Cele mai citite
 


Un procent de 5% din sarcoame sunt tumori stromale gastrointestinale
duminică, 21 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie
 

În România sunt aproximativ 300 de bolnavi, depistaţi recent, care suferă de tumoră stromală gastrointestinală, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea cuprinsă între 50 şi 65 de ani, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Florin Băcanu, oncolog la Spitalul 'Sfânta Maria'.

Un procent de 5% din sarcoame sunt tumori stromale gastrointestinale, care sunt mai rar întâlnite, dar care necesită un diagnostic foarte precis pentru instituirea tratamentului cât mai repede, a precizat medicul.
Aproximativ 50% - 70% din această formă de cancer se află la nivelul stomacului, 20% - 30% la nivelul intestinului subţire, diferenţa fiind întâlnită la nivelul colonului, esofagului, rectului şi anusului.
Îmbunătăţirea metodelor de diagnostic a făcut mai uşoară diferenţierea diagnosticului acestei afecţiuni de alte tipuri de sarcoame gastrointestinale şi de tumori benigne, a subliniat dr. Băcanu.
Boala are puţine simptome în stadiile precoce şi de multe ori se confundă cu alte tumori.
Cele mai frecvent întâlnite simptome în cadrul tumorilor stromale gastrointestinale sunt dureri abdominale difuze, senzaţie de saţietate, vărsături, sângerări abdominale şi oboseală cauzată de anemie. Multe dintre cazuri se descoperă întâmplător în cursul endoscopiei sau laparoscopiei.
În mod obişnuit, boala se asociază cu mutaţii la nivelul proteinei numite Kit, un receptor al factorului de creştere localizat pe suprafaţa celulelor normale şi care este responsabil de peste 80% dintre aceste tumori. Pentru diagnosticul bolii se impune examen histologic şi PET CT.
Privitor la tratament, dr. Florin Băcanu a făcut referire la noile tratamente de care pot beneficia pacienţii români, între care Glivec, care prelungeşte viaţa pacienţilor şi stopează metastazele. Acelaşi medicament se utilizează cu rezultate foarte bune şi pentru leucemia mieloidă cronică.
Dr. Băcanu a atras atenţia că pentru a intra pe acest tratament se aşteaptă destul de mult şi asta în detrimentul pacientului. Listele de aşteptare sunt şi pentru mărirea dozei în cazul dezvoltării unei anumite rezistenţe ceea ce face ca, între timp, boala să se activeze.
La 10 de la introducerea acestei terapii pentru bolnavii cu tumoră stromală gastrointestinală, medicamentul şi-a demonstrat eficienţa, ajutându-i pe bolnavi, a arătat specialistul.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noi terapii pentru leucemia mieloidă cronică Agenţia Americană pentru Medicamente a aprobat utilizarea pentru tratamentul pacienţilor nou diagnosticaţi cu leucemie mieloidă cronică a noului medicament Nilotinib, prezentat miercuri într-o conferinţă de presă.
SRN: Numărul cazurilor de cancer al sistemului nervos este în creştere în România în ultimii ani Numărul cazurilor de cancer al sistemului nervos central a crescut în ultimii ani, cea mai afectată fiind populaţia activă cu vârste între 40 şi 60 de ani, a declarat vineri într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie (SRN), profesor doctor Mircea Gorgan.
În România, în 2011, 6.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar În România, în 2011, au fost diagnosticate 6000 de femei cu cancer la sân, incidenţa acestei afecţiuni crescând lent dar continuu în ultimii ani, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Ion Stoian de la Gynecoland, cu prilejul simpozionului 'Managementul Diagnostic şi Terapeutic al Tumorilor Mamare'...
FABC: Pacientele cu cancer ovarian trebuie să aibă acces la tratamentul de care au nevoie O pacientă cu cancer ovarian odată diagnosticată trebuie să aibă acces la tratamentul de care are nevoie, însă, din păcate, medicamentele apărute pentru această boală în ultimii ani nu vor fi incluse în prima fază de actualizare a listei de medicamente gratuite şi compensate, deşi este vorba de o boală...
Capsula endoscopică – evaluarea şi tratamentul bolii inflamatorii a intestinului Capsula endoscopică (wireless capsule endoscopy - WCE) este o unealtă de diagnostic pentru evaluarea bolnavilor cu boli ale intestinului subţire şi în diagnosticul hemoragiilor gastrointestinale obscure.
Specialişti de la Centrul Medical Anadolu (Turcia), în vizită în România Doi medici ai Centrului Medical Anadolu din Turcia, renumiţi în tratarea cancerului, prof. dr. Kayihan Engin - oncologie şi prof. dr. Fatih Gucer - ginecologie, au prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, cele mai noi şi revoluţionare metode în tratarea cancerului, precum şi aparatul Cyberknife.