Cele mai citite
 


Cseke Attila: De la 1 ianuarie, pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii vor plăti contribuţii de sănătate
miercuri, 8 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul a decis, în şedinţa de luni, ca pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să nu mai facă parte din categorii exceptate de la plata contribuţiilor la fondul naţional de sănătate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Astfel, pensionarii cu venituri mai mari de 740 de lei şi revoluţionarii vor fi nevoiţi să plătească contribuţii de 5,5% la fondul asigurărilor de sănătate.
'Am decis, de la 1 ianuarie 2011, să extindem baza contribuabililor la fondul asigurărilor de sănătate cu două categorii de persoane: pensionarii cu venituri de peste 740 de lei şi o mare parte din categoria revoluţionarilor care astăzi sunt exceptaţi de la plata contribuţiei pe acea indemnizaţie pe care o primesc de la statul român. La revoluţionari, rămâne în continuare exceptată categoria revoluţionarilor răniţi, care au calitatea de rănit în Revoluţie. În total, vorbim de 2.067.764 de persoane', a declarat ministrul Sănătăţii.
El a precizat că şi până în anul 2003 toţi pensionarii, indiferent de nivelul pensiei, contribuiau la fondul naţional de sănătate.
Potrivit lui Cseke Attila, s-a păstrat în continuare scutirea de la plata contribuţiei pentru pensionarii cu pensii sub 740 de lei, pentru că s-a considerat că este important ca pensionarii cu venituri mai mici să nu fie afectaţi de această obligaţie, punctând faptul că este vorba de un număr de 3.443 231 de pensionari în această situaţie.
'De asemenea, vor fi scutiţi în continuare copiii, tinerii, elevii şi studenţii, dacă nu au venituri, pentru că am considerat că această categorie de vârstă reprezintă o investiţie a statului şi a Guvernului şi ei trebuie în continuare exceptaţi. Cu aceste măsuri vom ajunge la un număr de contribuabili la sistemul social de asigurări de sănătate de 8.797.028 de persoane. Categoriile exceptaţilor, de la 1 ianuarie 2011, vor cuprinde 8.664.852 de persoane', a mai spus ministrul Sănătăţii.
El a mai afirmat că, până în acest an, erau mai mulţi exceptaţi decât plătitori la fondul asigurărilor de sănătate şi, practic, de la 1 ianuarie 2011 va exista o balanţă între numărul exceptaţilor şi numărul plătitorilor.
'Impactul financiar pe care-l preconizăm (în urma acestei decizii - n.r.) pe fondul naţional unic de asigurări de sănătate este de 1,4 miliarde de lei', a mai spus Cseke Attila.
Ministrul Sănătăţii a declarat că nu a fost o deicizie uşoară, însă a fost una care trebuia luată cu mult timp în urmă.
El a mai afirmat că anul acesta s-a ajuns la un număr de 13 categorii exceptate de la plata contribuţiilor la sistemul de asigurări de sănătate.
Potrivit lui Cseke Attila, la nivelul anului 2010, numărul persoanelor asigurate fără plată, adică exceptate de la plată, dar care beneficiază de servicii medicale este de 10. 732.616 persoane, dintr-un total de aproximativ 21,5 milioane de cetăţeni români.
El a adăugat că, potrivit statisticilor, unul din trei cetăţeni români plăteşte contribuţiile la asigurările de sănătate.
'Sănătatea costă, medicamentele trebuie plătite, serviciile medicale trebuie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate, acesta este principiul de la care trebuie să pornim şi trebuie să reînvăţăm şi să conştientizăm în societate acest fapt, că sănătatea nu este pe gratis. Nu este o măsură tocmai uşoară, ea dacă era luată acum trei-patru ani de zile sigur că nu aveam această presiune, a arătat ministrul Sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii vor plăti contribuţii de sănătate Pensionarii cu venituri peste 740 de lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, nu vor mai face parte din categorii exceptate de la plata contribuţiilor la fondul naţional de sănătate, cu începere din 1 ianuarie 2011, şi vor plăti contribuţii de 5,5% la fondul asigurărilor de sănătate, a anunţat...
MS: 2,067 milioane de noi contribuabili pensionari şi revoluţionari la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate Numărul noilor contribuabili la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) prin noile reglementări adoptate luni seara de Guvern cu privire la revoluţionari şi pensionari va fi de 2.067.764 de persoane, dintre care 2.055.545 sunt pensionari cu venituri peste 740 lei, informează marţi, printr-un...
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Banii din CAS de 5,5% la pensii vor merge la compensarea medicamentelor şi finanţarea spitalelor Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a susţinut marţi că un miliard de lei din cele 1,4 miliarde ce vor fi strânse la bugetul asigurărilor de sănătate prin aplicarea CAS de 5,5% la pensii va fi alocat compensării medicamentelor, iar 400 de milioane de lei vor fi destinate finanţării spitalelor.