Cele mai citite
 


MS: 2,067 milioane de noi contribuabili pensionari şi revoluţionari la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul noilor contribuabili la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) prin noile reglementări adoptate luni seara de Guvern cu privire la revoluţionari şi pensionari va fi de 2.067.764 de persoane, dintre care 2.055.545 sunt pensionari cu venituri peste 740 lei, informează marţi, printr-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii (MS).
Conform noilor reglementări, de la 1 ianuarie 2011, pensionarii cu venituri peste 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, vor plăti o contribuţie de 5,5 % din venituri la FNUASS. Ministerul Sănătăţii precizează că pentru pensionarii care au un venit între 740 şi 782 de lei se va aplica un procent de contribuţie mai mic, astfel încât venitul net din pensie să nu scadă sub 740 lei.
Sunt scutiţi în continuare de la plata contribuţiilor copiii, elevii şi studenţii care nu au venituri.
După aplicarea actului normativ, numărul celor care contribuie la asigurările de sănătate va ajunge la 8.797.028 persoane, precizează comunicatul MS.
De asemenea, numărul celor exceptaţi de la plata contribuţiei pentru sănătate vai fi de la 1 ianuarie 2011 de 8.664.852 persoane.
Conform estimărilor, la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se vor colecta în plus în jur de 1,4 miliarde de lei, sumă care va fi utilizată pentru plata medicamentelor compensate (1 miliard de lei) şi funcţionarea spitalelor (400 milioane lei).
Ministrul Sănătăţii a precizat că măsura privind extinderea bazei de contribuabili la asigurările de sănătate este una dificilă, dar necesară în contextul în care în anul 1997 existau 6 categorii de persoane exceptate de la plata contribuţiilor la asigurările de sănătate, iar în prezent există 13 astfel de categorii.
'Am ajuns ca la nivelul anului 2010 numărul total al persoanelor scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate să fie 10.732.616, din 21.500.000 de persoane, cât numără populaţia României în prezent. Practic, avem doar 6.729.264 plătitori de asigurări, din care aproximativ 5.000.000 de salariaţi', a afirmat Cseke Attila, potrivit comunicatului menţionat.
'Este una dintre cele mai grele decizii pe care le-am luat, este chiar delicată, dar necesară şi trebuia luată de multă vreme. Principiul de la care trebuie să pornim, ca în multe state, este că sănătatea costă. Trebuie să reînvăţăm în societate că sănătatea nu este pe gratis', a mai adăugat ministrul Cseke Attila.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: De la 1 ianuarie, pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii vor plăti contribuţii de sănătate Guvernul a decis, în şedinţa de luni, ca pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să nu mai facă parte din categorii exceptate de la plata contribuţiilor la fondul naţional de sănătate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii vor plăti contribuţii de sănătate Pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, nu vor mai face parte din categorii exceptate de la plata contribuţiilor la fondul naţional de sănătate, cu începere din 1 ianuarie 2011, şi vor plăti contribuţii de 5,5% la fondul asigurărilor de sănătate, a anunţat...
MS: În prezent, toate categoriile de pensionari - asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate Toate categoriile de pensionari din România sunt, în prezent, asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a precizat vineri Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis AGERPRES.
Mureş:Deputatul Florin Buicu reclamă neplata datoriilor în cazul medicamentelor compensate pentru pensionari, din 2010 Secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, dr. Florin Buicu, a depus o interpelare adresată Ministerului Sănătăţii prin care solicită un răspuns la o problemă ridicată de Colegiul Farmaciştilor Mureş, referitoare la neplata datoriilor Casei de Asigurări de Sănătate către farmaciile...
Harghita: Conform CJAS, 54.000 de persoane nu contribuie la fondul de sănătate şi nu există din punct de vedere economic Aproximativ 54.000 de persoane din Harghita nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate şi nu există din punct de vedere economic, a declarat, miercuri, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, Duda Tihamer, în cadrul primei şedinţe a Consiliului Economic Consultativ...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...