Cele mai citite
 


Prea mulţi tineri europeni sunt supraponderali sau obezi (raport)
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Speranţa de viaţă la naştere a crescut cu şase ani în Uniunea Europeană (UE) din 1980, dar, în pofida campaniilor de informare, prea mulţi adolescenţi sunt obezi şi fumează, cu riscul de a face accidente vasculare şi cancere, două din principalele cauze ale mortalităţii, se arată într-un raport publicat marţi la Bruxelles de Comisia Europeană,citat de AFP.
'Peste jumătate din populaţia totală a UE este supraponderală şi 15,5%, obeză', precizează raportul intitulat 'Panoramă asupra sănătăţii: Europa 2010', realizat de Comisia Europeană şi OECD.

Este îngrijorător că 'un tânăr european din şapte, în vârstă de 11-15 ani, este supraponderal sau obez' şi chiar unu din cinci în ţări din sudul UE: Malta (29,5%), Grecia (18,8%), Portugalia (18,8%), Italia (18,3%) şi Spania (16,7%). Rata este în schimb mai mică de 10% în Lituania (7,5%), Letonia (7,8%) şi Estonia (9,8%).

Tinerii fumează regulat începând de la 15 ani şi beau mult. În jur de 40% din adolescenţii de 15 ani din Danemarca, Lituania, Marea Britanie, Finlanda şi Bulgaria mărturisesc că s-au îmbătat de cel puţin două ori. Aceste obiceiuri stau la baza bolilor cardiovasculare, sunt la originea a 40% din decesele din UE şi a diferitelor tipuri de cancere.

Datele arată diferenţe importante între ţările europene în privinţa sănătăţii populaţiei, a factorilor de risc pentru sănătate, nivelului cheltuielilor pentru sănătate şi a surselor de finanţare, au precizat CE şi OECD.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Când kilogramele în plus se acumulează, speranţa de viaţă se reduce (studiu) Persoanele supraponderale pierd în medie un an din speranţa de viaţă, un tribut greu, care creşte odată cu numărul de kilograme şi poate ajunge chiar la zece ani în cazul persoanelor cu obezitate severă, relevă un studiu amplu, publicat joi în revista "The Lancet" şi citat de agenţia France Presse (AFP)...
Speranţa de viaţă cu menţinerea unei stări bune de sănătate stagnează în Europa Europenii trăiesc până la vârste din ce în ce mai înainte, dar speranţa lor de viaţă cu menţinerea unei stări de sănătate bune după vârsta de 65 de ani stagnează din 2005 la circa 8,8 ani pentru bărbaţi şi 8,6 ani pentru femei, relevă statistici făcute publice la Paris, citate marţi de AFP.
(Corespondenţă) Comisia Europeană salută unele aspecte din strategia naţională pentru romi elaborată de România Bruxelles, 23 mai - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: România se numără printre cele doar 12 ţări din Uniunea Europeană care au indicat în strategiile naţionale fondurile alocate pentru incluziunea romilor, a transmis miercuri Comisia Europeană, care salută totodată sprijinul pentru...
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
Speranţa de viaţă în România, mai mică cu 8,1 ani la bărbaţi şi cu 6 ani la femei, faţă de UE-15 (studiu) Speranţa de viaţă a românilor este mai mică decât cea a cetăţenilor ţărilor care erau membre UE înainte de 2004 (UE-15), cu 8,1 ani în cazul bărbaţilor şi cu 6 ani în cazul femeilor, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.