Cele mai citite
 


Suceava: Parteneriat internaţional în lupta antidrog
duminică, 21 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a devenit membru al Reţelei Internaţionale de Promovare a Incluziunii Sociale, Egalităţii de Şanse şi Combatere a Sărăciei 'Street Children Network Europe'.
Reţeaua promovează drepturile copiilor străzii, urmărind educarea şi integrarea socială a acestora, militând, totodată, pentru limitarea consumului de droguri şi substanţe cu efect halucinogen.
Un prim pas în realizarea acestui demers îl reprezintă conferinţa internaţională 'Pave the Way for Young Potential', eveniment organizat de IPJ Suceava, în parteneriat cu 'Street Children Network Europe' şi Shopping City Suceava, în perioada 18 - 21 noiembrie.
Activităţile cuprind sesiuni de comunicare, întâlniri cu tineri, consilieri psihopedagogi şi consilieri educaţionali, dar şi cu lideri ai comunităţilor minoritare, prezentări tematice şi workshop-uri cu abordarea incluziunii sociale, combaterii discriminării etnice şi sărăciei şi sensibilizarea opiniei populaţiei la problema consumului de plante şi substanţe cu efect halucinogen.
Prezenţi, vineri, la debutul acţiunilor de prevenire a consumului de plante etnobotanice în rândul tinerilor au fost preşedinţii Brian Douglas, de la 'Street Children Network Europe', şi Renee Besseling, de la 'Europe Against Drugs', un mai vechi partener al IPJ Suceava.
În opinia lui Brian Douglas, magazinele de vise au apărut în România ''de nicăieri'', în ultimii doi ani, şi consideră că ''autorităţile naţionale au tratat cu superficialitate'' acest fenomen, care a luat amploare în ultima perioadă.
Douglas crede că, în România, poliţia ''are mâinile legate'' din cauza lipsei cadrului legislativ în combaterea acestui flagel.
'Ministerul Sănătăţii trebuie să ia o decizie, pentru că este în responsabilitatea sa să se ocupe cu acest fenomen', a spus Douglas.
În opinia acestuia, ar trebui stopată nu doar comercializarea produselor halucinogene în weedshop-uri, ci şi blocate paginile de internet prin care se pot vinde asemenea produse.
Specialişti din cadrul poliţiei lucrează, în prezent, la un program de criptare a site-urilor cu potenţial risc, urmând să se creeze o platformă ce poate fi oferită părinţilor pentru o restricţionare selectivă a accesului la Internet.
Douglas a subliniat că, în multe dintre pliculeţele găsite în weedshop-uri, s-au descoperit droguri puternice (cannabis, cocaină) şi a avertizat asupra riscului crescut de a consuma plante etnobotanice, având în vedere că aceia care recurg la asemenea 'plăceri' pot deveni dependenţi şi dornici de a trece la droguri tari.
Totodată, Renee Besseling a afirmat că România este semnatară a convenţiilor internaţionale împotriva consumului de droguri, fapt care ar trebui să introducă magazinele de vise în zona de ilegalitate.
Poliţiştii suceveni au organizat, până în prezent, acţiuni de informare şi prezentări interactive în şase licee. Totodată, consilierii psiho-pedagogici din toate unităţile de învăţământ din judeţ au primit materiale de informare privind plantele cu caracter halucinogen.
În cadrul seriei de evenimente 'Pave the Way for Young Potential', 60 de elevi suceveni au fost informaţi despre efectul etnobotanicelor de către psiho-pedagogii şi consilierii educaţionali implicaţi în proiect. Peste 20 de consilieri psiho-pedagogi au fost implicaţi în acest proiect de prevenire.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Sute de elevi selectaţi pentru voluntariat în lupta împotriva etnobotanicelor Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Suceava a demarat, joi, la Colegiul Naţional 'Ştefan cel Mare' din Suceava, o nouă campanie în cadrul proiectului ,,Fii cool fără droguri', ca răspuns la amploarea fenomenului consumului de substanţe noi cu efecte psihoactive, disponibile în stare...
Suceava: Toate magazinele de vise din judeţ au fost închise Suceava, 25 feb /Agerpres/ - Toate cele 14 magazine care comercializau plante etnobotanice din judeţul Suceava au fost închise.
Proiect de informare şi conştientizare cu privire la consumul de droguri şi substanţe psihoactive, în cinci licee sucevene Elevi din cinci licee sucevene, împreună cu părinţii, participă la activităţi de informare, conştientizare şi educare privind consumul de alcool, tutun, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, în cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Suceava, a...
Suceava: Reţinut pentru deţinere de droguri de risc Un bărbat din Turda a fost reţinut, vineri, pentru 24 de ore fiind suspectat de comiterea infracţiunilor de introducere în ţară de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc.
Agenţia Naţională Antidrog a elaborat un amplu proiect de combatere a efectelor drogurilor etnobotanice Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Romanian Harm Reduction Network (RHRN), a elaborat un amplu proiect de cercetare denumit "Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de droguri legale", finanţat de UNICEF România, informează un...
IGPR a implementat din 2009 trei proiecte finanţate prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European Inspectoratul General al Poliţiei Române a implementat începând cu anul 2009 trei proiecte finanţate prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, ce vizează reabilitarea consumatorilor de droguri care au comis infracţiuni, protecţia copiilor în mediul on-line, precum şi prevenirea consumului...