Cele mai citite
 


Stagiu de documentare privind managementul în medicina dentară
luni, 28 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

O echipă de specialişti în domeniul dentar a efectuat un stagiu de documentare în mai multe instituţii de învăţământ britanic, unde au fost prezentate aspecte privind organizarea serviciilor de sănătate dentară în Marea Britanie, recrutarea şi formarea personalului medical, precum şi implicarea diferitelor categorii de personal medical dentar în activitatea de acordare de îngrijiri de sănătate orală, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri de Societatea Română de Ergonomie Dentară.

 

"Chiar în plină perioadă de criză, managementul de medicină dentară din Marea Britanie se orientează către acoperirea completă a populaţiei cu îngrijire dentară de bază, prin plăţi realizate din sistemul public de sănătate. Se consideră că prevenţia este cel mai eficient mijloc de tratament, de aceea sunt antrenate un număr tot mai mare de cadre specializate în profilaxie. Comparativ cu situaţia din Regatul Unit, în România nu există şcoli de prevenţie dentară. Procentul alocat medicinei dentare din totalul bugetului de asigurări sociale de sănătate a scăzut semnificativ în ultimii ani. Dacă la înfiinţarea sistemului de asigurări sociale de sănătate a fost alocată o sumă de peste 5%, la ora actuală procentul este de 2%. De exemplu, în Bucureşti, din 4.800 de medici, aproximativ 2.000 au contracte de furnizare de servicii dentare, în condiţiile în care cea mai mare parte a populaţiei plăteşte asigurări de sănătate. În acelaşi timp creşte numărul medicilor stomatologi care preferă să părăsească România pentru a profesa în alte ţări", susţin reprezentanţi ai Colegiul Medicilor Dentişti.
În ţara noastră profesează, la ora actuală, aproximativ 12.500 de medici dentişti.
Stagiul de documentare face parte din proiectul "Ergonomie, prevenţie, management performant în medicina dentară prin aliniere la standarde europene", cofinanţat din Fondul Social European - "Investeşte în oameni", şi care este desfăşurat de Societatea Română de Ergonomie Dentară împreună cu instituţii de învăţământ medical din Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Timişoara. Proiectul are drept scop principal alinierea practicilor medicinei dentare din România, la normele Uniunii Europene, prin crearea unor programe coerente şi eficiente de formare profesională.
Ergonomia dentară stabileşte reguli şi standarde care trebuie asimilate, aplicate şi individualizate de fiecare medic stomatolog, care sunt valabile pentru toate specialităţile dentare, bineînţeles cu particularităţi pentru fiecare în parte.
În universităţile britanice, managementul de cabinet dentar este predat cu statut de disciplină, precum şi cu acela de curs de perfecţionare postuniversitară în cadrul educaţiei medicale continue, iar managementul de cabinet dentar şi sănătatea orală publică sunt privite ca discipline separate.
"Ergonomia dentară are drept scop eficientizarea activităţii, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi prevenirea factorilor ocupaţionali, atât în beneficiul echipei dentare, cât şi a pacientului. În Marea Britanie se încearcă crearea (încă din facultate) a echipei dentare constituită din medic, asistentă, asistentă igienistă, tehnician dentar, studenţii fiind stimulaţi să lucreze împreună. La nivel european există tendinţa reducerii emisiilor de substanţe poluante în mediul înconjurător, precum şi micşorarea consumului de energie", a declarat prof. dr. Ioan Dănilă, profesor la disciplina Stomatologie Preventivă şi Comunitară la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi.


Proiectul "Ergonomie, prevenţie, management performant în medicina dentară prin aliniere la standarde europene", care are o valoare de 17.510.762 lei, este cofinanţat din Fondul Social European - "Investeşte în oameni", prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, iar la el participă, pe lângă SRED, Universitatea "Ovidius" Constanţa, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" Timişoara, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi şi Aleron Training SRL.


Societatea Română de Ergonomie Dentară este o asociaţie nonguvernamentală care îşi propune promovarea cunoaşterii criteriilor de organizare a muncii în domeniul medicinei dentare, design-ul ergonomic pe criterii uman-centrate, informare şi cercetare. Direcţiile de cercetare sunt multiple: epidemiologia bolilor profesionale, explorarea mecanismelor fiziopatologice asociate acestora, dezvoltarea de criterii ergonomice care stau la baza realizării aparaturii medicale, perfecţionarea de politici de sănătate publică în vederea optimizării actelor medicale dentare. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Congresul de Medicină Dentară, din cadrul "Zilelor Stomatologice Bănăţene" discută depre problemele stomatologilor Cea de-a XXI-a ediţie a "Zilelor Stomatologice Bănăţene" (19-21 mai) care include şi Congresul de Medicină Dentară a început, joi, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara, bucurându-se de o largă participare internaţională din Macedonia, SUA, Ungaria şi Italia, iar...
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
GALA OAMENII TIMPULUI INTERVIU/Norina Consuela Forna: Performanţa înseamnă profesionalism dus până la rang de sacrificiu Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Gr.T.Popa'' din Iaşi, a primit în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment care s-a desfăşurat sâmbătă seara pe scena Naţionalului ieşean, premiul la categoria "Sănătate",...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a încheiat două proiecte europene Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Facultatea de Medicină Dentară încheie cu succes două proiecte europene, ambele fiind cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea...
Premieră naţională la Iaşi - centru pentru reabilitare generală şi orală pentru pacienţii sociali Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T.Popa', intenţionează să înfiinţeze, la Iaşi, în premieră naţională, primul 'Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitarea orală', în care beneficiarii,...