Cele mai citite
 


Vasilescu (BNR): Vinovaţi de tăierea salariilor din BNR sunt cei care au făcut legea
vineri, 17 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Statul a pierdut echivalentul a mii şi mii de pensii prin tăierea cu 25% la sută a salariilor angajaţilor Băncii Naţionale a României, iar vinovaţi de acest lucru sunt cei care au făcut legea, a declarat joi, într-o emisiune televizată, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
'S-a pierdut echivalentul a mii şi mii de pensii. Asta e realitatea. Când a apărut legea privind amputarea salariilor bugetarilor, nu ştiu prin ce împrejurare sau prin ce 'miracol' a apărut acolo şi BNR, făcându-se abstracţie de faptul că în această ţară banca naţională este o instituţie unică şi are cu bugetul ţării o singură relaţie: BNR dă bani bugetului, impozitul din profitul BNR fiind de 80%. Pentru toate companiile, pentru toţi salariaţii impozitul este de 16%, pentru BNR e de 80%. De asemenea, plăteşte impozit pe salarii, impozit pe investiţii. (...) vinovaţi sunt cei care au făcut legea. Legea a trecut prin Parlament, nu ştiu cine a pus pixul şi a făcut asta. Un proiect de lege are un parcurs lung prin comisii, în plen, nu ştiu unde a apărut pixul ce a trecut acolo şi Banca Naţională. Noi am acceptat şi nu putem să dăm statul în judecată', a explicat Vasilescu.
Acesta a subliniat că BNR a acceptat moral, deoarece era greu să vină şi să întrebe 'de ce ne tăiaţi nou?'.
'A fost aici o relaţie morală între noi şi societatea românească şi o relaţie oficială şi juridică între Guvernul României şi Comisia Europeană. Am acceptat moral pentru că era greu să venim noi să spunem: de ce ne tăiaţi nouă? Am acceptat şi am spus că vom găsi o formulă să rămână aceşti bani tăiaţi până la sfârşitul anului, cum a fost în lege. A intervenit Banca Centrală Europeană cu legea europeană şi a spus nu aveţi voie să luaţi bani de la Banca Naţională, nici măcar un leu, pentru că asta se consideră finanţare a bugetului şi vă amendăm. Amenda ar fi fost de 70-80 ori sau chiar 200 de ori mai mare decât tăierea salariilor. S-a considerat că legea e lege, la BNR s-au tăiat salariil e şi bucata tăiată s-a trecut în fondul de rezervă (...) banii merg doar la rezervă, un fond pentru viitor ce rămâne în contabilitatea BNR şi vor fi folosiţi cândva', a mai spus Adrian Vasilescu.
Oficialul BNR a precizat că România a pierdut şi prin faptul că 1.800 salariaţi ai băncii centrale fac valoare adăugată, au o contribuţie la PIB şi, tăindu-se 25% din salariu partea asta s-a scos din valoarea adăugată. Impozitul pe salarii şi CAS, sănătate, nu s-au mai încasat.
Vasilescu a menţionată că 'salariile în BNR nu sunt deloc mari, sunt mai mari decât salariile bugetarilor, dar nu sunt deloc mari. Sunt mai mici decât la băncile comerciale, astfel încât cea mai mare parte a specialiştilor din BNR stau pentru blazon şi pentru CV'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
INTERVIU Ponta: Am învăţat destule din trecut, ca să nu pierdem a treia oară prezidenţialele Premierul Victor Ponta vorbeşte, într-un interviu acordat luni AGERPRES, despre impactul reducerii CAS şi poziţia clasei politice faţă de această măsură, despre creşterile de pensii şi salarii din 2015, dar şi despre desemnarea comisarului european din partea României.
INTERVIU/Ponta: În prezent nu există Opoziţie; există, bun sau rău, Guvernul actual, în partea cealaltă - nimic Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre proiectele Guvernului privind economia, infrastructura şi salariile bugetarilor.
Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru ratificarea unui împrumut de 250 de milioane de euro de la BIRD Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut între România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), prin care statul a contractat un împrumut în valoare de 250 de milioane de euro.
Camera Deputaţilor: Proiect de lege depus de parlamentarii liberali privind activitatea de prevenţie în sănătate Parlamentarii liberali au depus miercuri la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care activitatea de prevenţie în sănătate să devină obligatorie prin programe cu finanţare bugetară aprobată de Parlament, bazată pe o strategie naţională pe termen lung.