Cele mai citite
 


Campanie de informare şi educare privind lupta împotriva cancerului
luni, 29 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Bucureşti, 29 iun /Agerpres/ - Campania de informare şi educare "Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte" va începe, în premieră în România, la 1 iulie.

Campania militează pentru o percepţie corectă a publicului asupra cancerului şi pentru accesul pacienţilor la cele mai noi terapii, care pot prelungi speranţa de viaţă sau pot aduce chiar vindecarea, a declarat Dan Zamonea, directorul general al companiei Roche România, care susţine această acţiune.

Mesajul principal al campaniei este că această maladie poate fi învinsă. Lupta începe cu atitudinea pozitivă, care are un efect benefic asupra tratamentului.

"Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte' este prima campanie adresată publicului larg care vizează lupta împotriva cancerului în general, şi nu doar împotriva unei anumite afecţiuni maligne. Cancerul poate fi învins, iar acest optimism se bazează pe dovezi ştiinţifice", a sublinat Dan Zamonea.

Conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, de la Institutul Oncologic din Cluj, a evidenţiat faptul că peste 40% dintre diferitele forme de cancer au o supravieţuire medie de cinci ani, iar în cazul pacienţilor cu boala diagnosticată în faze incipiente se poate vorbi de vindecare.

Acesta a subliniat că noile terapii ţintite pot aduce beneficii mari chiar în cazul existenţei metastazelor, cum ar fi limfoame, cancere de testicule.

"Terapiile ţintite au reuşit să prelungească supravieţuirea unor pacienţi cu boală avansată.

Pentru alte forme de boală fără soluţii sunt tratamente care asigură supravieţuire - cazul cancerelor renale, gastrointestinale, hepatice. Pe de altă parte, noile terapii dăunează mult mai puţin sau aproape deloc ţesuturilor normale", a explicat conf. dr. Ciuleanu.

El a adăugat că orice supravieţuire este importantă pentru pacient, pentru că în acel interval pot apărea alte tratamente care să-l ajute.

"Înţelegerea codului genetic al mecanismului moleculelor celulare a dus la apariţia unor tratamente benefice. Cancerul nu înseamnă certificat de deces, dar este importantă diagnosticarea cât mai precoce", a opinat specialistul.

Medicul a subliniat că trebuie să avem încredere în medicina bazată pe dovezi şi nu în tămăduitori. Referindu-se la accesul la tratamentele noi, conf. dr. Ciuleanu a spus că în 2007, din 87.000 de pacienţi, dintre care nu toţi erau eligibili entru terapii ţintite, au fost trataţi 4.000. Specialistul a recunoscut că noile terapii sunt foarte scumpe, tratamentul cu aceste medicamente pentru un pacient fiind de 4 până la 6 ori mai scump decât tratamentul obişnuit.

Conf. dr. Ciuleanu a apreciat că descifrarea genomului uman a dat posibilitatea cunoaşterii hărţii genetice a tumorilor, bolnavul afectat de această maladie are anumite modificări moleculare, aceste modificări fiind utilizate de industria farmaceutică pentru a crea tratamentele ţintite.

''Sunt aproximativ 23.000 de gene care se pot modifica la un anumit moment în cancer. Au fost identificate aproximativ 12 direcţii de transmitere a semnalului celulei tumorale'', a menţionat conf. dr. Ciuleanu.

Cunoscuta actriţă Oana Pellea este susţinătoarea campaniei. Ea a declarat, cu prilejul lansării, că din păcate, această boală a fost cauza morţii în cazul ambilor săi părinţi. Oana Pellea consideră că trebuie luptat cu boala, şi trebuie un mesaj optimist, România fiind o ţară foarte pesimistă.

"Susţin această campanie din tot sufletul, mulţi oameni nu se duc la medic de frică, iar alţii cred în leacuri băbeşti, lumea nu cunoaşte ce alternative are", a subliniat actriţa.

Ea şi-a amintit de tatăl său, marele actor Amza Pellea, care bolnav fiind, s-a gândit că se va descoperi cândva un tratament pentru acestă cumplită boală.

Campania care se desfăşoară în perioada iulie-decembrie 2009 şi va avea un website pentru informaţii.

Între partenerii campaniei se numără Institutul Oncologic Bucureşti şi cel din Cluj, Fundaţia "Renaşterea", Asociaţia Bolnavilor de Cancer Braşov, Asociaţia Împotriva Cancerului Timişoara, cea din Suceava, cea din Prahova şi altele.

În 2008 au fost înregistrate, în lume, peste 12 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, iar 7,6 milioane au murit din cauza acestei maladii, incidenţa şi prevalenţa fiind în creştere. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul - limba engleza Ce este cancerul?
Cluj: Simpozion dedicat patologiei canceroase În Clinica de Urologie cu numai 30 de paturi a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca (SMC), doi sau trei dintre pacienţi internaţi suferă de cancere uro-genitale, a declarat, luni, pentru AGERPRES, şeful clinicii, prof. univ. dr. Ioan Coman.
Cele mai multe cazuri de cancer la sân se înregistrează în rândul consumatoarelor de alcool (studiu) Femeile mari consumatoare de alcool riscă mai mult decât cele nebăutoare să se îmbolnăvească de cancer la sân, au descoperit cercetătorii de la Centrul Aichi de luptă împotriva cancerului din Nagoya /Japonia/, conform unui comunicat dat marţi publicităţii şi preluat de Kyodo.
Un salt uriaş pentru omenire: de la aselenizare la tratamentul pentru cancer /The Times/ Londra, 20 iul /Agerpres/ - În urmă cu 40 de ani, decizia preşedintelui american John Kennedy i-a făcut pe oameni să păşească prima dată pe Lună. Alarmat de faptul că astronautul rus Iuri Gagarin se lansase pe orbită cu o lună în urmă, liderul de la Casa Albă a provocat ştiinţa americană...
Asociaţia P.A.V.E.L. participă la un proiect anticancer Bucureşti, 29 iun Agerpres/ - România va participa, prin Asociaţia P.A.V.E.L., în perioada 6-15 iulie, în Turcia, la un amplu proiect internaţional - “Hands Tenacious of Live” - pentru susţinerea copiilor afectaţi de leucemie şi a familiilor acestora.
Campanie împotriva cancerului la sân: Prevenţia - extrem de importantă la femeile de peste 45 de ani Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Liga Română de Cancer desfăşoară în luna octombrie campania de informare despre cancerul de sân "Nu am făcut destul", cu mesajul "Acum este rândul tău să ai grijă de mama ta!", cea de-a treia ediţie la nivel naţional pe această temă fiind lansată...