Cele mai citite
 


Iaşi: Un program privind depresia, lansat de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie
luni, 28 martie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) a lansat programul intitulat "Nu eşti singură. Nu eşti singura!", pentru a aduce în prim plan o nouă abordare a depresiei, ce include diagnosticarea la timp, adresarea specialiştilor, dar şi schimbarea mentalităţii.

Membrii asociaţiei au declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că obiectivul programului este informarea publicului despre depresie, pentru ca astfel pacienţii să recunoască din timp manifestările acestei boli şi să se adreseze medicului psihiatru.
Conf. univ.dr. Roxana Chiriţă, medic specialist în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola, a afirmat că, în prezent, prevalenţa depresiei este de două ori mai mare la femei decât la bărbaţi, prezentând o creştere semnificativă odată cu vârsta.


"Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de diagnostic corect, cu evidenţierea tipului depresiei, în special diferenţierea între depresia unipolară şi cea bipolară şi iniţierea unui tratament specific. Deşi este frecvent întâlnită, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat şi tratat", a explicat conf univ.dr. Roxana Chiriţă.
Conform specialiştilor, depresia poate să apară la orice vârstă, începând de la 15 la 85 de ani, media fiind de 32 de ani.


"Depresia se tratează şi se vindecă. Este necesară o schimbare a mentalităţii. Depresia este o durere morală. De la a 'ne fi ruşine să recunoaştem' la o abordare proactivă, depresia nu este exclusiv o boală a femeilor, dar este întâlnită mult mai frecvent în rândul acestora, de aici motto-ul programului 'Nu eşti singură, nu eşti singura!''', a declarat dr. Andreea Szalontay, medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola.


Ea a mai spus că, netratată corect, depresia evoluează către cronicizare, cu deteriorarea importantă a calităţii vieţii personale, la care se pot adăuga complicaţii precum suicid, consum de substanţe psihoactive.


Potrivit specialiştilor, un episod depresiv poate dura aproximativ 10 luni, iar pentru tratamentul unei depresii medii este nevoie de un tratament pentru o perioadă de 4 - 6 luni. AGERPRES/ (A - Daniela Malache)

Notare
Comentarii
de alina
buna seara.in urma unei nasteri am cazut intr-o depresie,si inca ma lupt cu ea.de aproximativ 8 luni am tratament cu sertraline 50,simtomele sau mai ameliorat dar ce nu inteleg este faptul ca am dureri de cap zilnice,si nu inteleg de ce uneori insuportabile,aceste dureri nu imi da voie sa ma concentrez cum trebuie si nici nu pot avea o memorie buna.si din pacate imi provoaca si ganduri negative cum ca o sa inebunesc.am facut si scan la cap si nu am nimic.ce poate fii?de ce ma doare capul zilnic?mentionez ca ma durea si inainte de a lua tratamentul.ast rasp.dvs.va multumesc

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Campanie pentru sprijinirea celor afectaţi de tulburarea afectivă bipolară Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) a lansat o campanie prin intermediul căreia doreşte să vină în sprijinul celor afectaţi de tulburarea afectivă bipolară.
Iaşi: Medicii de la Socola vor înfiinţarea unui centru de cercetare modern în psihiatrie Aproape 7.000 de copii şi adolescenţi au beneficiat pe parcursul anului 2015 de consultaţii medicale de specialitate şi tratament în cadrul Compartimentului Neuropsihiatrie Infantilă - Secţia VI acuţi din cadrul Institutului de Psihiatrie 'Socola' Iaşi, motiv pentru care conducerea unităţii medicale...
Depresia, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra functionalității pacientului, scăderea productivității și a capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca...
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Iaşi: Spitalul Socola a devenit Institut Regional de Psihiatrie Cel mai mare spital de neuropsihiatrie din Moldova, Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, a devenit miercuri, prin Hotărâre de Guvern, Institutul Regional de Psihiatrie Socola Iaşi, fiind astfel primul institut de acest fel din ţară.
Cele mai frecvente tulburări psihice în România - anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice Cele mai frecvente tulburări psihice în România sunt anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice, a declarat marţi într-o conferinţă de presă dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.