Cele mai citite
 


Demersuri pentru înfiinţarea la Spitalul Judeţean din Constanţa a unui serviciu de îngrijire la domiciliu
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Dan Căpăţână, a declarat, miercuri, că intenţionează să înfiinţeze în cadrul unităţii medicale un serviciu pentru îngrijirea la domiciliu a pacienţilor cu boli cronice pentru care nu este necesară spitalizarea, sistem care este performant în mai multe ţări europene.
Potrivit reprezentantului unităţii sanitare, prin crearea unui astfel de serviciu ar exista beneficii atât pentru pacient, care s-ar simţi mult mai bine să fie îngrijit acasă, cât şi pentru spital, reducându-se costurile.

'Din punct de vedere al pacientului este mult mai comod, mult mai confortabil să fii acasă, iar din punctul nostru de vedere înseamnă costuri mai scăzute', a afirmat managerul spitalului judeţean, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că ar dori ca autorităţile să se inspire după sistemul practicat în Ungaria, care este unul foarte bine pus la punct şi funcţionează performant de mai mulţi ani.

'În Ungaria, în acest sistem, sunt implicaţi trei actori: serviciile sociale ale primăriei sau corespondentul de acolo al consiliului judeţean, Casa de Sănătate şi spitalele. Şi astfel, există echipe mixte care fac de la îngrijire propriu-zisă, până la terapie. (...) De exemplu, pentru un bătrân care are un accident vascular cerebral au inclusiv logoped care îl învaţă să vorbească. Au maseuri pentru cei care sunt imobilizaţi la pat. (...) Chiar intenţionez să mergem dacă putem până în Ungaria ca să vedem cum funcţionează exact un sistem de genul ăsta', a declarat Dan Căpăţână.

Managerul SCJU Constanţa a menţionat că subiectul a fost discutat şi la o întrunire a Asociaţiei Spitalelor din Europa desfăşurată săptămâna trecută la Viena, unde a participat şi el, existând diferite sisteme de aplicare a îngrijirilor la domiciliu la spitale din străinătate.
''Există tot felul de sisteme, din păcate în România nu există, deşi din punct de vedere al costurilor ar fi mult mai bine să se producă aşa. Casa nu decontează aceste servicii la nivelul la care ar trebui decontate ca valoare şi nu le apreciază aşa cum ar trebui ca valoare socială. Avem destui pacienţi care stau în spital şi, în mod normal, ar trebui să stea acasă. (...) Pentru o fractură de cap femural operată stă în spital două-trei săptămâni, când ar putea foarte bine să stea acasă. Insist şi chiar vreau să creăm un serviciu al spitalului pentru îngrijiri la domiciliu, care să fie decontat de Casă'', a spus reprezentantul spitalului judeţean, menţionând că discută, în acest sens, cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa  51;i cu directorii serviciilor sociale din cadrul CJ.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primăria Sectorului 1: Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză continuă Programul de testare gratuită pentru evaluarea riscului de osteoporoză va continua pentru locuitorii sectorului 1 până la sfârşitul anului.
INTERVIU Prof. Ioan Lascăr: Când îţi exprimi un punct de vedere, trebuie să ai un nivel de informare şi competenţă Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie a Spitalului de Urgenţă Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, a povestit într-un interviu acordat AGERPRES despre motivele care l-au făcut să aleagă această specialitate şi să rămână să profeseze în România, despre sistemul medical românesc şi nevoile acestuia...
Un pacient în stare gravă şi-a revenit total prin terapie trombolitică la UPU Oradea Un bărbat de 51 de ani cu accident vascular cerebral ischemic, hemiplegie pe partea dreaptă a corpului şi infarct miocardic şi-a revenit total în doar câteva ore prin terapia trombolitică aplicată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, primul din ţară care o practică...
Constanţa: Bătrâna cu grave escare trebuie trasferată de la Spitalul Judeţean, susţine directorul unităţii medicale Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că intenţionează să găsească o soluţie, împreună cu autorităţile locale, astfel ca bătrâna de 67 de ani, spitalizată cu grave escare la unitatea medicală pe care o reprezintă, să poată...
Timiş: O nouă ediţie a Cursului Naţional de Ghiduri şi Protocoale în Anestezie Cea de-a 12-a ediţie a Cursului Naţional de Ghiduri şi Protocoale în Anestezie Terapie Intensivă (ATI) şi Medicină de Urgenţă începe vineri, la Timişoara (24-24 octombrie), evenimentul incluzând alte trei manifestări, respectiv ediţia a 12-a a Cursului Naţional de Ghiduri şi Protocoale în ATI, a 24-a...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.