Cele mai citite
 


Aproximativ 800 de cupluri vor beneficia, de la 1 iunie, de programul MS de fertilizare in vitro
marţi, 29 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 29 mar /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii va începe, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro şi embriotransfer în scopul de a asigura fondurile necesare realizării procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
Bugetul programului este de 4 milioane de lei şi va susţine financiar o sigură procedură de fertilizare in vitro în limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, dacă procedura se finalizează cu o naştere, adică 1.200 de euro pentru procedură şi 300 pentru cuplu dacă procedura are succes, a explicat Attila Cseke.
"În România există 19 unităţi sanitare, publice şi private, în care se fac proceduri de fertilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" şi Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. Programul se va mai putea desfăşura şi în unităţile private care aleg să îl acceseze. Menţionez că instituţiile private care accesează acest program nu vor putea solicita de la pacient coplată", a spus ministrul.
Criteriile de includere în program sunt următoarele: vârsta femeii trebuie să fie între 24 şi 40 de ani, întrucât medicii specialişti au ales acest interval de vârstă pentru că rata de succes a intervenţiei este mai mare de 28,2%. Un alt criteriu este acela ca cel puţin un membru al cuplului să deţină cetăţenie română, cu domiciliul stabil în România. De asemenea, cel puţin un membru al cuplului este obligat să deţină statutul de asigurat de cel puţin 24 de luni, cuplul să fie stabil căsătorit de cel puţin doi ani şi niciunul din membrii cuplului să aibă copil în viaţă.
Pentru fiecare cuplu se suportă o singură procedură de fertilizare in vitro indiferent dacă a mai avut sau nu o asemenea încercare. De asemenea, trebuie ca rezerva ovariană în limite normale să fie probată de o analiză specială, iar cuplul - autolog, adică să fie soţ şi soţie şi nu să fie o persoană din afara cuplului.
Ministerul Sănătăţii a precizat că, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională de Transplant, în 2007 au fost efectuate 1.017 fertilizări in vitro, iar în 2008 - 1.558. "Cifrele sunt însă subevaluate", a precizat ministrul Sănătăţii.
Attila Cseke a mai spus că programul nu acoperă şi medicaţia necesară înainte de procedură.
Prof. dr. Szabo Bela, preşedintele Comisiei de Obstretică şi Ginecologie a Ministerului Sănătăţii, a explicat că s-a ales acest interval de vârstă pentru că rata de succes este mai mare decât după 40 de ani. El a subliniat însă că acest program nu va acoperi necesităţile, fiind doar un început.
El a explicat că există o evidenţă clară a celor care au beneficiat de aceste proceduri până acum şi acordarea a 300 de euro va stimula centrele care aplică procedura să aibă o rată de succes mai mare şi pe care să o şi comunice.
Rata de succes în ceea ce priveşte finalizarea procedurii cu naşterea unui copil care ajunge acasă este de 29%, iar pentru procedură este de 35%.
În două săptămâni, Ministerul Sănătăţii va publica normele metodologice de implementare a programului, iar începând cu 1 iunie 2011 toţi cei care doresc să acceseze programul de fertilizare in vitro al MS pot depune dosarul medical, la alegere, în centrele care vor intra în programul gratuit al ministerului. Dosarul medical, respectând criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicală care asigură tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisă la Ministerul Sănătăţii pentru evaluare. Pentru păstrarea confidenţialităţii, copia dosarului va cuprinde doar iniţialele numelui şi un număr de ordine.
La Ministerul Sănătăţii dosarul va fi evaluat de o Comisie numită prin ordin de ministru, din care vor face parte cinci membri - doi medici ginecologi neimplicaţi direct în reproducerea umană asistată, un medic urolog, un reprezentant al societăţii civile. Comisia va fi condusă de un preşedinte desemnat de Direcţia de specialitate a ministerului.
În cazul unui dosar aprobat, MS va efectua plata procedurii fertilizării in vitro în două etape. În prima fază se va achita procedura în valoare de aproximativ 1.200 de euro (5.040 de lei). În cazul în care procedura s-a finalizat cu o naştere, centrul va primi o bonificaţie de 300 de euro.
"Dorim să fie un program de succes, iar calitatea procedurii să fie cea mai bună. Dorim să finanţăm performanţa în primul rând", a subliniat ministrul Attila Cseke. AGERPRES/ (AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un număr de 6 unităţi medicale au îndeplinit criteriile pentru a derula programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer Un număr de 6 unităţi medicale au îndeplinit criteriile pentru a derula programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer pe care Ministerul Sănătăţii l-a demarat în primăvara acestui an, informează miercuri într-un comunicat de presă instituţia.
MS: Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer a intrat în linie dreaptă Ministerul Sănătăţii a publicat vineri pe pagina sa de internet, pentru dezbatere publică, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Zece clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii Zece clinici vor derula în acest an Programul gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii, care va beneficia de un buget de 1.857.000 lei.
Peste 50 de proceduri de fertilizare in vitro realizate prin programul Ministerului Sănătăţii Prin Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer al Ministerului Sănătăţii (MS) au fost realizate până în prezent peste 50 de proceduri de fertilizare in vitro.
MS: 106 cupluri au optat, până la 30 iunie, pentru fertilizare in vitro şi embriotransfer Un număr de 106 dosare medicale ale cuplurilor care au optat pentru înscrierea în Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer au fost depuse de unităţile sanitare la Ministerul Sănătăţii până la data de 30 iunie.
Peste 170 de proceduri de fertilizare in vitro au fost realizate de la debutul programului Ministerului Sănătăţii În primele cinci luni de funcţionare ale Programului de fertilizare in vitro şi embriotransfer au fost realizate 171 de proceduri de fertilizare in vitro, informează Ministerul Sănătăţii.