Cele mai citite
 


Prefectul Capitalei respinge acuzaţiile edilului Chiliman pe tema etnobotanicelor
miercuri, 8 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Poziţia exprimată de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, şi acuzaţiile aduse de acesta privind părtinirea comercianţilor de produse etnobotanice de autorităţile statului sunt total nefondate, Prefectura Capitalei iniţiind încă din octombrie a.c. o amplă acţiune de control a acestor magazine, a afirmat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, într-o declaraţie de presă remisă marţi AGERPRES.
Acesta a precizat că demersul instituţiilor abilitate cu combaterea consumului de substanţe etnobotanice constă într-o campanie care este încă în desfăşurare şi în urma căreia au fost închise 17 magazine, un laborator de preparare, ambalare şi etichetare a produselor etnobotanice şi s-au întocmit 67 dosare penale, toate în baza şi temeiul legilor în vigoare.

'Mă bucur că Primăria sector 1 a dat curs apelului meu către toţi primarii din Capitală, făcut în luna octombrie, prin care le-am cerut edililor locali să verifice autorizaţiile acestor magazine. Nu pot tolera, însă, poziţia primarului sectorului 1 prin care acesta decridibilizează exact acele instituţii ale statului cu care ar trebui să colaboreze în demersul lui. Continui să cred că domnul primar trebuie să vină alături de instituţiile statului (Poliţie, Brigada Antidrog, Garda Financiară, Protecţia Consumatorului etc.) pentru a ne asigura că victoriile nu sunt de moment şi de imagine, ci un demers consistent şi permanent. Nu îmi explic, deci, reacţia edilului sectorului 1 şi cred că acesta nu a înţeles că eu am îndemnat către o colaborare a autorităţilor pe toată du rata luptei cu acest fenomen', a declarat Atănăsoaei.

Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman a participat, marţi, la sigilarea unui magazin de etnobotanice deschis ilegal, conform celei mai noi reglementări ale Consiliului Local şi l-a acuzat pe prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, că ar fi 'de partea traficanţilor de droguri uşoare'.

Andrei Chiliman le-a declarat jurnaliştilor că acţiunea este urmare a unei hotărâri a Consiliului Local de sector, care reglementează comerţul cu etnobotanice, impunând magazinelor de acest tip să obţină o autorizaţie de funcţionare pentru care este necesar ca spaţiul de vânzare să se afle la o distanţa de minimum doi kilometri faţa de 'obiective' precum şcoli, parcuri, locuri de joacă pentru copii, cămine studenţesti şi alte câteva instituţii de acest gen.

El a precizat că, practic, respectarea acestei hotărâri adoptate de Consiliul Local echivalează cu 'interdicţia de a vinde astfel de substanţe în Sectorul 1'. 'Da, este tot o interdicţie, însă am făcut-o aşa cum trebuie. Nu este o măsura de avizare a funcţionării acestor magazine, cum susţine prefectul Capitalei. De altfel, prefectul, care nu ştie cum stau de fapt lucrurile, în intervenţiile lui recente mai avea puţin şi plângea de mila acestor traficanţi de droguri uşoare. Este, probabil, de partea lor', a acuzat Chiliman.

'Guvernul văd că nu a luat nicio măsura la nivel naţional. Noi nu ne putem substitui acestuia, aşa că reglementăm aceasta activitate pe plan local', a mai spus Chiliman.

Primarul Sectorului 1 a fost acuzat luni de prefectul Capitalei şi şeful Brigăzii Antidrog - Bucureşti, Marin Iulian, că încalcă legislaţia, nedepunând la serviciile antidrog de specialitate din cadrul poliţiei cantitatea de substanţe etnobotanice pe care ar fi confiscat-o în urma unui control efectuat de poliţiştii comunitari în magazine de acest gen.

Marin Iulian a spus că a înaintat deja o cerere încă de acum o săptămână pentru ca produsele să fie depuse, dar edilul nu a dat niciun răspuns. 'Aşteptăm un răspuns de la Poliţia Sectorului 1 şi, dacă nu primim, vom propune procurorilor DIICOT să înceapă cercetările în acest caz', a spus şeful Brigăzii Antidrog.

