Cele mai citite
 


Bazac: Contribuţia personală prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei/an
miercuri, 1 iulie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac a prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, o Notă privind introducerea unui Pachetul general de servicii şi tichetul pentru sănătate, reprezentând contribuţia personală a populaţiei la plata serviciilor medicale în limita unui plafon maxim anual de 600 de lei, care, însă, nu se aplica în cazul persoanelor defavorizate.

''Acestea vor contribui la diminuarea plăţilor informale şi la îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătatea, asigurând astfel creşterea calităţii asistenţei medicale. Măsurile reprezintă în acelaşi timp un angajament al României, pentru că fac parte din clauzele acordului de finanţare încheiat cu FMI şi Banca Mondială'', a declarat Bazac întro conferinţă de presă organizată după şedinta de Guvern.

Demnitarul a precizat că definirea pachetului de servicii medicale s-a făcut plecând de la problemele existente, ''servicii garantate teoretic, dar practic de multe ori nerealizate''. El consideră că introducerea în sistem a noului pachet va aduce beneficii calitative la toate nivelurile.

Bazac a prezentat, totodată, serviciile din sănătate ce pot fi plătite din contribuţii la asigurările de sănătate şi care sunt acelea care nu pot fi acoperite din acestea.

Ministrul a exemplificat că sunt asigurate din CAS serviciile medicale precum prezenţa medicului de familie la cabinet 7 ore/zi, asistenţa medicală gratuită pentru urgenţele reale, acoperirea integrală a intervenţiilor chirurgicale.

Noul pachet general de servicii reprezintă, potrivit ministrului, baza stabilirii serviciilor de sănătate care sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi a celor care vor fi plătite suplimentar, prin tichetele pentru sănătate.

''Pentru serviciile care nu sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate e nevoie de surse alternative şi complementare de finanţare şi aşa s-a născut tichetul pentru sănătate. Tichetul pentru sănătate reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în momentul utilizării efective a acestora'', a anunţat ministrul.

Potrivit acestuia, tichetul pentru sănătate se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice.

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei/an. Potrivit estimărilor, contribuţia personală prin tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continuă, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizită la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigaţie radiologică, 1 investigaţie de înaltă performanţă), a spus ministrul Sănătăţii.

Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar.

De exemplu, cuantumul contribuţiei personale este de 5 lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de 10 lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 lei.

Potrivit lui Bazac, prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 700 milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor fi utilizate pentru salarii, investiţii sau servicii.

Ministerul Sănătăţii va propune, totodată, ca tichetele pentru sănătate să fie deductibile.

Vor fi scutite de la plata tichetelor de sănătate persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/lună, copiii cu vârsta până în 18 ani, şomerii, persoanele care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele, doar pentru servicii aferente gravidităţii, şi persoanele aflate în Programele Naţionale de Sănătate.

''Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 milioane de lei anual'', a mai spus ministrul.

Proiectul va fi postat pe site-ul ministerului şi se va afla în dezbatere publică timp de două luni. AGERPRES/(Georgiana Tănăsescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS a lansat în dezbatere publică proiectul privind coplata Ministerul Sănătăţii a lansat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea Contractului - cadru pentru asigurarea asistenţei medicale în perioada 2011 - 2012, în care sunt incluse şi prevederile referitoare la coplată.
Avocatul Poporului face investigaţii la MS privind situaţia Institutului Naţional de Hemofilie Avocatul Poporului (AP) s-a sesizat din oficiu şi efectuează investigaţii la Ministerul Sănătăţii (MS) în legătură cu situaţia Institutului Naţional de Hemofilie şi absenţa protocoalelor terapeutice privind prescrierea unui număr de medicamente compensate, informează AP, joi, printr-un comunicat de presă...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
CNAS: 33 de spitale nu au întocmit deconturi de cheltuieli pacientului Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat luni că 33 spitale din 77 verificate nu au întocmit deconturi de cheltuieli care se eliberează pacientului pentru serviciile medicale prestate.
Signal Iduna lansează în România două asigurări de sănătate care nu necesită evaluarea medicală a clientului Grupul Signal Iduna, unul dintre cele mai importante conglomerate financiare din Europa, a anunţat, marţi, lansarea pe piaţa din România a două pachete de asigurări de sănătate care nu necesită evaluarea stării de sănătate a clientului la încheierea contractului.
BCR Asigurări a lansat asigurarea privată pentru sănătate Banca Comercială Română (BCR) împreună cu BCR Asigurări de Viaţă Vienna Insurance Group au lansat o asigurare privată de sănătate, preţul unui pachet pornind de la 25 lei/lună pentru pensionari şi 60 de lei/lună pentru persoane cu venituri medii, se arată într-un comunicat al BCR, remis marţi Agerpres...