Cele mai citite
 


Daniel Constantin: CNCD consideră că OUG de modificare a indemnizaţiei şi concediului maternal încalcă principiul egalităţii de tratament
vineri, 17 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră că Ordonanţa de Urgenţă 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2011, încalcă principiul egalităţii de tratament, a declarat, joi, preşedintele PC, Daniel Constantin.
Potrivit liderului PC, CNDR a răspuns joi unei scrisori înaintate de conservatori în care se solicită o expertiză de specialitate în problema adoptării OUG 111/2010.
''Concluzia acestui răspuns primit de la Consiliu spune foarte clar că toţi copiii care sunt chiar concepuţi în luna decembrie şi care se nasc în perioda 1 ianuarie - 1 octombrie 2011, după calculele noastre, trebuie să beneficieze de prevederile vechii ordonanţe - OUG 148/2005, privind susţinerea familiei în vedere creşterii copilului. (...) Aceasta este o probă clară a incompetenţei Guvernului României şi, în special, a primului-ministru Emil Boc, care, în goana aceasta nebună de sărăcire a populaţiei, în disperarea, probabil, intenţionată a dânsului de asuprire a categoriilor defavorizate, semnează ordonanţe de urgenţă încă o dată care sunt considerate că încalcă legile fundamentale ale României. (...) De această dată, incompetenţa Guvernului Boc şi a premierului este certificată chiar de o agenţie din directa subordonare a acestuia şi mă refer aici la CNCD'', a spus Constantin, într-o conferinţă de presă.
Preşedintele PC arată că CNCD motivează în documentul trimis conservatorilor că această modificare încalcă prevederile art. 654, alin. 2 din Cod Civil, conform căruia ''copilul conceput este considerat că există''.
De asemenea, Consiliul admite că părinţii copiilor concepuţi care urmează să se nască după 1 ianuarie au avut în vedere normele legale în vigoare, modificarea actului normativ intervenită între data conceperii copilului şi data naşterii acestuia încalcă principiul egalităţii de tratament sub două aspecte.
În primul rând sunt afectaţi părinţii care şi-au proiectat viitoarea situaţie familială sub incidenţa unei legi care până la data naşterii copilului a suferit modificări substanţiale sub aspectul drepturilor acordate, iar în al doilea rând modificarea intervenită afectează şi copiii concepuţi sub vechea lege, dar născuţi sub incidenţa modificărilor intervenite.
''Chiar dacă Ordonanţa prevede că indemnizaţia se acordă părinţilor şi am fi tentaţi să credem că aceasta s-a adoptat în considerarea părintelui, practica recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat că de fapt această indemnizaţie este un drept al copilului de care beneficiază părintele ce urmează să-l crească şi să-l întreţină'', se mai arată în motivarea CNCD.
Daniel Constantin consideră că ''incompetenţa Guvernului Boc nu a făcut altceva decât să creeze o adevărată isterie în ţară în această perioadă de sărbători''.
''PC va acţiona şi va susţine orice mamă care naşte în perioda 1 ianuarie - 1 octombrie 2011 să dea statul în judecată, pentru că, în conformitate cu Codul Civil, copiii născuţi în această perioadă trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi conform OUG 148/2005'', a mai spus Constantin.
Totodată, liderul PC a solicitat Guvernului Boc să modifice imediat această Ordonanţă, sub aspectul intrării în vigoare, pentru că, potrivit Codului Civil, aceasta nu poate fi pusă în aplicare decât după data de 1 octombrie 2011.
''Vom transmite o scrisoare oficială premierului Emil Boc, în care îi vom solicita ca, înainte de a semna o ordonanţă de urgenţă, care poate crea discriminare, să ia avizul în primul rând al unei agenţii care se află în directa subordonare a acestuia'', a conchis preşedintele conservator.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Boc: O Ordonanţă de Urgenţă în cazul etnobotanicelor nu mai făcea faţă provocărilor din teren Premierul Emil Boc a explicat luni, după întâlnirea cu deputaţii democrat-liberali, că proiectul de lege privind desfiinţarea magazinelor de vise a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă deoarece Ordonanţa de Urgenţă în cazul substanţelor psihotrope nu face faţă provocărilor din teren.
Mama unor tripleţi din Aiud cere premierului Boc o ordonanţă de guvern Mama unor tripleţi din Aiud, Ionela Danciu, îi solicită premierului Emil Boc să adopte în regim de urgenţă o ordonanţă de guvern prin care banii pentru creşterea copiilor să fie alocaţi individual, pentru fiecare nou-născut în parte. (Sursa: Agerpres)
Codrin Ştefănescu cere premierului să elaboreze OUG privind interzicerea comerţului cu etnobotanice Vicepreşedintele PRM Codrin Ştefănescu susţine toţi primarii, indiferent de culoarea politică, care doresc desfiinţarea 'magazinelor de vise' şi a solicitat din nou premierului Emil Boc să emită o ordonanţă de urgenţă privind interzicerea în totalitate a comerţului cu produse etnobotanice, în caz contrar...
Traian Băsescu a promulgat Legea de respingere a OUG 113/2010 privind drepturile câştigate de bugetari în instanţă Preşedintele Traian Băsescu a promulgat Legea de respingere a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale bugetarilor, informează luni Administraţia Prezidenţială într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei...
Bănicioiu: Guvernul a aprobat OUG privind accesul la tratamente inovative în cazul hepatitei C Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care se va realiza şi în România accesul la cele mai noi tratamente ale hepatitei C, terapii de care vor beneficia într-o primă fază aproximativ 16.000 de bolnavi, precum şi cei care suferă de ciroză hepatică de tip C.
Arafat: MS a respectat procedurile legale înainte de aprobarea OUG privind achiziţiile centralizate, avizată ca măsură justificată Secretarul de stat Raed Arafat precizează că Ordonanţa de Urgenţă Guvernului nr. 71/2012 privind achiziţiile centralizate a fost avizată ca fiind o măsură justificată şi aprobată în regim de urgenţă pentru a putea fi aplicată începând cu anul 2013 şi subliniază că aceasta a fost postată pe site-ul M...