Prefectul Capitalei a arătat cu această ocazie că la nivelul Sectorului 1 a fost adoptată deja o hotărâre de Consiliu local (29 noiembrie) în care comercializarea substanţelor etnobotanice nu este bine reglementată. Potrivit hotărârii consilierilor locali din Sectorul 1, 'magazinele de vise' sunt interzise pe o distanţă de 2.000 de metri faţă de unităţile de învăţământ, spitale, dar se cere prin autorizaţia de funcţionare ca proprietarii acestora să declare pe propria răspundere că vând substanţe etnobotanice.

În opinia prefectului, acest tip de hotărâre la nivel local nu stopează fenomenul şi nu rezolvă problema consumului de substanţe etnobotanice, din contră, îl legalizează.

Mihai Atănăsoaei a atras atenţia că măsurile care trebui luate la nivelul Consiliilor locale trebuie adoptate cu atenţie, pentru ca ele să nu fie atacabile în instanţă şi ca munca autorităţilor statului să nu cadă în derizoriu. 'Felicit primarii care s-au implicat în aceste acţiuni de verificare a magazinelor etnobotanice, însă modul nu este mereu eficient. În ieşirile publice, edilii nu trebuie să decredibilizeze instituţiile statului, eu am făcut un apel către colaborare şi nu război instituţional (...) Aşteptăm proiectul CGMB pentru a fi adoptat şi care sperăm să ne ajute. Dacă facem demersuri doar de imagine, acestea nu ne ajută, din contră ne îngreunează activitatea', a explicat prefectul Capitalei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Andrei Chiliman, somat să predea substanţele etnobotanice confiscate Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost acuzat luni de prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, şi şeful Brigăzii Antidrog - Bucureşti, Marin Iulian, că încalcă legislaţia, nedepunând la serviciile antidrog de specialitate din cadrul poliţiei cantitatea de substanţe etnobotanice pe care ar fi confiscat-o...
Codrin Ştefănescu cere premierului să elaboreze OUG privind interzicerea comerţului cu etnobotanice Vicepreşedintele PRM Codrin Ştefănescu susţine toţi primarii, indiferent de culoarea politică, care doresc desfiinţarea 'magazinelor de vise' şi a solicitat din nou premierului Emil Boc să emită o ordonanţă de urgenţă privind interzicerea în totalitate a comerţului cu produse etnobotanice, în caz contrar...
Traian Igaş: MAI, MS şi MADR vor emite un ordin comun pentru combaterea 'etnobotanicelor' Bucureşti, 13 feb /Agerpres/ - Miniştrii Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, al Sănătăţii - Cseke Attila şi al Agriculturii - Valeriu Tabără, s-au întâlnit, duminică seară, în cadrul unui grup de lucru interministerial, stabilind emiterea unui ordin comun prin care să întărească, la nivelul judeţelor...
Poliţia Română spune că infracţionalitatea în Sectorul 1 al Capitalei a scăzut, în replică la declaraţiile primarului Chiliman Poliţia Română susţine, într-o replică la declaraţiile primarului Andrei Chiliman, că infracţionalitatea din Sectorul 1 Bucureşti a scăzut, în nouă luni ale anului 2010, cu 131 de fapte.
Bistriţa-Năsăud: Magazin de vise închis de poliţişti Bistriţa, 8 mar /Agerpres/ - Un magazin din Bistriţa în care se comercializau produse etnobotanice a fost închis în urma unui control efectuat de poliţişti în colaborare cu Direcţia Sanitar Veterinară, Garda Financiară, Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului şi Instituţia...
Acţiune de verificare a magazinelor care comercializează etnobotanice în Bucureşti O echipă mixtă formată din poliţişti, specialişti de la Garda Financiară şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a efectuat o acţiune în vederea verificării magazinelor care comercializează produse cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate, informează...