Cele mai citite
 


Bacteriile devin mai periculoase în spaţiu, deoarece se adaptează mai uşor
marţi, 29 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

În spaţiu, bacteriile devin mult mai periculoase pentru om decât pe Terra, susţin oamenii de ştiinţă, indicând că în bacteriile care s-au aflat în timpul unor zboruri la bordul navetelor spaţiale au intervenit modificări la nivelul unor proteine şi gene. În acest context, savanţii consideră necesară conceperea unor vaccinuri pentru persoanele care zboară în spaţiu, relatează în ultimul său număr revista Applied and Environmental Microbiology.
 

 

Experţii de la Centrul de boli infecţioase şi vaccinologie de la Universitatea Arizona au investigat modul în care bacteriile patogene se comportă în spaţiu. Acest lucru este important să fie cunoscut în scopul de a proteja sănătatea astronauţilor în timpul zborului.

Astfel, oamenii de ştiinţă au monitorizat două tipuri de bacterii: Pseudomonas aeruginosa şi Salmonella typhimurium.
Primul se referă la agenţii patogeni care coexistă paşnic cu organismul în cazul unei persoane sănătoase, dar care devin periculoşi atunci când e vorba de o imunitate compromisă, putând fi de-a dreptul fatali pentru cei care suferă de fibroză chistică sau pacienţii cu arsuri.

Tocmai această bacterie a fost cauza bolii astronautului Fred Haise, în timpul misiunii nereuşite a navetei spaţiale americane Apollo 13 pe Lună în 1970.

De asemenea, infecţia cu Salmonella afectează grav sistemul digestiv chiar şi în cazul unei persoane cu un sistem imunitar sănătos.

Bacteriile au fost transportate în containere speciale la bordul unei navete spaţiale timp de câteva zile. La întoarcerea pe Pământ, oamenii de ştiinţă au studiat expresia genelor bacteriene, descoperind modificări în cazul a 167 de gene şi 28 de proteine.

Biologii au arătat pentru prima dată că tipuri diferite de bacterii - Salmonella şi Pseudomonas - utilizează unul şi acelaşi mecanism de reglementare pentru adaptarea la condiţiile de spaţiu: proteina Hfq.

Oamenii de ştiinţă nu înţeleg încă întregul mecanism de modificări adaptative în celulele bacteriene, dar apreciază că schimbările survenite în gena de infecţiozitate accentuează proprietăţile infecţioase ale bacteriilor. Anterior, ei au descoperit o categorie de bacterii capabile să se adapteze chiar şi la arsenic. Cu doi ani în urmă, o echipă de cercetători israelieni a constatat un fel de conştiinţă colectivă la unele bacterii. Bacteriile ştiu cum să extragă informaţii din mediul înconjurător şi pot să comunice unele cu altele, susţin aceştia.AGERPRES/(Lilia Traci)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fibroza chistică este rezolvată în Franţa cu ajutorul unei noi tehnici de reabilitare a grefoanelor pulmonare Medicii francezi au reuşit să crească numărul grefelor pulmonare reabilitând grefoanele care nu dovedesc calităţile necesare pentru a fi transplantate din primul moment, în special pentru pacienţii care suferă de fibroză chistică, informează publicaţia electronică franceză pourquoidocteur.fr.
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Conferința Asociației de Fibroză Chistică din România – Ediția III Fibroza chistică de la nou-născut la adult 17-18 noiembrie 2012, București Houston NPA și Asociația de Fibroză Chistică din România (www.afcr.ro) organizează între 17-18 noiembrie la București cea de-a IIIa ediție a Conferinței AFCR, pe tema “Fibroza chistică de la nou-născut la adult”. Evenimentul se va desfășura la Hotel Ibis Palatul Parlamentului (Str. Izvor 82-84, București)...
Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Acces deficitar la tratament pentru pacienții cu fibroză chistică - temă în focus la Conferința Anuală a Asociației de Fibroză Chistică din România – Aproximativ 300 de copii și 50 de adulți din România se luptă zilnic cu o boală cruntă: fibroza chistică, cea mai răspândită boală genetică, incurabilă și cu potențial letal din Europa.