Cele mai citite
 


Infuzia de bani din sectorul privat - o soluţie pentru sistemul de sănătate
luni, 28 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

O posibilitate de a aduce fonduri în sistem o reprezintă infuzia de bani din sectorul privat, prin susţinerea funcţionării asiguratorilor privaţi, în baza introducerii pachetului de servicii medicale de bază, a subliniat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, în cadrul conferinţei cu tema "Sustenabilitatea financiară a sistemelor de sănătate', organizată de Tarus Media.

 

'Suma cu care bugetul de stat a intervenit pentru a echivala bugetul CNAS în 2010 a fost de 15 ori mai mare decât în anii anteriori în condiţiile în care banii din asigurările de sănătate nu au mai fost suficienţi necesităţilor sistemului', a spus dr. Duţă.
Preşedintele CNAS a readus în discuţie eliminarea plafonului de prescripţii din farmacii - singura regulă de control al pieţei, potrivit acestuia - care a dus la consumul exagerat de medicamente, generând o creştere a pieţei farmaceutice de 50% şi o datorie de 500 de milioane de euro.
'Propunerea făcută pentru contractul cadru de a introduce bugetul orientativ la prescriptor reprezintă un mecanism de control al prescripţiei, astfel încât să ne încadrăm într-un mecanism economic normal. În prezent, nu ştim de pe un an pe altul câţi bani trebuie să alocăm', a explicat Lucian Duţă.
Reţeta electronică şi cardul de sănătate, proiecte al CNAS vor fi finalizate până la sfârşitul anului şi, respectiv, anul viitor, demers care are drept scop eliminarea componentei de fraudare a sistemului şi a managementului defectuos a resurselor, urmând să asigure, potrivit preşedintelui CNAS, mai multă transparenţă.
"Clarificarea şi diferenţierea componentelor serviciului public de sănătate şi a componentelor de piaţă din cadrul sistemului este esenţială pentru un management corect, a menţionat Vasile Puşcaş, fost-negociator-şef al României cu Uniunea Europeana, prezent, de asemenea, la discuţie. Pe de altă parte, o măsură foarte bună ar fi stabilirea bugetului de sănătate pe sistem multianual pentru că va genera o mult mai bună absorbţie a fondurilor structurale. Avem nevoie de investiţii în sănătate şi astfel vom convinge că putem veni cu partea de finanţare structurală', a spus Vasile Puşcaş.
Pacienţii cu venituri reduse cheltuiesc mai mult cu plăţile informale decât cei cu venituri mai ridicate, a arătat prof. Wim Groot, profesor de economie a sănătăţii de la Universitatea Maastricht (Olanda), suma ajungând chiar până la 30% din venitul lunar pentru pacienţii care au nevoie de tratament serios.
Mai mult, în ţările Europei de Est, plăţile informale nu sunt văzute ca un fapt de corupţie, ci ca un fel de tradiţie, a menţionat acesta citând un studiu realizat la nivel european în cadrul Universităţii din Maastricht.
Şerban Stancu, GBS Country Leader pentru IBM România, a prezentat componenta software a demersului de detectare a fraudei în domeniul medical, care poate identifica plătitorul de taxe, poate face un istoric al situaţiei de fraudă şi poate stabili tipare care pot fi folosite atât retroactiv, cât şi în timp real pentru determinarea potenţialelor fraude.
Dr. Attila Laszlo, viceprimar la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a adus în discuţie problemele cu care se confruntă autorităţile locale atunci când preiau managementul spitalelor, remarcând faptul că 'procesul de descentralizare este binevenit, dar nu se face din lipsa resurselor centrale, iar toate consecinţele trebuie suportate de autorităţile locale'. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
Cristina Dobre: PDL cere demiterea şefului CNAS pentru neimplementarea măsurilor antifraudă în sănătate Partidul Democrat Liberal cere demiterea preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Doru Bădescu, pentru că nu a pus în aplicare măsurile antifraudă pregătite de guvernările anterioare, şi anume reţeaua electronică şi cardul de sănătate, fapt care ar fi permis o mai bună finanţare...
CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...