peste 15.000 de intervenţii Peste 15.000 de intervenţii chirurgicale au fost efectuate în 2015 la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, multe dintre acestea fiind în premieră, precizează un comunicat al instituţiei remis joi AGERPRES.
Maramureş: Sorina Pintea (SJU) spune că medicina de urgenţă este cheia salvării multor vieţi Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că medicina de urgenţă este cheia salvării multor vieţi aflate în situaţii limită.