Cele mai citite
 


Ocupaţiile din domeniul asistenţei sociale trebuie armonizate cu cele de pe piaţa muncii
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România a lansat, marţi, un program privind implicarea mass-media în îmbunătăţirea calităţii sistemului de formare profesională continuă în special în domeniul social din România, cu scopul stabilirii unor meserii care se cer pe piaţa muncii.
Expert în cadrul proiectului, Cristian Roşu a explicat că în prezent furnizorii cursurilor de formare profesională emit diplome care nu pot fi folosite la angajarea ulterioară a celor care urmează orele de instruire.
'Dorim să elaborăm lista ocupaţilor în domeniul asistenţei sociale, că acum s-au făcut tot felul de adăugiri şi se fragmentează acest domeniu. Încercăm să elaborăm o structură în asistenţă socială pentru că până în 2004 s-au dat multe calificări şi au rămas mulţi subcalificaţi. Nu este clar explicitat în lege prin Catalogul Ocupaţiilor din România de la Ministerul Muncii termenii de îngrijitori, educator, infirmieră, aceste meserii nu au corespondent şi pe plan european, de exemplu. Mulţi lucrează ca îngrijitori de persoane şi sunt consideraţi necalificaţi, perfect greşit cât timp lucrează cu oamenii', a spus Roşu.
Cu această ocazie, asistenţi şi psihologi au atras atenţia că sistemul românesc de formare trebuie îmbunătăţit, legătura între sistemul de formare şi cerinţele de pe piaţa muncii trebuie adaptată, concluzionând că mass-media poate contribui la ameliorarea sistemului de formare continuă în sistemul social şi de sănătate.
Proiectul intitulat 'Ocupaţii de calitate în servicii sociale' a fost iniţiat în martie 2010 şi va dura trei ani, urmărind îmbunătăţirea calităţii sistemului de formare profesională continuă prin crearea Centrului de Resurse în Asistenţa Socială - CEREAS şi adaptarea forţei de muncă la cerinţele pieţii, prin dezvoltarea a 10 noi standarde ocupaţionale (SO) necesare domeniului asistenţăm şi servicii sociale, dezvoltarea unui sistem de asigurare a calităţii în formare profesională continuă la nivelul sectorului sănătate şi servicii sociale, prin investiţia în formarea unor specialişti în elaborarea de standarde ocupaţionale (SO).
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013, Axa prioritară 1 'Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere'. Domeniul major de intervenţie 1.4 'Calitate în FPC'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Formare profesională pentru 250 de salariaţi din sănătate Aproximativ 250 de salariaţi din sectorul sanitar vor beneficia, în perioada 1 martie 2012 - 31 decembrie 2013, de formare şi consiliere profesională, prin intermediul unui proiect POSDRU prezentat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' din România.
ANA: Program de formare în domeniul antidrog destinat personalului DGASPC Un număr de 60 de psihologi şi asistenţi sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) vor beneficia de un program de formare iniţială în domeniul antidrog ce va fi derulat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) în parteneriat cu DGASPC Sector 6.
Iaşi: Formare profesională în domeniul expertizei psihiatrice medico-legale Iaşi, 22 ian /Agerpres/ - Primii 200 experţi în cercetare avansată şi expertiză psihiatrică medico-legală din România?vor fi formaţi în următorii trei ani, la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, se arată într-un comunicat de presă,.
Vaslui: A fost lansat un proiect pentru îmbunătăţirea integrării sociale şi profesionale a tinerilor Fundaţia "Alături de Voi" România, în calitate de promotor, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului ( DGASPC) Vaslui şi Iaşi, Asociaţia Alternative Sociale, Asociaţia Salvaţi Copiii, Fundaţiile Cote, Bethany, Star of Hope Romania şi World Vision Romania - Iaşi...
Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii Samusocial din România oferă asistenţă socială şi medicală de urgenţă pentru aproximativ 5.000 de oameni ai străzii din Capitală, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al asociaţiei, Sabina Nicolae.
Crucea Roşie Română şi ADPSE ''Catalactica'', parteneri într-un program de formare profesională pentru personal medico-social Proiectul strategic ''Pro-Sănătate - Creşterea accesului angajaţilor din sistemul medico-social din România la programele de formare profesională continuă'', demarat de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Socio-Economică (ADPSE) ''Catalactica'' în parteneriat cu Societatea Naţională de Cruce Roşie...