Cele mai citite
 


Colegiul Medicilor din România este împotriva introducerii plafoanelor la medicii de familie
marţi, 29 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Colegiul Medicilor din România nu este de acord cu introducerea plafonului la prescrierea medicală, se arată într-un comunicat de presă al CMR remis luni AGERPRES.
"Nu putem fi de acord cu o astfel de măsură întrucât încalcă dreptul la tratament al pacienţilor şi dreptul la autonomie profesională al medicilor. Nu există nicio raţiune pentru a introduce astfel de bugete atât timp cât decontarea de către CNAS se face la un preţ pe care CNAS îl stabileşte. Argumentul că românii consumă mai multe medicamente în prezent este greu de susţinut atunci când în acest domeniu România se află pe ultimul loc din ţările Uniunii Europene", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR.

 

Potrivit comunicatului, Colegiul Medicilor a transmis în mai multe rânduri Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate documente în care a susţinut cu argumente legale că nu a fost niciodată şi nici nu va fi de acord cu prevederile Contractului Cadru care introduceau plafoane "orientative" pentru prescripţia de medicamente în regim compensat şi gratuit de către medicii de familie şi medicii din ambulatoriul de specialitate.
"Intenţiile CNAS de a introduce plafoane de prescriere la medicii de familie sunt vechi de ani de zile. De fiecare dată cu argumente legale am reuşit să evităm impunerea lor ca prevederi în Contractul Cadru. Din nou ne vedem în situaţia de a relua argumentele pentru a evita impunerea acestei măsuri", a menţionat, la rândul său, dr. Constantin Cârstea, vicepreşedintele CMR, în documentul citat.
CMR consideră astfel de reglementări ilegale şi imorale, limitând atât accesul pacienţilor la tratament, cât şi exercitarea liberă a profesiei de medic prin atingerea deontologiei profesionale.
Alocarea fondului pentru prescrierea medicamentelor în sistem compensat şi gratuit la medicul de familie ar încălca mai multe acte normative: Legea asigurărilor sociale de sănătate, Legea exercitării profesiei de medic, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, Legea malpraxisului, Codul de Deontologie Medicală şi Legea drepturilor pacienţilor.
CMR respinge introducerea de plafoane sau bugete orientative sau obligatorii considerând că nu pot exista criterii obiective pentru susţinerea unor astfel de bugete, nu există acoperire legală în Legea 95/2006 pentru ca medicii să gestioneze astfel de fonduri, pacienţii sunt egali în faţa bolii şi nu trebuie să depindă de astfel de bugete, medicii nu pot abdica de la datoria profesională de a trata egal toţi pacienţii şi nu în funcţie de epuizarea unor bugete.
CMR solicită abandonarea unei astfel de idei contrară oricărei legi, imorală şi neetică, se arată în comunicatul CMR. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CMR: MS şi CNAS au creat un focar conflictual în sistemul sanitar Colegiul Medicilor din România (CMR) şi-a manifestat marţi indignarea faţă de faptul că Ministerul Sănătăţii (MS) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar fi creat un 'focar conflictual' în sistemul românesc de sănătate, prin contractul-cadru privind asistenţa medicală în sistemul de asigurări...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
Astărăstoae, despre dosarul reţetelor fictive: Procuratura era obligată să anunţe Colegiul Medicilor Preşedintele colegiului medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat marţi că, potrivit legii, procurorii erau obligaţi să anunţe CMR înainte de începerea urmăririi penale în dosarul decontărilor de reţete fictive.
CMR, nemulţumit de implementarea noului preţ de referinţă pentru medicamente Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi manifestă indignarea faţă de faptul că în forma finală a metodologiei privind implementarea noului preţ de referinţă pentru medicamente numele său este asociat cu un act normativ care aduce lezare intereselor pacienţilor şi autonomiei profesionale a medicului...
Colegiul Medicilor atacă în instanţă prevederile contractului-cadru Bucureşti, 23 mai /Agerpres/ - Colegiul Medicilor din România a demarat acţiunea de anulare în contencios administrativ a ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru privind condiţiile acordării...