Cele mai citite
 


Aproape 1500 de persoane muşcate de câini fără stăpân în primele două luni ale anului
luni, 28 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Prefectura Capitalei a anunţat vineri că 1.468 de persoane au fost muşcate de câini fără stăpân în primele două luni ale anului 2011, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Ť Prof. Dr. Matei Balş ť prin Centrul Antirabic, dintre aceştia 274 fiind copii.

 

Prof. Dr. Matei Balş ť prin Centrul Antirabic, dintre aceştia 274 fiind copii.
Potrivit unui comunicat de presă, în 2010 s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane agresate de câinii comunitari tratate la Centrul Antirabic, din 2004 şi până în prezent, adică 13.220 persoane.
De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti semnalează faptul că numărul impresionant al câinilor nesupravegheaţi de pe teritoriul Bucureştiului duce la creşterea proporţională a riscurilor de îmbolnăvire a populaţiei prin transmiterea diverşilor agenţi patogeni. Atfel, un câine bolnav poate transmite omului 42 de boli, din care mai mult de jumătate sunt de natură parazitară.
"Rezervoare de virusuri, bacterii şi paraziţi, câinii pot transmite omului diverse boli, cele mai grave fiind turbarea (transmisă prin salivă odată cu muşcătura) şi leptospiroza (transmisă prin intermediul urinei). Modalităţile de transmitere sunt variate, prin mângâiere se intră în contact cu ouăle de paraziţi aflate pe blana câinilor, poluarea solului cu materii fecale contaminate, preluate apoi de către vectorii mecanici (muşte, gândaci de bucătărie etc) şi vehiculate pe alimentele consumate de om, infestarea bălţilor, lacurilor, ştrandurilor în care populaţia face baie prin antrenarea ouălor de paraziţi de către apele provenite din precipitaţii, topirea zăpezilor etc, contaminarea cu boli extrem de periculoase prin intermediul paraziţilor preluaţi de la câini : febra butunoasă (de la capuşe), ciuma (de la purici), maladia Lyma, dirofilarioza, giardioza, toxocaroza, ascaridioza, febra recurentă, tularemia, tifosul etc", se spune în comunicat.
Dispersia câinilor fără stăpân pe toată suprafaţa Capitalei, atât în zonele periferice cât şi în centru, în zonele de joacă şi agrement pentru copii şi adulţi (parcuri, ştranduri), în perimetrele unităţilor sanitare (curţi de spitale, policlinici), în zonele de învăţământ frecventate de copii (şcoli, licee, creşe, grădiniţe), în proximitatea unităţilor de industrie alimentară (abatoare, fabrici de pâine) sau a celor de desfacere a produselor agroalimentare (pieţe, magazine) sporeşte riscul de contaminare cu agenţi patogeni transmisibili de la câine la om.
"Cifrele, statisticile si realitatea prezentată de specialiştii în domeniu sunt extrem de îngrijorătoare, iar lipsa de reacţie eficientă a autoritătilor nu are nicio scuză. În urmă cu câteva zile a mai murit o femeie, muşcată de câinii fără stăpân într-o localitate din judeţul Argeş. Câte persoane mai trebuie să fie mutilate şi chiar omorâte până când autorităţile să ia măsuri concrete şi rapide ? ONG-urile din domeniu pledează cu înverşunare cauza câinilor comunitari în detrimentul oamenilor, fiind însă primii care le dau drumul înapoi în stradă după o adopţie de formă, doar pe hârtie. În schimb, când cineva moare din cauza atacurilor câinilor, ONG-urile dispar din spaţiul public, din dorinţa de a nu-şi asuma eşecul politicilor proprii. Este nevoie să se adopte măsurile care protejează în primul rând oamenii !", a spus prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei. AGERPRES/(AS, Mihaela Tudorache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Argeş: Cazurile de toxiinfecţie alimentară de la o grădiniţă din Piteşti, provocate de nerespectarea regulilor de igienă în bucătărie Cele cinci cazuri de toxiinfecţie alimentară înregistrate pe 11 octombrie la o grădiniţă din municipiul Piteşti au fost provocate de nerespectarea regulilor de igienă în bucătăria în care se pregătea hrana, a anunţat miercuri prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.
Argeş: 14 copii de la o şcoală din Piteşti au fost interneţi cu toxiinfecţie alimentară Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au declanşat duminică o anchetă epidemiologică, după ce 14 copii de la o şcoală din municipiul Piteşti au fost internaţi în ultimele zile cu toxiinfecţie alimentară.
Bihor: Medicii atrag atenţia asupra riscului parazitării cu căpuşe Oradea, 12 apr/ Agerpres/- Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor atrage atenţia asupra riscului parazitării cu căpuşe, în 2015 fiind înregistrate cu 40% mai multe cazuri faţă de 2014.
Argeş: Toţi copiii sub doi ani vor fi consultaţi de medicii de familie; 12 cazuri de îmbolnăvire confirmate Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş le-a cerut, miercuri, medicilor de familie din judeţ să-i consulte pe toţi pacienţii cu vârsta sub doi ani, în contextul în care 12 copii au fost internaţi în ultimele zile cu o infecţie a cărei cauză nu a fost încă stabilită cu exactitate.
Argeş: Bacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulţi angajaţi de la Lactate Brădet Bacteria E-coli a fost depistată în probele recoltate de la mai mulţi angajaţi ai societăţii Lactate Brădet, conform datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Argeş către Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului Argeş.
Argeş: În spitalele din judeţ mai sunt 45 de copii cu scaune diareice; un bebeluş a fost transferat la Bucureşti În spitalele din judeţul Argeş mai sunt internaţi, miercuri, 45 de copii care prezintă scaune diareice, cu 17 mai puţini decât în urmă cu o zi, iar un bebeluş de şase luni care prezenta o formă uşoară a bolii diareice acute a fost transferat la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, au anunţat reprezentanţii...