Cele mai citite
 


OMS cheamă guvernele lumii să suplimenteze contribuţiile pentru combaterea formei active de TBC
joi, 24 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Până în 2015, mai mult de două milioane de oameni vor contracta o formă de tuberculoză (MDR/TBC) rezistentă la medicamentele standard, impunându-se combaterea mai activă a acesteia, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.
 

 

Într-un raport dedicat Zilei internaţionale a luptei contra TBC (marcată la 24 martie) OMS, împreună cu fondul global care direcţionează resursele financiare pentru combaterea acestei maladii, a făcut apel la liderii lumii să aloce mai multe fonduri pentru diagnosticarea şi tratarea persoanelor cu formă de tuberculoză rezistentă la medicamentele standard în perioada 2011 -2015.

'Angajamentele unor ţări în acest sens sunt prea lente sau pur şi simplu blocate', a spus Rifat Atun, director de strategie, performanţă şi evaluare la Fondul Global de combatere a SIDA, TBC şi Malariei, care direcţionează contribuţiile guvernamentale şi private spre combaterea celor trei tipuri de afecţiuni.

'Dacă guvernele lumii nu vor reuşi să angajeze mai multe fonduri, eforturile depuse în ultimii zece ani vor fi complet subminate', a mai spus acesta.

Tuberculoza se răspândeşte prin aer. Dacă nu este tratată la timp şi eficient, fiecare persoană cu formă activă de TBC poate infecta în medie între 10 şi 15 persoane pe an.

Într-un raport separat, Oficiul european a OMS şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) constată că TBC-ul ucide în jur de 1,7 milioane de persoane pe an, iar circa 9 milioane de persoane contractează anual forma activă de TBC - un nivel mai mare ca oricând în istorie.

MDR/TBC este o formă de TBC care nu răspunde la tratamente standard cu medicamente de prima linie, iar dacă rămâne netratată creşte riscul de răspândire de tulpini rezistente la medicamentele împotriva TBC. OMS a anunţat ca estimează ca vor fi mai mult de 2 milioane de cazuri noi de MDR/TBC între 2011 şi 2015.

Potrivit datelor OMC, în 2008 s-au înregistrat 440.000 de noi cazuri de MDR/TBC, mai ales în China, India şi Rusia, trei ţări cărora le revin din 50% din cazuri la nivel global. Circa 150.000 de persoane au murit de la începutul acestui an la nivel global din cauza acestei forme a maladiei.

Din 2009, 23 de ţări puternic afectate de forma TBC rezistentă la medicamentele standard şi-au dublat bugetele destinate combaterii afecţiunii respective, dar mai sunt încă multe de făcut, se estimează în raportul OMS.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...
Nivel de criză al îmbolnăvirilor de tuberculoză rezistentă la medicamente (OMS) Numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză provocate de tulpini ale bacilului Koch rezistente la tratamentele standard cu antibiotice se menţine la un nivel de criză, fiind semnalate numeroase noi cazuri în cursul anului trecut, iar diferite forme ale acestei boli au ucis în 2013 aproximativ 1,5 milioane...
OMS: Eforturile la nivel mondial împotriva tuberculozei sunt insuficiente (raport) Autorităţile din domeniul sănătăţii din lumea întreagă trebuie să acţioneze mult mai repede pentru a preveni, detecta şi trata o epidemie gravă de tuberculoză pentru a reduce infecţiile şi decesele cauzate de această boală până în 2030, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), conform...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Rezistenţa la antibiotice ne ameninţă pe toţi Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă o ameninţare enormă la adresa sănătăţii la nivel mondial", a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Margaret Chan, prezentând primul sondaj al organizaţiei sale pe această temă.
Realitate îngrijorătoare: tuberculoza devine din ce în ce mai rezistentă, iar cercetările în domeniu stagnează Numărul mare al cazurilor de tuberculoză în lume este unul din scandalurile medicale de la începutul acestui secol. Tuberculoza a ucis 1,4 milioane de persoane în 2010, din care majoritatea trăiau într-o ţară săracă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), este vorba de cel mai scăzut nivel...
OMS: Un diagnostic greşit creşte riscul răspândirii tuberculozei rezistente la medicamente O jumătate de milion de persoane au fost infectate cu tulpini periculoase de tuberculoză (tbc) în 2012, însă mai puţin de una din patru dintre aceste persoane au fost diagnosticate corect cu această boală, restul riscând să moară din cauza medicamentelor greşit administrate sau lipsei unui tratament...