Cele mai citite
 


Substanţele chimice din produse sunt legate de debutul precoce al menopauzei
vineri, 25 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

Produsele chimice aflate în compoziţia unei varietăţi de produse de zi cu zi pot cauza menopauza precoce la femei, susţin oamenii de stiinţă - relatează cotidianul britanic The Telegraph în ediţia de miercuri.
 

 

Studiul, care urmează să fie publicat în The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, a constatat o asociere între expunerea la perfluorocarburi (PFC), o cantitate scăzută de estradiol şi menopauza precoce la femeile cu vârsta de peste 42 de ani.

Un studiu efectuat pe aproximativ 26.000 de femei - cel mai mare de acest fel - a descoperit că femeile cu niveluri ridicate de PFC sunt mai susceptibile să intre mai repede la menopauză.

Potrivit doctorului Sarah Knox, de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii din Virginia de Vest,"nu există nicio îndoială că există o asociere între expunerea la PFC şi debutul menopauzei, însă cauzalitatea este neclară".

"O parte din explicaţie ar putea fi legată de faptul că femeile din aceste grupe de vârstă au niveluri mai ridicate de PFC, deoarece acestea nu mai pierd PFC prin ciclul menstrual", a precizat ea.

Rezultatele, a continuat ea, "sunt însă îngrijorătoare din punct de vedere clinic, deoarece ar implica că expunerea crescută la PFC este rezultatul natural al menopauzei".

Femeile din grupa de vârsta menţionată, care prezentau niveluri crescute de PFC, aveau, de asemenea, o cantitate mai mică de estrogen decât cele care aveau cantităţi mici în corp din substanţa care se găseşte în mobilă, covoare şi vopsea.

Utilizarea pe scară largă a perfluorocarburilor a condus la o prezenţă generalizată a acestora în apă, aer, sol, plante, animale şi oameni - chiar şi în părţile îndepărtate ale lumii.

Spre exemplu, la eşantion aleatoriu de adulţi din SUA s-au constatat concentraţii măsurabile de PFC în 98% din cei testaţi.

Potrivit The Telegraph, perfluorocarburile au multiple efecte negative asupra sănătăţii, printre acestea remarcându-se riscul cardiovascular crescut şi tulburări ale sistemului imunitar. AGERPRES / (Ana Bîgu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Femeile cu menopauză precoce prezintă riscuri mai mari de boli cardiovasculare La femeile care au intrat în menopauză înainte de 46 de ani s-a observat un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, scrie site-ul maxisciences.com
Un test genetic ar putea prezice menopauza precoce (studiu) Cercetători britanici au identificat patru variante genetice a căror prezenţă se asociază cu un risc crescut de menopauză precoce, deschizând astfel calea efectuării unui test genetic ce ar premite femeilor să-şi planifice la timp o sarcină, informează AFP.
Menopauza şi tratamentul de substituţie hormonală Ce este menopauza? Menopauza reprezintă momentul care marchează tranziţia de la viaţa activă sexual către perioada de senescenţă şi semnifică acea perioadă care urmează la 1 an de zile după oprirea completă a menstruaţiilor (sau absenţa menstruaţiilor timp de trei luni de zile în condiţiile utilizării...
Femeile active intră la menopauză mai devreme decât cele sedentare (studiu) Femeile care fac exerciţii fizice şi se hrănesc sănătos intră de obicei mai devreme la menopauză. Un studiu japonez publicat în revista 'Menopause' arată că femeile cu activitate fizică şi care ţin un regim bun pentru inimă au în general o menopauză mai timpurie, scrie canoe.com.
Menopauza prematură accelerează îmbătrânirea femeilor (studiu) Menopauza şi tulburările de somn premature care pot rezulta în această perioadă a vieţii femeilor par să explice îmbătrânirea accelerată a acestora, potrivit unor studii publicate în analele Academiei americane de ştiinţe (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS), citate luni de agenţia...
Uleiurile vegetale reduc colesterolul, dar nu şi riscul cardiovascular (studiu) Înlocuirea grăsimilor animale cu uleiuri vegetale reduce nivelul colesterolului, dar nu diminuează şi rata mortalităţii, inclusiv a celei cardiovasculare, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost întâmpinate cu scepticism de unii experţi, relatează agenţia France Presse (AFP).