Cele mai citite
 


'Magazinele de vise' în atenţia autorităţilor
marţi, 30 iunie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 30 iun /Agerpres/ - ''Magazinele de vise'' ar putea să dispară în cazul în care Parlamentul ar aproba modificarea Legii 143/2000 privind consumul şi traficul ilicit de droguri şi a Legii 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope prin includerea în tabelele-anexă ale celor două acte normative şi a altor plante şi substanţe cu proprietăţi halucinogene, ce pot prezenta un real pericol pentru sănătatea psihică şi fizică a consumatorilor.

Pericolul reprezentat de plantele şi substanţele psihoactive comercializate legal în magazine, precum şi atragerea şi mobilizarea în lupta de prevenire şi combatere a consumului şi traficului ilicit de droguri a instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale cu activităţi în domeniu au fost principalele teme ale dezbaterii ''Pericolele drogurilor comercializate legal'', eveniment iniţiat de un grup de deputaţi din Parlamentul României, care a avut loc, marţi, la sediul Instituţiei Prefectului Bucureşti.

În prezent, în România se comercializează prin ''magazinele de vise'' 16 plante care conţin substanţe psihotrope şi care ar trebui trecute pe lista substanţelor controlate, a declarat, în cadrul dezbaterilor, deputatul PD-L Ştefan Daniel Pirpiliu. Potrivit acestuia, în ţară există peste 100 de puncte de desfacere a acestor plante şi peste 40.000 de consumatori, iar fenomenul continuă să ia amploare.

''Numărul magazinelor s-a triplat în trei luni, neluându-i în calcul pe cei care comercializeză pe internet aceste substanţe sau cei care comercializează la negru'', a spus parlamentarul.

El susţine că este necesară modificarea şi completarea legilor 143/2000 şi 339/2005, prin includerea în tabelele-anexă a plantelor şi substanţelor cu proprietăţi halucinogene.

''Dintre cele 16 plante şi substanţe psihoactive propuse pentru introducerea sub control în România, 12 sunt interzise în unele state membre ale Uniunii Europene dar şi în Australia, SUA şi alte state. Noi am lărgit lista de la 12 la 16, pentru că patru din aceste substanţe sunt analizate la nivelul UE pentru a le introduce la rândul lor sub control. Printre plantele propuse a fi introduse pe aceste liste se află ketamina, salvia divinorum, ibogaina, gama-butirolactonă, argyreia nervosa. Din păcate, aceste plante şi substanţe sunt prezentate în magazine ca fiind săruri de baie, produse pentru uzul animalelor sau chiar plante aromoterapeutice'', a precizat deputatul PD-L.

Acesta a adăugat că cele mai multe magazine se află în centrele universitare - Cluj, Iaşi, Bucureşti - şi în preajma liceelor şi a subliniat că odată introduse în tabelele anexe, substanţele nu vor fi interzise, ci doar vor fi sub control.

Prezent la dezbatere, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a subliniat necesitatea modificării şi completării legii şi a pledat pentru o colaborare între instituţiile specializate, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi pentru stoparea fenomenului, precizând că în prezent ''magazinele de vise'' şi firmele care comercializează plantele şi substanţele psihoactive funcţionează legal.

''În prezent, nu există date statistice privind numărul 'magazinelor de vise' care comercializează astfel de substanţe din Bucureşti, dar ştim că locuitorii Capitalei, împreună cu cei din marile oraşe ale ţării, sunt principalii consumatori ai unor substanţe halucinogene. Nu poţi să faci mare lucru având în vedere legile în vigoare. Este imperios necesară modificarea legislaţiei actuale fie pe calea procedurii parlamentare fie prin hotărâri sau ordonanţe de urgenţă. Dorim să arătăm şi să atragem atenţia asupra impactului şi a fenomenului care ia amploare, dorim să cunoaştem punctele de vedere ale specialiştilor, să centralizăm aceste propuneri prin Prefectură şi apoi să le înaintăm iniţiatiorilor şi Guvernului'', a subliniat prefectul Capitalei.

La dezbatere au mai participat reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidorg, ai serviciilor publice deconcentrate cu atribuţii în domeniu şi reprezentanţi ai unor ONG-uri. AGERPRES/(Cristina Tatu)

 

Notare
Comentarii
de Atena
Pe o planeta unde amoralitatea si depravarea la toate nivelurile sunt in ascensiune ingrijoratoare, aceste plante psihotrope/halucinogene, nu ar trebui sa se afle la dispozitia celor care pot deveni victime ale propriilor slabiciuni si al unui sistem global criminal!!!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Îngrăşăminte de flori, sare de baie, pudră cosmetică pretindeau că vând patronii 'magazinelor de vise' (surse judiciare) Îngrăşăminte de flori, odorizante de cameră, sare de baie, pudră cosmetică susţineau că vând administratorii unor magazine de etnobotanice din Capitală, care au fost închise în urma controalelor poliţiştilor, au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, surse judiciare.
Suceava: Parteneriat internaţional în lupta antidrog Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava a devenit membru al Reţelei Internaţionale de Promovare a Incluziunii Sociale, Egalităţii de Şanse şi Combatere a Sărăciei 'Street Children Network Europe'.
Olt: Magazinele de vise, interzise la Slatina Consilierii locali din Slatina au decis vineri, într-o şedinţă extraordinară, să interzică comercializarea produselor etnobotanice în oraş.
Suceava: Toate magazinele de vise din judeţ au fost închise Suceava, 25 feb /Agerpres/ - Toate cele 14 magazine care comercializau plante etnobotanice din judeţul Suceava au fost închise.
DIICOT a trimis în judecată 17 persoane acuzate de trafic cu substanţe etnobotanice Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trimis în judecată 17 pesoane acuzate de trafic ilicit internaţional de droguri de risc şi de mare risc şi trafic ilicit de droguri de risc şi de mare risc, precum şi de constituire şi sprijinire...
Bacău : Toate magazinele ce vindeau etnobotanice au fost închise Toate magazinele de tip 'spice-shop' din municipiul Bacău, ce comercializau aşa-zisele etnobotanice au fost închise, marţi, în urma unei acţiuni a poliţistilor.