Cele mai citite
 


Senatul a respins OUG 133/2010 privind cardurile de sănătate
joi, 24 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Senatul a respins, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 133/2010 care introduce cardurile de sănătate.
Actul normativ al Guvernului nu a întrunit majoritatea voturilor celor prezenţi, fiind votat favorabil de doar 41 de senatori, 39 votând împotrivă şi doi abţinându-se de la vot.

În cadrul dezbaterilor, senatorul USL (PSD) Ion Rotaru a criticat ordonanţa, arătând că implementarea noului sistem va aduce costuri suplimentare atât pentru medicii de familie cât şi pentru asiguraţi şi, ceea ce în opinia sa este mai grav, "cardurile fiind distribuite doar românilor de peste 18 ani, îi va lăsa complet în afara sistemului pe cei între 0 şi 18 ani".
Prin OUG 133/2010, aproape 15 milioane de români vor fi obligaţi să utilizeze câte un card naţional de sănătate pentru a putea accesa serviciile publice medicale. Cardurile ar urma să fie utilizate din al doilea semestru al anului 2011 şi vor costa aproximativ 2 euro.
Serviciile medicale publice vor putea fi accesate doar pe baza acestui card, iar în lipsa acestuia pacienţii vor trebui să plătească serviciile primite. Fac excepţie serviciile de urgenţă şi serviciile efectuate în situaţie epidemiologică, când aceste servicii medicale se acordă fără alte condiţii sau criterii prealabile.
Cardul naţional de sănătate va cuprinde informaţii referitoare la identificarea persoanei respective, la fondul de asigurat, la emitent - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, cardul va avea şi un cip electronic încorporat care va conţine informaţii cu privire la diagnosticele medicale de risc vital şi boli cronice, grupa sangvină a asiguratului şi cu privire la acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces.
OUG 133/2010 urmează să fie dezbătută şi de către Camera Deputaţilor, care este Camera decizională în acest caz. AGERPRES/(AS-Diana Dumitru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Guvern: Aproape 15 milioane de români, obligaţi să utilizeze cardul naţional de sănătate Aproape 15 milioane de români vor fi obligaţi să utilizeze câte un card naţional de sănătate, pe care vor plăti aproximativ 2 euro, pentru a putea accesa serviciile publice medicale, a decis Guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în şedinţa de joi.
Voiculescu: Plata suplimentară a gărzilor va fi reglementată, în perioada următoare, printr-o OUG Plata suplimentară a gărzilor va fi reglementată printr-o ordonanţă de urgenţă, în săptămânile următoare, dintr-un buget pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Guvern: Noul plafon de scutire de contribuţie la asigurări de sănătate este de 872 de lei Guvernul a stabilit, în şedinţa de joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, că noul plafon de scutire de contribuţie la asigurări de sănătate este de 872 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie.
MS: Începând de anul viitor, românii vor beneficia de cardul naţional de sănătate La iniţiativaMinisterului Sănătăţii (MS), Guvernul României a aprobat astăzi Ordonanţa de urgenţă privind introducerea cardului naţional de sănătate, informează un comunicat remis, joi, Agerpres, de MS.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
OUG privind reglementarea unor măsuri în sistemul de asigurări sociale de sănătate, modificată de Guvern Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă care oferă posibilitatea de repartizare a personalului pentru CNAS şi casele de asigurări de sănătate pentru a constitui structuri de monitorizare, control şi antifraudă în sistemul de asocieri sociale de sănătate.