Cele mai citite
 


Sibiu: Igiena individuală, fumatul şi alimentaţia la locul de muncă, teme de curs cerute de managerii de resurse umane
luni, 28 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cursurile de igienă personală, susţinute de medici şi psihologi de la Universitatea ''Lucian Blaga'' din Sibiu şi Fundaţia Romtens, în ultimii patru ani, au relevat că principala problemă a 12.000 de angajaţi, care au cel mult studii medii, din 12 firme din judeţele Sibiu, Mureş, Alba şi Covasna, este că la serviciu miroase urât fie din cauză că aceştia nu se spală, fie din cauza unor boli netratate.

 

''Cele mai dorite teme de curs, cerute de managerii de resurse umane pentru angajaţii lor, au fost igiena individuală, zgomotul, fumatul şi alimentaţia la locul de muncă. (...) Ca medic, consider că igiena individuală este în primul rând o problemă de sănătate, pe urmă una de civilizaţie'', a declarat vineri dr. Teodor Hărădău, director al Fundaţiei Romtens, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că majoritatea angajaţilor uită să se spele pe mâini, de obicei înainte să mănânce. Medicii şi psihologii, care au ţinut cursuri de două ore în întreprinderile din cele patru judeţe, le-au spus angajaţilor că trebuie să se spele pe mâini foarte des, inclusiv după ce au fost la toaletă, să se spele pe dinţi măcar de două ori pe zi, să poarte ochelari şi căşti de protecţie dacă muncesc într-un mediu mai puţin curat, să nu îşi umezească degetele cu limba dacă lucrează în casierii şi numără banii.
Alimentaţia la locul de muncă, dar mai ales regulile alimentaţiei sănătoase au fost subiectele celui de al doilea curs, în topul celor mai cerute de patronii şi directorii firmelor pentru angajaţii lor. Medicii au ajuns la concluzia că tot mai puţini angajaţi mănâncă dimineaţa, iar cei care mănâncă la serviciu, de multe ori o fac fie în grabă, fie la o oră nepotrivită sau consumă alimente nesănătoase şi băuturi acidulate.
Potrivit dr. Hărădău, medicii care au instruit muncitorii să fie mai sănătoşi cer, totuşi, ca şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să preia modelul caselor de sănătate din Germania şi să aloce fonduri pentru instruirea angajaţilor, pentru ca aceştia să fie mai sănătoşi, dar şi să dea mai mult randament la serviciu. Spre exemplu, în Germania, Casa de Asigurări de Sănătate alocă 2,5 euro/angajat/an pentru cursuri pentru sănătatea la locul de muncă. La noi, criza economică din ultimii doi ani a făcut ca un număr de opt întreprinderi din Ardeal să renunţe la aceste cursuri, motivând că cele două ore de curs în care muncitorii erau instruiţi ar fi afectat producţia şi profitul. Principala problemă a tuturor întreprinderilor este că nu mai au medic propriu, cu program de opt ore, ci apelează la serviciile medicilor doar la nevoie, pe baza unor contracte de colaborare.
Fundaţia Romtens, împreună cu profesori de la Universitatea ''Lucian Blaga'' din Sibiu, a ţinut cursurile, în cadrul proiectului ''Promovarea sănătăţii la locul de muncă în Regiunea Centru'', proiect cofinanţat de Fondul Social European.
Organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 1998 de un grup de medici, Fundaţia Romtens are ca scop să contribuie la ameliorarea stării de sănătate a populaţiei, în special prin creşterea rolului promovării sănătăţii şi al reţelei de îngrijiri primare de sănătate, în cadrul sistemului de îngrijiri medicale. AGERPRES/(A - Isabela Paulescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DNA: Director executiv adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate Olt, trimis în judecată Procurorii DNA Craiova au trimis-o în judecată pe Ortanţa Ciobanu, director executiv adjunct în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
Sibiu: Senatorul Minerva Boitan (PNL) vrea ca Parlamentul să controleze Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu, 24 sep /Agerpres/ - Senatorul liberal Minerva Boitan, membră a Comisiei pentru sănătate, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că lucrează cu o echipă de economişti la modificarea legii, în aşa fel încât Casa de Asigurări de Sănătate să treacă de sub controlul Guvernului, sub controlul...
Mureş: Cardul de asigurări de sănătate va fi testat pe aproape 220 de beneficiari de servicii de dializă Casa de Asigurări de Sănătate Mureş urmează să demareze procedura de distribuire a cardurilor de asigurări sociale de sănătate, care vor fi testate în cazul a 213 pacienţi care beneficiază de dializă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Rodica Biro, director în cadrul instituţiei.