Cele mai citite
 


Financial Times: Problemele de finanţare duc la răspândirea ameninţării TBC provenite din România
luni, 28 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Institutul Marius Nasta din Bucureşti oferă tratamente de înaltă calitate împotriva tuberculozei, însă doctorul Cristina Popa are o problemă în a-şi convinge pacienţii să rămână să se trateze la ea, chiar şi atunci când sunt contagioşi şi extrem de mobili, scrie joi Financial Times într-un articol despre problema tuberculozei în România.
 

 

Luna trecută, un bărbat care s-a întors pentru tratament din Spania s-a externat în ciuda sfatului dat de dr. Cristina Popa. La scurt timp după, două femei s-au externat de asemenea, una spunând că intenţionează să se întoarcă la surorile sale în Italia.

"Ce pot să fac? Am încercat să-i explic că trebuie să rămână, însă a spus că vrea să se întoarcă în Italia şi că surorile sale o vor ajuta să-şi continue tratamentul acolo", a spus dr. Popa.

Acest rezultat face parte dintr-un pericol în creştere în Uniunea Europeană al unei boli care pune vieţi în pericol şi care este costisitoare şi dificil de tratat, scrie Financial Times.

Cei trei pacienţi, la fel ca ceilalţi 40 care ocupă în prezent paturile institutului, au tulpini ale virusului TBC care rezistă la tratamentul de bază de şase luni şi necesită administrarea timp de doi ani a unor medicamente cu mult mai scumpe. Când au părăsit spitalul, toţi trei erau încă infestaţi, putând să răspândească boala printr-un simplu tuşit.

Această situaţie stârneşte îngrijorări de-a lungul continentului. Datele transmise în această lună de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor au arătat că România are aproape jumătate din cele 50.000 de cazuri de TBC identificate în UE, precum şi cel mai mare număr de cazuri rezistente la medicamente. Deşi România are mai puţine cazuri decât Rusia, Ucraina sau republicile din Asia Centrală, cetăţenii săi se mişcă mult mai liber în UE, notează publicaţia britanică.

Progresele recente ar putea fi de asemenea anulate. Banii de la Fondul Global de Lupă Împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, care canalizează finanţările obţinute din donaţii internaţionale, se împuţinează, iar oficialii locali se luptă să identifice surse de înlocuire.

"UE şi guvernul român ar trebui să se asigure că banii europeni sunt cheltuiţi pe probleme prioritare precum TBC", a spus dr. Dana Fărcăşanu, şefa Centrului pentru politici şi servicii de sănătate din Bucuerşti. "TBC este o problemă uriaşă de sănătate publică, însă nu văd motive de îngrijorare", a adăugat ea.

Cazurile de TBC s-au înmulţit în mod constant în România de la sfârşitul anilor 1980, explodând după Revoluţia din 1989 şi atingând în 2002 vârful de 31.000, evoluţie determinată de neliniştile, migraţia, şomajul şi sărăcia extrem de răspândite. De atunci, numărul infecţiile cu forma de bază a TBC a scăzut în mod constant.

Folosirea scăzută a medicamentelor şi diagnosticelor alimentează însă rezistenţa la tratament.

Elmira Ibraim, directorul Programului naţional de control al tuberculozei, spune că actualele constrângeri de finanţare înseamnă că mai puţin de jumătate dintre cei care nu răspund la tratamentul de bază sunt testaţi pentru a se vedea dacă au forme rezistente la medicamente.

Niciun studiu nu a determinat câţi români aflaţi în alte ţări din Europa au contractat TBC, o situaţia devenită mai complexă deoarece mulţi nu au acte legale şi evită deseori tratamentele medicale.

Temerea doctorului Ibraim este că lucrurile se vor înrăutăţi. Banii Fondului Global - singura sursă pentru achiziţionarea de medicamente împotriva tulpinelor de TBC rezistente la tratamentul de bază - se vor termina în luna septembrie a anului viitor. Însă ultimele rezerve au fost deja achiziţionate, iar până în iunie niciun pacient nou nu va putea să aibă acces la medicamente împotriva acestor tulpini dacă nu vor fi găsiţi alţi bani. "Am încercat fără succes să găsim modalităţi de a obţini bani de la UE", a spus dr. Fărcăşanu.

Pentru cei cu acces la tratament, situaţia este mai bună. "Avem mari speranţe aici", a declarat dr. Popa.AGERPRES/(Ionuţ Mareş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gilda Popescu (Institutul Marius Nasta): 30.000 de români sunt în tratament antituberculos Aproximativ 30.000 de români sunt în tratament antituberculos, România ocupând primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa tuberculozei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, managerul Institutului "Marius Nasta" Gilda Popescu.
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
Institutul "Marius Nasta": 4,4 milioane de români fumează zilnic În România sunt aproximativ 4,4 milioane de persoane care fumează zilnic şi 8% dintre acestea declară că vor să se lase de fumat în următoarea lună, relevă un studiu dat publicităţii vineri de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti.
Acţiune de protest la Sofia împotriva reducerii fondurilor anti-SIDA Activiştii anti-SIDA din România, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Rusia, Ucraina şi alte ţări din estul Europei protestează împotriva reducerii finanţării din partea Fondului Global de Luptă Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei pentru Europea de est şi Asia centrală unde, susţin ei, SIDA se...