Cele mai citite
 


Zece din cele 33 de greviste chiliene acuză probleme de sănătate
duminică, 21 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă medicală coborâtă în mina în care s-au izolat cele 33 de greviste chiliene ale foamei a constatat că zece dintre ele prezintă tulburări intestinale sau respiratorii, ca urmare a curenţilor de aer, dar că în general starea sănătăţii lor este bună. Una dintre ele însă a abandonat tentativa şi s-a întors acasă după ce fusese spitalizată în noaptea de joi în urma îmbolnăvirii, a indicat Eva Herrera, responsabilă a Sănătăţii în municipalitatea orăşelului Lota, citată de AFP.
Cele 33 de protestatare se izolaseră marţi la adâncimea de 500 m în mina 'Chiflon del Diablo', situată în apropierea oraşului Lota (la circa 500 km sud de Santiago), declarând de miercuri o grevă a foamei pentru a-şi apăra locurile de muncă în zonele sinistrate de cutremurul şi de valul seismic din februarie, au relatat canalele media chiliene. Această fostă mină de cărbuni - dezafectată în anii ?90 - fusese transformată în sit turistic, cu galerii deschise vizitatorilor.

Grupul - care afirmă că reprezintă peste 12.000 de persiane în sudul ţării - solicită reactivarea şi înscrierea în bugetul pentru anul 2011 a unui plan de urgenţă pentru lucrări de degajare a terenurilor de dărâmături şi de reconstrucţie, care - potrivit lor - a permis câtorva mii de familii de sinistraţi să reziste în 2010, asigurându-le locuri de muncă.

Alegerea numărului '33' a fost inspirată de cei 33 de mineri din San Jose al căror calvar subteran a acaparat atenţia guvernului chilian şi a lumii timp de două luni, iar o purtătoare de cuvânt a grupului de femei a declarat cotidianului La Tercera că grevistele vor ca demersul lor să se bucure de aceeaşi atenţie după ce mai multe tentative ale lor au rămas fără rezultat.

Ministrul economiei, Felipe Larrain, a declarat joi că guvernul este dispus să majoreze creditele pentru locuri de muncă de urgenţă în zonele cele mai afectate, unde numărul acestora nu a revenit la nivelurile anterioare seismului. Dar nu a precizat cifrele.

Seismul şi valul seismic care au devastat mai multe oraşe de pe litoralul centru-sudic chilian în 27 februarie s-au soldat cu 521 de morţi, 56 de dispăruţi şi pagube materiale evaluate la 30 de miliarde de dolari /22 miliarde de euro/.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Satu Mare: Peste 250 de medici ai Spitalului Judeţean de Urgenţă, în grevă japoneză Cei peste 250 de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare se află luni în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, aceştia fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă, lipsa personalului şi nivelul de salarizare.
Bistriţa: 14 angajaţi ai unei fabrici româno-germane de cablaje auto, transportaţi la spital cu probleme de sănătate Un număr de 14 angajaţi ai unei firme româno-germane de cablaje auto din municipiul Bistriţa, femei şi bărbaţi, au ajuns în noaptea de marţi spre miercuri la spital, acuzând probleme de respiraţie şi stări de leşin, după ce li s-a făcut rău la locul de muncă. Incidentul nu a fost făcut, însă, public...
Caraş-Severin: Angajaţii Spitalului judeţean Reşiţa, în grevă de avertisment Membrii Sanitas de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa s-au aflat, miercuri, în grevă de avertisment pentru două ore, fără însă ca pacienţii să aibă de suferit.
Botoşani: Grevă de avertisment în Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Peste 1.000 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani participă, miercuri, la o grevă de avertisment în semn de protest faţă de inechităţile din sistemul sanitar, a declarat, pentru AGERPRES, liderul sindical din spital, Lia Temciuc.
Bistriţa-Năsăud: Angajaţii spitalelor din Bistriţa şi Beclean nu au intrat în grevă; protest doar la Năsăud Angajaţii Spitalului de Urgenţă Judeţean (SJU) Bistriţa şi cei ai Spitalului Orăşenesc Beclean, care sunt membri de sindicat, nu au întrerupt miercuri activitatea, deşi fusese anunţată grevă de avertisment între orele 08,00 - 10,00 la nivelul Federaţiei Sanitas, singurii care au protestat fiind cei de...
Tulcea: Personalul de întreţinere din Spitalul Judeţean de Urgenţă, pe cale să-şi piardă locurile de muncă Numărul personalului de întreţinere din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) este apropiat celui al medicilor unităţii, o parte din aceştia urmând să-şi piardă locurile de muncă săptămâna viitoare.