Cele mai citite
 


Carantină din cauza unei vulpi turbate
marţi, 30 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Alba Iulia, 30 iun /Agerpres/ - Un sat de pe Valea Târnavei Mici, Bălcaciu, comuna Jidvei, a intrat în carantină de gradul III din cauza unei vulpi diagnosticate cu rabie, aceasta fiind împuşcată de un localnic înainte de a intra în contact cu oamenii sau cu alte animale.

În următoarele trei luni, localitatea se va afla în carantină, autorităţile sanitar-veterinare luând măsuri pentru dezinfectarea gospodăriei în care a fost surprinsă vulpea şi pentru vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor din zonă.

În primăvară, alte două localităţi din Alba s-au aflat în carantină de gradul III în urma depistării unor cazuri de rabie la animale domestice, la un saivan de oi, respectiv la o fermă de cabaline.

Primul focar de rabie a fost constatat atunci la Sălciua, pe Valea Arieşului, la o stână cu peste 300 de oi, zece dintre animale fiind sacrificate sau murind din cauza bolii. Al doilea caz de turbare a fost depistat la un cal de la o fermă din satul Veseuş, comuna Jidvei.

În vara anului trecut a fost depistat un caz de rabie la o pisică din gospodăria unui localnic din Alba Iulia, iar în primăvara lui 2008 a fost înregistrat un caz atipic de rabie, tot la Veseuş, la o căprioară, animal erbivor, specie în care de regulă nu se înregistrează astfel de cazuri de turbare.

Pe parcursul anului 2007 au fost înregistrate 12 cazuri de rabie, unul la lup, iar restul la vulpi. AGERPRES/(Marinela Brumar)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: Localitate în carantină după ce o vulpe turbată a intrat în gospodăria unui localnic Autorităţile sanitar-veterinare din Harghita au declarat carantină în localitatea Plăieşii de Jos după ce o vulpe turbată a intrat în gospodăria unui localnic.
Vrancea: Soveja - în carantină de la o vulpe turbată Comuna Soveja a intrat în carantină, luni, pentru o perioadă de 90 de zile, după ce o femeie de 69 de ani a fost muşcată de o vulpe care suferea de rabie.
Brăila: Focar de rabie, instituit din cauza unei vulpi turbate Brăila, 30 nov /Agerpres/ - Peste 10 de localităţi din judeţul Brăila se află în carantină de gradul al III-lea, după ce a fost confirmat un focar de rabie la o vulpe din comuna Râmnicelu, se arată într-un comunicat de presă remis marţi de Prefectura Brăila.
A doua vulpe turbată depistată în municipiul Suceava, în două săptămâni Al doilea caz de rabie înregistrat în municipiul Suceava a fost semnalat la o vulpe găsită moartă în lunca Sucevei lângă un adăpost de câini comunitari, a informat, joi, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru.
Harghita: Carantină în localitatea Sânmartin din cauza unei vulpi turbate Medicii veterinari harghiteni au instituit carantină în localitatea Sânmartin, după ce o vulpe turbată a intrat într-o gospodărie şi a fost ucisă de un câine.
Tulcea: Focar de rabie identificat de medicii veterinari tulceni Medicii veterinari tulceni au identificat un caz de rabie la o vulpe care a intrat într-o gospodărie particulară din satul Plopu, comuna Murighiol, acesta fiind primul caz de gen din cursul anului.