Cele mai citite
 


O nouă erupţie solară la 9 decembrie
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Experţii NASA avertizează în legătură cu o nouă erupţie solară în perioada 8-11 decembrie, care ar putea avea consecinţe grave asupra Pământului, întrucât este posibil ca aceasta să afecteze câmpul magnetic al Terrei, transmite portalul Cybersecurity.ru.
Sonda spaţială Solar Dynamics Observatory a monitorizat o serie de erupţii intense pe suprafaţa Soarelui în ultimele trei zile.

Referitor la noua furtună solară din data de 9 decembrie, savanţii spun că aceasta ar putea fi mai puternică decât cea din 4 decembrie şi va provoca perturbări magnetice pe scară largă pe Pamânt.

Acest lucru înseamnă că, în zilele respective, persoanele sensibile la vreme pot prezenta o deteriorare semnificativa a stării lor de sănătate.

În timpul unei furtuni magnetice este posibilă dereglarea bioritmului corpului, creşterea numărului de accidente şi leziuni. Acest efect neobişnuit se explică prin schimbări în sistemul nervos central - creşterea timpului de reacţie la stimuli externi.

Cu toate acestea, bolile cele mai dependente de activitatea solară sunt afecţiunile cardiovasculare: boala coronariană, hiper- sau hipotensiunea arterială. Sistemul imunitar al oamenilor reacţionează diferit la furtunile magnetice. Dacă la unii se observă o rezistenţă mai scăzută la boli, la alţii, prin contrast, se simte o explozie bruscă de energie, o îmbunătăţire a stării de spirit şi mai multă eficienţă.

Furtunile solare intense pot provoca daune aparatelor orbitale şi sunt un pericol şi pentru astronauţi. În plus, există întotdeauna riscul deteriorării reţelelor electrice de pe Terra. Pentru protecţia în faţa eventualelor surprize din partea Soarelui, NASA a conceput proiectul 'Solar Shield' - informaţia cu privire la activitatea solară este prompt prelucrată într-un centru de date. Primind din timp informaţii cu privire la posibilele furtuni solare, computerele ar urma să dezactiveze transformatoarele, excluzând astfel o eventuală avarie ca urmare a perturbărilor geomagnetice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
Rezistenţa la antibiotice ameninţă sănătatea populaţiei globului (OMS) Creşterea rezistenţei la antibiotice reprezintă un "pericol imens pentru sănătatea mondială", a afirmat luni şefa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dr. Margaret Chan, prezentând prima anchetă a organizaţiei pe această temă.
Unul din zece copii manifestă ''rezistenţă la SIDA'' Unul din zece copii prezintă un sistem imunitar asemănător cu cel al maimuţelor, care îi împiedică să dezvolte SIDA, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea Oxford. Cercetarea, publicată în ''Science Translational Medicine'', a relevat faptul că sistemul imunitar al copiilor este ''mai...
Gena rezistentă la antibioticul "de ultimă instanţă" a fost descoperită şi în Europa Oamenii de ştiinţă au descoperit în stare liberă în Germania o genă detectată pentru prima oară în China, care face bacteriile rezistente la 'Colistin', o mixtură de polipeptide ciclice considerată de multe ori un antibiotic "de ultima instanţă", informează agenţia DPA.
Alexandru Rafila: Rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii; România, în topul european Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS) de la Târgu Mureş, că rezistenţa la antibiotice este a şaptea ameninţare la adresa omenirii. Potrivit acestuia, România se regăseşte în topul...
Malaria rezistentă la tratamente s-ar putea răspândi în Africa (studiu) Formele de paludism (malarie) rezistente la tratamentele standard, deja în plină expansiune în Asia de sud-est, s-ar putea extinde şi pe continentul african şi ar putea pune în pericol şansele de eradicare a bolii, potrivit unui studiu publicat marţi în revista 'Nature Communications', citat de AFP.