Cele mai citite
 


Horia Cristian (PNL): De servicii medicale trebuie să beneficieze şi cei fără card de sănătate, altfel încălcăm Constituţia
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul PNL Horia Cristian a afirmat miercuri că orice cetăţean, chiar dacă nu este asigurat sau nu va avea card de sănătate, trebuie să beneficieze de servicii medicale, în caz contrar fiind vorba de o încălcare a articolului 34 din Constituţie.
'Pacienţii nu vor putea beneficia de servicii de sănătate dacă nu au cardul asupra lor. Adică întâi trebuie să cumpere cardul şi după aceea să primească serviciile de sănătate. Aici ajungem la o discuţie mai veche legată de serviciile de sănătate în România şi de un articol, e adevărat, într-o lege care nu interesează pe nimeni, care se numeşte Constituţia României şi care spune la articolul 34 că sănătatea este garantată de stat', a afirmat deputatul PNL într-o dezbatere asupra intenţiei Executivului de a introduce carduri de sănătate pentru asiguraţi.

Prin urmare, a subliniat Horia Cristian, 'niciun medic nu are dreptul să refuze tratamentul medical, sub nicio formă'.
'Chiar dacă pacientul nu este asigurat, medicul are obligaţia să acorde serviciile medicale, urmând ca după aceea fie medicul, fie angajatorul lui, fie casa de asigurări să se îndrepte împotriva celui care a primit serviciul medical şi să-l execute silit dacă nu e asigurat', a spus el.

În opinia sa, o astfel de reglementare ar deschide 'o cale extrem de periculoasă' iar pacientul ar putea fi refuzat 'dintr-un motiv absolut arbitrar, anume acela că nu are asupra lui o bucăţică de plastic'.
Pe de altă parte, Horia Cristian a apreciat că introducerea cardului de sănătate ar fi utilă, întrucât ar însemna o garanţie că unii medicii nu înşală sistemul decontând reţete fictive.

'Cardul de asigurări de sănătate înseamnă garanţia că pacientul se află în faţa medicului. (...) CNP-uri se găsesc pe toate drumurile şi noi am putea să alimentăm sistemul cu reţete şi cu prescripţii pe baza acestor CNP-uri, în timp ce cardul de sănătate ne-ar garanta că pacientul se află în faţa mea. Eu nu aş putea să accesez fişa electronică a pacientului, să prescriu în ea ceva decât dacă am două condiţii - parola mea de utilizator ca medic şi cardul pacientului care e în faţa mea', a explicat Horia Cristian.

Deputaţii PNL Horia Cristian, Graţiela Gavrilescu şi Diana Tuşa au participat miercuri la o dezbatere organizată de grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor intitulată 'Cardul Naţional de Asigurat - costuri vs eficienţă'.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, declara pe 18 noiembrie că introducerea cardului de asigurat se va face probabil de la 1 ianuarie 2011.

'Toată lumea trebuie să înţeleagă că există reguli care trebuie respectate. Prin introducerea cardului se vor reglementa problemele din sănătate, cardul fiind pentru toate persoanele care îşi plătesc asigurările de sănătate. Ceilalţi vor trebui să plătească serviciile medicale, dacă nu sunt urgenţe sau cazuri epidemiologice', a spus ministrul.
Cseke Attila a arătat că, în cazul în care un asigurat nu va avea asupra lui cardul, nu va putea beneficia de servicii medicale decât în situaţiile de urgenţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Botoşani: Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati, refuzat de Casa de Asigurări la decontarea a 4,7 milioane de lei Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani va trebui să acopere din bugetul propriu costurile de internare a peste 4.000 de pacienţi, după ce unitatea medicală a depăşit plafonul maxim de internări contractat, în 2011, cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), a declarat, miercuri,...
Gorj: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, sancţionat de Casa de Asigurări de Sănătate din cauza unor nereguli Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu a fost sancţionat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în urma unor nereguli constatate în unitatea medicală, a declarat, joi, directorul CJAS Gorj, Daniel Bondoc.
CASMB: Serviciile acordate răniţilor de la Colectiv pentru perioada de urgenţă, decontate; ulterior, fiecare caz va fi analizat Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) precizează că toate serviciile acordate celor 30 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv, pentru perioada de urgenţă, au fost decontate.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Vasile Ciurchea: Alternativa pentru cei care refuză cardul de sănătate este o adeverinţă de asigurat Alternativa pentru cei care refuză cardul de sănătate din motive religioase sau de conştiinţă va fi o adeverinţă de asigurat valabilă trei luni de la emitere, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.