Cele mai citite
 


Numărul accidentelor de circulaţie la nivel naţional, în scădere cu aproape 12 procente
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul accidentelor rutiere înregistrate în 11 luni ale anului, la nivel naţional, s-a ridicat la 8336, soldate cu 2126 de morţi şi 7655 de răniţi grav, în scădere faţă de anul trecut, atât la numărul total de accidente cu 11,34 procente, cât şi la cel al răniţilor grav cu 8,8%, a anunţat miercuri, comisarul şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere.
Prezent la lucrările seminarului 'Lifesaver', aprobat de Comisia Europeană, comisarul şef Ion Lucian Muntean, adjunctul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a precizat că, faţă de 2008, scăderile cumulate în 2009 şi în primele zece luni ale anului curent sunt de 16,4% la accidente grave, de 25,8% la persoane decedate şi de 12,7% în privinţa răniţilor grav, România aflându-se, din acest punct de vedere, la acelaşi nivel cu Ungaria, Bulgaria sau Slovacia.

Şeful DPR a spus că la originea accidentelor a stat, în primul rând, conducerea autovehiculelor cu viteză excesivă, cauză urmată de traversarea neregulamentară a străzii, 'pentru că românii nu vor să înţeleagă, în continuare, că această imprudenţă poate duce la curmarea vieţii'.
El a adăugat că, în ultimele două luni ale acestui an, accidentele rutiere au fost provocate, îndeosebi, de neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi depăşirile neregulamentare, pe fondul înrăutăţirii stării vremii - ceaţă, polei, zăpadă etc.

'Pentru perioada imediat următoare, dorim ca românii să nu mai moară în accidente de circulaţie, iar acest sfârşit de ani şi sărbătorile de iarnă să le petreacă, acasă, în bună sănătate. Îndemnul nostru este acela de a fi respectate regulile de circulaţie, iar viteza să fie adaptată la condiţiile de drum. Nu contează dacă ajungi cu o oră mai târziu, important este să ajungi în viaţă', a spus oficialul IGPR.
Preşedintele TISPOL (Organizaţia Poliţiilor Rutiere Europene), Roar Larsen (Norvegia), s-a arătat mulţumit de modul în care România a reuşit să diminueze, în ultimii ani, numărul accidentelor rutiere soldate cu victime, şi i-a îndemnat pe şoferi să poarte centura de siguranţă, accesoriu indispensabil în timpul şofatului, care salvează vieţi.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a relevat importanţa ce trebuie acordată prevenirii şi intervenţiei, în cazul producerii accidentelor rutiere. 'Este foarte importantă acţiunea integrată, pe partea de prevenire şi de intervenţie, în scopul scăderii accidentelor soldate cu morţi', a spus Arafat.

Proiectul 'Lifesaver' a fost lansat în luna aprilie 2008, se derulează pe o perioadă de trei ani şi constituie cel mai mare efort realizat în comun de poliţiile rutiere din 26 de state europene şi are ca scop reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere cu 50%.
'Lifesaver' vizează perfecţionarea managementului de nivelul mediu (tactic), realizarea unui 'Ghid al poliţistului rutier' care să ajungă la fiecare poliţist rutier din ţările membre TISPOL şi care să conţină îndrumări utile acestora în aplicarea procedurilor legale, privind arta comunicării cu participanţii la trafic şi folosirea eficientă a tehnicii din dotare.
Proiectul este susţinut financiar de UE.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Raed Arafat: La două minute un echipaj SMURD este implicat într-o intervenţie Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat joi că la fiecare două minute un echipaj SMURD a fost implicat într-o intervenţie, în 2012.
Muntenegru: 16 români morţi şi 31 răniţi într-un accident de autocar Un număr de 16 români au murit, iar alţi 31 au fost răniţi în Muntenegru după ce autocarul cu care se deplasau s-a prăbuşit duminică într-o prăpastie, a informat televiziunea de stat muntenegreană RTCG, citând surse din rândul poliţiei, potrivit AFP.
Raed Arafat: 11 răniţi vor fi aduşi în ţară în această seară Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Budapesta că doar 11 dintre cei 18 răniţi în accidentul din Ungaria vor fi aduşi vineri seară în România cu avionul militar Spartan pus la dispoziţie de MApN.
Accidente rutiere în care au fost implicate microbuze, autocare în 2015-2016 (cronologie) Un accident rutier grav s-a produs la 22 februarie 2016, în municipiul Constanţa, în accident fiind implicat un microbuz şcolar ce transporta elevi la o unitate privată de învăţământ. Potrivit Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, au fost răniţi doi adulţi, iar cinci copii au traumatisme minore...