Cele mai citite
 


Mercurul din peşte nu creşte riscul de boli cardiace, potrivit unui studiu
marţi, 29 martie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Los Angeles, 29 mar /Agerpres/ - Mercurul care provine din consumul de peşte nu creşte riscul de boli cardiace sau de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu efectuat de cercetători americani care au măsurat prezenţa acestei substanţe în unghiile tăiate de la picioare, scrie ziarul Nouvel Observateur.

Deşi experţii în sănătate recomandă oamenilor să consume peşte pentru a-şi proteja inima, o serie de studii anterioare avertizau asupra cantităţii mari de mercur prezentă în unii peşti, precum rechinul sau peştele-spadă, care ar putea anula beneficiile.

Noul studiu, finanţat de guvernul american, măsoară cantitatea de mercur prezentă în unghiile de la picioare. Autorii studiului, publicat în ultimul număr al 'New England Journal of Medicine', au despistat acelaşi număr de accidente cardiace indiferent de cantitatea de mercur aflată în unghiile participanţilor la cercetare.

'Peştele ar trebui să facă parte din dieta obişnuită a oamenilor, fără ca aceştia să se teamă de efecte negative', a declarat autorul studiului, Dariush Mozaffarian, cardiolog la Şcoala de sănătate publică Harvard.

La cercetare au participat 174.000 de adulţi. Specialiştii au folosit ca unitate de măsură a mercurului unghiile, care cresc mai lent şi sunt preferate analizelor de sânge întrucât oferă un tablou de o mai mare acurateţe a concentraţiei de mercur din organism. După aproximativ 11 ani, 3.500 dintre aceştia au suferit atacuri sau au dezvoltat o boală de inima. Comparând concentraţiile de mercur din unghiile acestora cu cele ale persoanelor care nu au avut probleme de sănătate, cercetătorii au demonstrat că mercurul nu are nicio legătură directă cu infarctul miocardic sau alte boli de inimă.

Mercurul există în stare naturală în pământ şi pietre, mai ales în carbon. Carbonul, eliberat în atmosferă prin arderile de la o centrală pe bază de curent electric, cade din nou în apă, iar peştii care se hrănesc cu plancton absorb mercurul. Aceştia sunt apoi mâncaţi de peşti mai mari, precum rechinul, peştele-spadă, macroul-rege, în care se află mari cantităţi de mercur.

Consumat în cantitate mare, acest metal poate afecta dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos al copiilor. El reprezintă un pericol potenţial şi pentru fetuşi.

Asociaţia americană de cardiologie /AHA/ recomandă adulţilor să mănânce peşte cel puţin de două ori pe săptămână. Femeile însărcinate şi copii mici trebuie să evite consumarea peştelui bogat în mercur şi să mănânce aproximativ 350 de grame pe săptămână de somon sau lup-de-mare, specii mai puţin bogate în mercur.AGERPRES/(Elena Dumbravă)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Consumul prea mare de peşte în timpul sarcinii creşte riscul de obezitate la copii (studiu) Femeile însărcinate care mănâncă peşte de mai mult de trei ori pe săptămână au un risc crescut de a da naştere unor copii cu tulburări endocrine, potrivit unui studiu publicat luni în revista americană 'Journal of the American Medical Association Pediatrics', informează agenţia France Presse.
Consumul a trei banane pe zi ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral Consumul a trei banane pe zi ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral, sunt de părere cercetători americani, scrie în ediţia sa de miercuri cotidianul britanic Daily Mail.
Un accident vascular cerebral este echivalent cu opt ani de îmbătrânire prematură (studiu) Accidentele vasculare cerebrale la persoanele vârstnice duc la o îmbătrânire prematură a creierului cu echivalentul a opt ani, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan şi publicat în revista de ştiinţă 'Stroke', informează AFP.
Programul prelungit de lucru poate mări riscul de accident vascular cerebral (studiu) Persoanele care lucrează multe ore se expun unui risc net crescut de accident vascular cerebral (AVC), se arată într-un studiu desfăşurat pe sute de mii de salariaţi din toată lumea (Statele Unite, Europa, Australia, etc.) de o echipă de cercetători de la University College London, relatează joi passionsante...
Dieta mediteraneană reduce riscul de cancer la prostată (studiu) Pacienţii care suferă de cancer la prostată ar trebui să includă în alimentaţie marile principii ale regimului mediteranean, adică multe fructe şi legume, cereale şi leguminoase, o cantitate scăzută de carne roşie, peşte şi produse lactate, puţin vin roşu la masă şi ulei de măsline ca aport principal...