Cele mai citite
 


H1N1: Directorul general al OMS salută primele rezultate ale anchetei
luni, 28 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Geneva, 28 mar /Agerpres/ - Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a salutat luni primele rezultate prezentate de Comitetul de evaluare privind gestionarea gripei H1N1, care exonerează, în opinia sa, OMS de acuzaţiile de înţelegere secretă cu companiile farmaceutice, informează AFP.

Într-un discurs rostit cu prilejul ultimei reuniuni a acestui comitet, Margaret Chan a explicat că experţii mandataţi trebuiau să răspundă la două întrebări: dacă declararea pandemiei era justificată şi dacă deciziile şi acţiunile OMS fuseseră influenţate 'în vreun fel' de laboratoarele farmaceutice.

'Documentul exonerează OMS în privinţa celor două puncte', a asigurat Margaret Chan.

Responsabilul organizaţiei cu sediul la Geneva - criticată pentru felul cum a gestionat prima pandemie a secolului 21 în 2009 - a recunoscut totuşi că OMS, după cum subliniază raportul preliminar al experţilor, 'trebuie să gestioneze mult mai bine potenţialele conflicte de interese'.

De asemenea, a admis că 'definiţii rigide', mai ales privind criteriile de severitate considerate prost adaptate, au îngreunat gestionarea în ceea ce priveşte virusul de origine porcină, aviară şi umană apărut în Mexic în primăvara lui 2009.

În final, a salutat acest 'document preliminar, concluziile sale şi recomandările sale'. 'Vom face tot posibilul pentru a-l pune în practică', a promis Margaret Chan, potrivit căreia reforma reglementării sanitare internaţionale este 'o prioritate clară şi urgentă' a OMS.

Comitetul de experţi a fost creat la începutul anului 2010 de OMS, ca răspuns la criticile privind modul cum a gestionat gripa H1N1 care a provocat panică în lume şi producţia masivă de medicamente, dintre care multe au rămas în mâinile guvernelor. Virusul H1N1 a provocat aproximativ 18.500 de decese în 214 ţări şi teritorii, adaugă AFP.AGERPRES/(Pepa Siţa)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS ar putea declara sfârşitul pandemiei de gripă H1N1 (surse) Comitetul de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) intenţionează să se reunească marţi pentru a analiza datele disponibile în prezent şi pentru a declara sfârşitul pandemiei de gripă H1N1, informează Bloomberg News, citând două persoane care deţin informaţii credibile despre subiect.
Pandemia de gripă H1N1: OMS, exonerată de suspiciunile de conflict de interese Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), suspectată că a fost influenţată de marile grupuri farmaceutice în modul în care a gestionat pandemia de gripă H1N1, a fost exonerată de un raport al experţilor adoptat vineri de statele membre, dar documentul relevă totuşi 'câteva carenţe', relatează AFP.
OMS: Experţii evaluează gestionarea pandemiei de gripă H1N1 O comisie de experţi examinează începând de luni, la sediul din Geneva al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, modul în care a fost gestionată pandemia de gripă H1N1, informează AFP.
Gripa H1N1: lumea a avut noroc, potrivit directorului OMS Lumea a avut 'noroc' cu prima pandemie gripală a secolului, care s-a soldat cu 18.000 de morţi de la descoperirea sa în aprilie 2009, deoarece virusul H1N1 nu a suferit mutaţii, a afirmat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, Margaret Chan, informează AFP.
OMS: interesele companiilor farmaceutice nu au influenţat verdictul de pandemie Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a respins marţi cu hotărâre sugestiile că deciziile sale în privinţa gripei A/H1N1 au fost influenţate de legăturile consilierilor săi cu companiile farmaceutice, relatează AP.
Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală? Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase...