Cele mai citite
 


Exod al medicilor din estul Europei, inclusiv din România, spre Occident
vineri, 25 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Medici şi asistente din ţări est-europene, inclusiv din România, aleg din ce în ce mai mult Occidentul, unde pot avea salarii mai mari şi condiţii de trai mai bune, iar această situaţie este cu deosebire pregnantă în ţările cele mai afectate de criză, notează joi, AFP, într-un amplu comentariu pe această temă.
 

 

"Pentru mine, nu mai există perspective în Ungaria, aşa că plec în Germania, unde calificarea mea va fi recunoscută", a declarat pentru AFP Csaba Andok, un chirurg de aproximativ 50 de ani.

În 2010, 1.111 medici au solicitat de la autorităţile ungare certificate, care să le permită să profeseze în străinătate, respectiv cu 25% mai mult decât în 2009, după câţiva ani de stagnare a acestui exod, a indicat un responsabil al Ministerului Resurselor Naţionale /NEM/ de la Budapesta.

Chiar dacă nu reprezintă un lucru grav, în Ungaria existând aproximativ 30.000 de medici, plecarea medicilor din ţară este un motiv de îngrijorare, atât timp cât de pe băncile facultăţii ies anual 800 de medici. Totodată, medicii tineri sunt cei care aleg străinătatea, în special Mae Britanie, Suedia sau Germania, şi mai puţin cei de vârsta lui Csaba Andok.

"Există la medici o nemulţumire generală, mai ales din cauza degradării condiţiilor salariale", afirmă medicul chirurg ungar. Medicii câştigă lunar între 550 şi 740 de euro. Pe de altă parte, "se munceşte cu personal redus, astfel încât stresul zilnic este aproape de nesuportat", a deplâns sursa citată.

Criza economică a afectat grav Ungaria în 2008, iar măsurile de austeritate care au urmat explică intensificarea exodului de cadre medicale, apreciază majoritatea experţilor în domeniu.

În România, aflată încă în recesiune, situaţia este mai gravă, numărul medicilor care au ales străinătatea dublându-se practic în decurs de un an, pentru a ajunge la 2.779, în 2010, conform statisticilor oficiale.

În ţara vecină, Bulgaria, cadrele medicale cu studii medii sunt tot mai decise să muncească în alte ţări, unde pleacă anual aproximativ 1.200 de asistente şi infirmiere. Numărul acestora a ajuns la 31.061, în 2009, în timp ce Bulgaria are aproximativ 28.000 de medici.

Sistemul de sănătate în ţara cea mai săracă din Uniunea Europeană ar avea nevoie de cel puţin 60.000 de asistente şi infirmiere, pentru a funcţiona corespunzător, avertizează Asociaţia cadrelor medicale din Bulgaria.

În Ungaria, medicii ar dori să urmeze exemplul colegilor lor din Cehia, unde în decembrie anul trecut circa 3.800 de doctori din 20.000 câţi numără sectorul public au demisionat, pentru nerezolvarea revendicărilor lor salariale. În cele din urmă, guvernul de la Praga a cedat şi le-a acordat o mărire de salariu eşalonată până în 2013.

Guvernul conservator ungar condus de premierul Viktor Orban intenţionează să adopte măsuri vizând ameliorarea condiţiilor de muncă a personalului medical, dar situaţia trenează, iar sistemul apelează la medici pensionari, mai ales în zonele rurale.

În schimb, în România şi Bulgaria nu s-a prevăzut nicio măsură, capabilă se oprească exodul cadrelor medicale în Occident, notează AFP.

În Polonia, însă, această criză a forţei de muncă în domeniul sănătăţii s-a redus semnificativ începând din 2005, atât graţie măririlor de salarii, cât şi a investiţiilor pentru educaţie şi formare.

Nu doar nemulţumirile salariale sunt cele care îi determină pe medicii din Europa de Est să-şi părăsească ţara, ci şi starea necorespunzătoare a sistemului de sănătate.

"În actualul sistem, calitatea actului medical nu este întotdeauna o prioritate", a declarat pentru AFP Ivo Kolts, medic şi profesor la Universitatea Tartu, în estul Estoniei. "Spitalele estoniene preferă să efectueze analize de laborator sau pe computer, deseori inutile, deoarece statul plăteşte subvenţii de acest gen, indiferent de caz", a declarat revoltat profesorul estonian.AGERPRES/(Florence Bedreagă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: 'Exod' al asistenţilor medicali către străinătate Aproximativ 40 de asistenţi medicali din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău intenţionează să plece la muncă în străinătate, după ce, în 2010, peste 100 de cadre medicale din Sălaj au făcut demersuri pentru obţinerea unor certificate de conformitate care să le permită să lucreze în domeniul medical în...
Reducerea cheltuielilor subminează sistemul de sănătate în statele estice ale UE Măsurile de austeritate din fostele state comuniste membre ale Uniunii Europene au îngreunat şi mai mult povara de pe umerii medicilor, care erau oricum slab plătiţi şi suprasolicitaţi, în Slovacia fiind în continuare în vigoare starea de urgenţă după o demisie în masă, relatează miercuri EUobserver...
Concurenţă fără precedent la târgul de cariere medicale La Târgul Internaţional de Cariere Medicale din Capitală, desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'', au fost scoase la concurs peste 2.000 de posturi pentru medici, asistente, tehnicieni, fizioterapeuţi, biotehnologi, stomatologi şi farmacişti.
Europa de Est se confruntă cu exodul medicilor şi asistentelor Salariile mici şi condiţiile de muncă proaste îi împing pe angajaţii din sectoarele sanitare est-europene să emigreze, fapt ce evidenţiază lipsa stabilităţii şi durabilităţii sectorului, transmite vineri agenţia de ştiri Inter Press Service (IPS), care susţine că situaţia este critică, şi pune în pericol...
Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri...
Deutsche Welle: Germania se teme de valul de medici migranţi din estul Europei Peste un milion de angajaţi din statele recent intrate în UE se vor îndrepta către Germania, în căutarea de condiţii mai bune de viaţă şi muncă, de la 1 mai, când această ţară îşi va deschide complet frontierele, informează Deutsche Welle. Potrivit unui material publicat pe pagina web în limba spaniolă...