Cele mai citite
 


Prof.dr.Florica Anghel: Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la sân
vineri, 19 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 19 nov /Agerpres/ - Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la sân, iar 4.000 de paciente mor întrucât ajung într-o stare avansată de boală şi, din acest motiv, mortalitatea este mai crescută decât în alte ţări', a declarat dr.Florica Anghel, directorul Institutului de Oncologie, vineri, cu prilejul conferinţei de presă a Societăţii Române de Radioterapie şi al Zilelor Medicale ale institutului.
'Nu avem o incidenţă mai mare, ci mortalitatea este foarte mare. Acum 10-20 de ani, erau 3.000-4.000 de cazuri descoperite anual - acum aproape s-au dublat, asta pentru că nu avem un screening activ privind cancerul mamar. În ultimul timp, ne confruntăm cu un număr mare de fete tinere care vin cu tumori ale sânului de multe ori în stadii avansate, cu metastaze, când posibilităţile terapeutice şi rezultatele sunt mult mai mici. Am avut paciente de 19, 22, 23, 30 de ani - toate erau în stadiul metastatic. Avem metastaze hepatice', a mai spus Rodica Anghel.
Aceasta a menţionat că au fost mai mulţi factori care au contribuit la prezentarea la medic în stadiul avansat. Fie boala nu a fost recunoscută de medicii la care s-au prezentat pacienţii prima dată şi au fost considerate tumori beligne, fie tinerele nu sunt obişnuite să facă un autocontrol al sânului care este foarte indicat chiar de la vârste tinere.
În cazul în care în familie a existat cancer, fetele trebuie să fie introduse într-un program mult mai riguros şi să facă un control timpuriu chiar din liceu, recomandă medicul.
Trebuie să palpeze sânii, să observe dacă există vreo modificare, să observe culoarea mamelonului. Ecografia este recomandată la tinere pentru depistarea precoce, pentru femeile de peste 50 de ani se recomandă mamografia anuală dacă apar la prima evaluare modificări. În cazul în care se impune, se efectuează şi un RMN.
Prof. dr.Rodica Anghel recomandă să existe din şcoală programe de informare legate de cancer. Cele mai frecvente sunt cele bronhopulmonar, mamar, colorectal, de prostată şi gastric. Medicul consideră că un screening la nivel naţional va identifica multe persoane cu această afecţiune. Screeningul este programat să fie introdus de anul viitor.
Prof.dr.Rodica Anghel a explicat că formele incipiente se pot trata prin intervenţie chirurgicală de conservare, iar în stadiul zero supravieţuirea este de 100%.
În schimb, la stadiul IV supravieţuirea la cinci ani ajunge la 10% şi chiar sub.
În Franţa, incidenţa cancerului la sân este mai mare, dar mortalitatea este mai mică pentru că ajutorul screeningului pacientele sunt depistate în stadiul incipient, a spus medicul, adăugând că, dacă anticoncepţionalele în această ţară sunt utilizate pe termen lung şi se cunoaşte că favorizează această boală, nu există mortalitate mare.
În România, ar trebui să existe un registru pentru cancer. Referindu-se la aparatură, prof.dr.Rodica Anghel a subliniat că institutul dispune de aparatură modernă pentru diagnostic şi depistarea cancerului la sân, se pot face puncţii ghidate sub ecran pentru tumorile mici beligne, există laborator cu bronhoscopie cu imunoflorescenţă, problema însă mai gravă este aparatura de iradiere învechită şi uzată moral.
În ceea ce priveşte cercetarea, există un laborator cu un număr redus de cercetători, dar foarte buni care au primit premii internaţionale în SUA.
Ca număr de medici institutul nu stă foarte rău, există însă o lipsă de medici anatomopatologi şi histologi.
Problema cea mai gravă, a subliniat, prof.dr. Rodica Anghel, este lipsa asistentelor medicale, nu se reuşeşte să se acopere turele existând o asistentă la 50 de pacienţi.
Privitor la tratament, managerul institutului a spus că există listă de aşteptare pentru terapiile cu molecule noi, iar accesul la radioterapie este redus pentru că numărul aparatelor este foarte mic. Vor fi necesare 127 de aparate de iradiere şi sunt doar 27 şi acestea în stare avansată de uzură.
'Din totalul pacienţilor care ar trebuie să beneficieze de radioterapie doar 27% pot să facă acest tratament', a reliefat dr.Rodica Anghel.
Aceasta s-a referit şi la tratamentele mai noi care se află şi în România, dar încă nu au fost introduse pe lista de compensare, este vorba de molecule noi pentru cancerul de colorectal şi de molecule utilizate acum şi pentru cancer la sân şi cancer gastric avansat.
În cadrul conferinţei Societăţii Române de Radioterapie a fost organizată o sesiune pentru medicii rezidenţi care s-au prezentat cu lucrări foarte bune, câştigătorii fiind premiaţi. De asemenea va avea loc un forum al pacienţilor în care medicii şi pacienţii vor putea discuta despre problemele pe care le au', a spus prof.dr.Rodica Anghel.
La reuniune participă pe lângă specialişti din toată ţara şi personalităţi marcante din domeniu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rodica Anghel: Tendinţă de creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi mortalităţii prin cancer În anul 2008, au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer la nivel mondial, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a anunţat, joi, cu prilejul deschiderii Conferinţei Societăţii Române de Radioterapie, prof. dr. Rodica Anghel, manager al Institutului...
În România, în 2011, 6.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer mamar În România, în 2011, au fost diagnosticate 6000 de femei cu cancer la sân, incidenţa acestei afecţiuni crescând lent dar continuu în ultimii ani, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, dr. Ion Stoian de la Gynecoland, cu prilejul simpozionului 'Managementul Diagnostic şi Terapeutic al Tumorilor Mamare'...
Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii Aproximativ 4.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului mamar, susţin specialiştii participanţi la prima ediţie a conferinţei "Cancerul mamar, actualităţi în screening, diagnostic, chirurgie oncologică a sânului şi radioterapie high-tech" organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului împreună...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
Medic oncolog: În 2012 au apărut peste 8.500 de cazuri noi de cancer la sân Cancerul de sân este în România pe primul loc din punct de vedere al incidenţei şi al mortalităţii, în anul 2012 apărând 8.981 cazuri noi, iar prevalenţa era aproape de 33,500 la suta de mii de paciente, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic oncolog.